Mindful eating: Zkuste se začít na jídlo soustředit

Pokud byste chtěli název dnešního článku přeložit do češtiny, šlo by o všímavé jedení nebo všímavost při jídle. Celá tato myšlenka je založena na soustředění na to, co aktuálně děláme, vnímání přítomného okamžiku, kdy jíme. Teď si zřejmě řeknete: „A k čemu mi tohle může být dobré?“ Ono je těch výhod hned několik.

Tady a teď

Celý koncept vnímání současného okamžiku vychází z buddhistické filozofie. Člověku pomáhá s vypořádáním se s vlastními emocemi, s procesy, které se u něj odehrávají. Při aplikace v době jídla přispěje ke zlepšení stravovacích návyků.

Když tedy jíte, předpokládá se, že jíte pomalu. Při jídle vás nic nevyrušuje, nemáte puštěnou televizi ani rádio, nečtete knížku, netelefonujete s přáteli, nepíšete jim smsky. Soustředíte se pouze na pocity svého těla. Tak dokonale poznáte okamžik, kdy jste sytí a s jídlem přestanete. Zároveň pečlivěji vnímáte samotnou chuť jídla.

Odbourání obtěžujících návyků

Někdo už má k jídlu vytvořené velmi nepříjemné asociace. Pokud se dlouhodobě snažíte zhubnout a nedaří se, každé jídlo už můžete vnímat negativně. Vidíte předem, jak přiberete, nejste schopni si odepřít sladké nebo si dopřejete něco jinak nezdravého. Mindful eating by vás mělo vrátit k tomu, že si jídlo užíváte, vychutnáváte ho a je to pro vás příjemná část dne.

Vnímání pocitu sytosti

To ovšem neznamená, že zcela popustíte své chutě a začnete se nezřízeně cpát. Právě naopak. Najíte se tak, aby vám bylo příjemně. Ve výsledku tedy právě toto pomůže s hubnutím, s tím, abychom se přestali přejídat. Pokud jíte rychle, pocitu nasycení si všimnete pozdě. Dle některých studií už byl přínos tohoto přístupu v dietě prokázán.

Budete všímavější k tomu, jaké jídlo vám dělá dobře, po kterém vám naopak dobře není, a vaše tělo ho nevyžaduje. Snadněji odbouráte situace, kdy se k jídlu uchylujete z důvodu nějakých negativních emocí. Snažíte se zajíst úzkost, nepříjemné myšlenky nebo třeba samotu.

Zdroje:

  • BJARNADOTTIR, Adda. Mindful Eating 101 – A Beginner‘s Guide. Healthline  [online]. 2019 [cit. 19.6.2019]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/mindful-eating-guide
  • BROWN, R. A., LEATHEY, T., NIEMEIER, H. M., PALM REED, K., WING, R. R. An Acceptance-based Behavioral Intervention for Weight Loss: a Pilot Study. Behav Ther. [online]. 2012 [cit. 19.6.2019]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22440077/

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Jaké potraviny pomohou v boji s únavou? Souvislost mezi naší náladou, množstvím energie a stravou už byla prokázána v mnoha výzkumech. Existují potraviny, díky kterým u sebe můžete alespoň trochu zmírnit pocity únavy. Jak si tedy dodat potřebnou energii? Některé potraviny vás tak nadopují, že v těle spustí tvorbu tzv. hormonů štěstí (e...
Osvědčené přírodní recepty proti hmyzu Teď v létě se tomu jen tak nevyhneme. Ať vyrazíme kamkoliv do přírody, můžeme se domů vrátit se štípanci od komárů, muchniček, včel nebo vos. Kromě chvilkové bolesti nás pak pár dní potrápí svědění a bolestivost v daném místě. Využijte tedy raději možností, jak si v takové situaci ulevit. Běžná rea...
Víte, co znamená oxidační stres a jak vznikají volné radikály? U mnoha potravin poukazujeme na jejich benefit, že v sobě obsahují antioxidanty. Častokrát s dovětkem, že ty ničí volné radikály, které jinak poškozují buňky. Jak ale tyto radikály vznikají a v čem nám vlastně mohou tak škodit? Můžeme se jejich působení nějak bránit? Přirozený vznik radikálů Volné...