Mák patří v české kuchyni mezi oblíbené pochoutky. Hodí se na koláče, do buchet, ale můžete ho využít i pro jeho léčebné účinky. Vašemu tělu dodá plno cenných látek. Jeho největším producentem je právě Česká republika, tak by byla škoda, kdybychom sami tento poklad na našem stole opomíjeli.
Co vše dodá mák našemu tělu?
Mák není v našem jídelníčku žádným nováčkem. Nejstarší nález máku pochází z pozdní doby bronzové. Po staletí byl vnímán jako symbol hojnosti a bohatství. Kromě samotného máku se z rostliny získává také opium. To je důvodem, proč je v některých státech jeho pěstování dnes zakázáno. Semena máku však opium neobsahují, tak si je klidně dopřejte.
Pyšní se především vysokým obsahem vápníku. Navíc jeho využitelnost z máku je opravdu velmi vysoká. Dále v něm najdeme mangan, hořčík, fosfor, železo, draslík, vitamín E a vitamíny skupiny B. Je výborným zdrojem tuků s obsahem vícenenasycených a mononenasycených mastných kyselin. Naše tělo ocení i vlákninu a kvalitní bílkoviny. Ty tvoří až 20 % obsahu máku.
Jak nám mák prospěje?
Obsažené mastné kyseliny snižují hladinu špatného cholesterolu v krvi. Mák má antioxidační účinky, je tedy vhodný jako prevence mnoha onemocnění. Podpoří využitelnost vitamínů rozpustných v tucích. Je vhodnou prevencí vzniku zubního kazu, snižuje riziko vzniku osteoporózy. Příznivě ovlivňuje stav vlasů a nehtů. Podporuje krvetvorbu.
Pokud si uděláte odvar z okvětních lístků máku, můžete ho využít při léčbě dráždivého kašle. Ze dvou lžic medu a půl sklenice odvaru z jedné lžičky sušených lístků můžete připravit léčivý sirup.
Jak využít v kuchyni?
Mák je ideální kupovat čerstvý celý, pak si ho můžete doma uskladnit. Nechávejte ho v chladu a temnu. Uzavřete ho třeba do vzduchotěsné sklenice, aby se k němu nedostala vlhkost. Kdykoliv ho pak můžete použít při vaření nebo pečení. Jídlu dodá specifickou mírně ořechovou chuť a vůni, kterou způsobují obsažené těkavé oleje a mastné kyseliny. Chuť zvýrazníte tím, když mák před použitím opražíte na pánvi.
A co si tak připravit makové mléko?
Kromě různých moučníků si můžete doma udělat i makové mléko. To může pak tvořit základ třeba pro smoothie, ovesnou kaši nebo pudink. Na 1,5 litru mléka potřebujete šálek máku a 4 šálky vody. Nejprve mák propláchnete a i s vodou rozmixujete. Někdo nechává mák namočený přes noc, i to tedy můžete vyzkoušet. Nechte chvilku odstát, mléko pak přeceďte přes pláténko. Do mléka pak můžete přidat ovoce, kakao nebo třeba vanilku. Tady už záleží čistě na vaší chuti.
Zdroje:
- HLAVATÁ, Karolína. Mák – tolik zdravý a přitom nedoceněný. Vím, co jím [online]. 2017 [cit. 22.6.2019]. Dostupné z: https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Mak—tolik-zdravy-a-pritom-nedoceneny__s10010x10101.html
- Jezte mák alespoň jednou týdně. Snižuje cholesterol a má hodně vápníku. Moje zdraví [online]. 2018 [cit. 22.6.2019]. Dostupné z: https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/jezte-mak-alespon-jednou-tydne-snizuje-cholesterol-a-ma-hodne-vapniku-4278.html
- Mák je zdravou pochoutkou – jaké má účinky na zdraví? Rehabilitace [online]. 2018 [cit. 22.6.2019]. Dostupné z: https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/mak-je-zdravou-pochoutkou/