Mindful eating: Zkuste se začít na jídlo soustředit

Pokud byste chtěli název dnešního článku přeložit do češtiny, šlo by o všímavé jedení nebo všímavost při jídle. Celá tato myšlenka je založena na soustředění na to, co aktuálně děláme, vnímání přítomného okamžiku, kdy jíme. Teď si zřejmě řeknete: „A k čemu mi tohle může být dobré?“ Ono je těch výhod hned několik.

Tady a teď

Celý koncept vnímání současného okamžiku vychází z buddhistické filozofie. Člověku pomáhá s vypořádáním se s vlastními emocemi, s procesy, které se u něj odehrávají. Při aplikace v době jídla přispěje ke zlepšení stravovacích návyků.

Když tedy jíte, předpokládá se, že jíte pomalu. Při jídle vás nic nevyrušuje, nemáte puštěnou televizi ani rádio, nečtete knížku, netelefonujete s přáteli, nepíšete jim smsky. Soustředíte se pouze na pocity svého těla. Tak dokonale poznáte okamžik, kdy jste sytí a s jídlem přestanete. Zároveň pečlivěji vnímáte samotnou chuť jídla.

Odbourání obtěžujících návyků

Někdo už má k jídlu vytvořené velmi nepříjemné asociace. Pokud se dlouhodobě snažíte zhubnout a nedaří se, každé jídlo už můžete vnímat negativně. Vidíte předem, jak přiberete, nejste schopni si odepřít sladké nebo si dopřejete něco jinak nezdravého. Mindful eating by vás mělo vrátit k tomu, že si jídlo užíváte, vychutnáváte ho a je to pro vás příjemná část dne.

Vnímání pocitu sytosti

To ovšem neznamená, že zcela popustíte své chutě a začnete se nezřízeně cpát. Právě naopak. Najíte se tak, aby vám bylo příjemně. Ve výsledku tedy právě toto pomůže s hubnutím, s tím, abychom se přestali přejídat. Pokud jíte rychle, pocitu nasycení si všimnete pozdě. Dle některých studií už byl přínos tohoto přístupu v dietě prokázán.

Budete všímavější k tomu, jaké jídlo vám dělá dobře, po kterém vám naopak dobře není, a vaše tělo ho nevyžaduje. Snadněji odbouráte situace, kdy se k jídlu uchylujete z důvodu nějakých negativních emocí. Snažíte se zajíst úzkost, nepříjemné myšlenky nebo třeba samotu.

Zdroje:

  • BJARNADOTTIR, Adda. Mindful Eating 101 – A Beginner‘s Guide. Healthline  [online]. 2019 [cit. 19.6.2019]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/mindful-eating-guide
  • BROWN, R. A., LEATHEY, T., NIEMEIER, H. M., PALM REED, K., WING, R. R. An Acceptance-based Behavioral Intervention for Weight Loss: a Pilot Study. Behav Ther. [online]. 2012 [cit. 19.6.2019]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22440077/

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Jak omezit příjem soli? Sůl je nezbytnou složkou stravy. Naše tělo ji potřebuje, avšak doporučené denní množství je jen zhruba půlka čajové lžičky a my obvykle spotřebujeme dvakrát tolik. Zvyšujeme si tím riziko vysokého krevního tlaku, onemocnění srdce, řídnutí kostí i obezity, jelikož při výraznější konzumaci soli vzrůst...
Tipy na zdravé silvestrovské pohoštění Příchod nového roku obvykle slavíme bujarým veselím a stoly plnými dobrot. Nemusí být však každý zastáncem toho, že bude do svého těla cpát samé nezdravé věci. Ať už jste se rozhodli, že chcete žaludku ulevit po svátcích nebo se prostě jen chcete cítit nadále dobře, máme pro vás několik tipů, jak na...
Raw strava má stále více příznivců Pro konzumování tepelně neupravené stravy se u nás nejvíce vžilo právě označení „raw food“ z anglických slov pro výrazy „syrový“ a „strava“. Můžete slyšet také „živá strava“ nebo „vitariánství“. Příznivci tohoto typu stravování dbají na to, aby potraviny přijímali v co nejméně upraveném stavu. Jídel...