Konopí nachází své místo i v kuchyni

Pokud se hovoří o využití konopí, asi nás jako první nenapadne zrovna příprava jídla. Ale ono právě ve zdravé kuchyni jej můžete ocenit. Konkrétně jde o konopné semínko a z něj lisovaný konopný olej. Semínka neobsahují onu látku, která zajišťuje proslulost konopí. Žádných omamných účinků se tedy nedočkáte – za to vaše zdraví vám poděkuje.

Podpora zdraví na více frontách

Konopné semínko je na povrchu kryto slupkou, pod kterou se ukrývá jádro s množstvím oleje uvnitř. V nitru semínka je podstatné ocenit jednak obsah nenasycených mastných kyselin, ale i jejich vzájemný poměr – konkrétně se jedná o kyselinu omega-3 alfa linolenovou a omega-6 linolovou. Jejich poměr je totiž velmi podobný tomu, jaký je při rovnováze v lidském těle. Semínka jsou také zásobárnou bílkovin a vlákniny.

Konopné semínko prospěje všem, kteří potřebují nastartovat imunitní systém a schopnost regenerace. Je výborným spolupracovníkem při oslabení organismu během nemoci, po dlouhotrvající léčbě. Prospěje našemu srdci i cévám, při pravidelné konzumaci dochází k regulaci hladiny cholesterolu v krvi. Celkově podporuje fungování trávicího systému. Hodí se ke konzumaci při dietě. Nemusí se mu bránit ani těhotné a kojící ženy nebo děti – právě naopak. U těch podpoří správný vývoj centrální nervové soustavy.

Využijte konopné bohatství

Konopná semínka se dřív jedla pražená nebo rozemletá jako kaše. Dnes můžete zakoupit celou škálu potravin, které jsou z nich vyrobené (např. mouku, pomazánky, mléko nebo sýr). Nic pak nebrání tomu, abyste s moukou doma dále pracovali nebo vyzkoušeli další produkty.

Semínka ale klidně můžete využít sami ve studené kuchyni. Můžete je vmíchat při snídani do jogurtu či kaše, přidat do dezertů, pečiva nebo salátů. Můžete si zakoupit panenský konopný olej. Budete mile překvapeni jeho chutí připomínající oříšky. Olej používejte zcela běžně ve studené kuchyni. Hodí se ale i k vnějšímu použití – ke zjemnění pokožky.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Objevte kouzlo rostlinného mléka Stále více lidí se začíná zajímat o rostlinná mléka. Někoho k této alternativě dovede intolerance laktózy (alergie na laktózu), jiného zase pochybnosti o kvalitě klasického kravského mléka - zkrátka může být nespočet důvodů, pro které se spousta lidí zajímá o druhy rostlinných mlék, jejich chutě, vů...
Mořské řasy mají mnoho pozitivních účinků. Využijte je! Mořské řasy jsou zdomácnělé především v asijské kuchyni, ale i v jiných zemí se postupně těší stále větší popularitě. Nejznámější je dnes nejspíš řasa Nori, která se uplatňuje při výrobě sushi. Když se je naučíte v kuchyni používat, mohou vaše tělo zásobit mnoha blahodárnými látkami. Co obsahují? ...
V zimě vsaďte na potraviny, které zahřejí Sami na sobě můžete snadno pozorovat, že po určitých potravinách je vám tepleji, zatímco po jiných přesně naopak. Východní medicína jasně rozlišuje potraviny s ochlazujícím efektem, zahřívací a neutrální. V zimě bychom tedy měli dát přednost zahřívacím potravinám, které nabudí naši vnitřní energii a...