Konopí nachází své místo i v kuchyni

Pokud se hovoří o využití konopí, asi nás jako první nenapadne zrovna příprava jídla. Ale ono právě ve zdravé kuchyni jej můžete ocenit. Konkrétně jde o konopné semínko a z něj lisovaný konopný olej. Semínka neobsahují onu látku, která zajišťuje proslulost konopí. Žádných omamných účinků se tedy nedočkáte – za to vaše zdraví vám poděkuje.

Podpora zdraví na více frontách

Konopné semínko je na povrchu kryto slupkou, pod kterou se ukrývá jádro s množstvím oleje uvnitř. V nitru semínka je podstatné ocenit jednak obsah nenasycených mastných kyselin, ale i jejich vzájemný poměr – konkrétně se jedná o kyselinu omega-3 alfa linolenovou a omega-6 linolovou. Jejich poměr je totiž velmi podobný tomu, jaký je při rovnováze v lidském těle. Semínka jsou také zásobárnou bílkovin a vlákniny.

Konopné semínko prospěje všem, kteří potřebují nastartovat imunitní systém a schopnost regenerace. Je výborným spolupracovníkem při oslabení organismu během nemoci, po dlouhotrvající léčbě. Prospěje našemu srdci i cévám, při pravidelné konzumaci dochází k regulaci hladiny cholesterolu v krvi. Celkově podporuje fungování trávicího systému. Hodí se ke konzumaci při dietě. Nemusí se mu bránit ani těhotné a kojící ženy nebo děti – právě naopak. U těch podpoří správný vývoj centrální nervové soustavy.

Využijte konopné bohatství

Konopná semínka se dřív jedla pražená nebo rozemletá jako kaše. Dnes můžete zakoupit celou škálu potravin, které jsou z nich vyrobené (např. mouku, pomazánky, mléko nebo sýr). Nic pak nebrání tomu, abyste s moukou doma dále pracovali nebo vyzkoušeli další produkty.

Semínka ale klidně můžete využít sami ve studené kuchyni. Můžete je vmíchat při snídani do jogurtu či kaše, přidat do dezertů, pečiva nebo salátů. Můžete si zakoupit panenský konopný olej. Budete mile překvapeni jeho chutí připomínající oříšky. Olej používejte zcela běžně ve studené kuchyni. Hodí se ale i k vnějšímu použití – ke zjemnění pokožky.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Jakou zmrzlinu si dopřát a neuškodit svému zdraví Bez zmrzliny si léto zřejmě nedovedeme představit. Během horkých dní nám zajistí rychlé osvěžení, patří k příjemnému posezení venku nebo se stává cílem výpravy na kolech. Jak se zařídit v případě, kdy chcete dodržovat zdravý jídelníček nebo rovnou shodit nějaké to kilo? Není nutné zakázat si zmrzlin...
Granátové jablko – blahodárné ovoce z Asie Granátové jablko pochází z Asie, odkud se postupem času dostalo do celého světa. Dnes jsou jeho domovem především středomořské země, ale znají jej lidé snad úplně všude. Říká se, že si na granátovém jablíčku pochutnávali již naši předci žijící ve starověku. Roste na granátovníku, což jsou menší s...
Proč si dopřávat ryby a mořské plody? Je obecně známou pravdou, že rybí maso bychom měly pravidelně zařadit do svého jídelníčku. Již méně rozšířené je ale povědomí o tom, co že nám vlastně ryby přináší tak pozitivního, a jak mohou naše zdraví ovlivnit. Nedoporučovanější bývají tučné ryby – losos, pstruh, tuňák nebo makrela. Neuděláme...