Objevte kouzlo rostlinného mléka

Stále více lidí se začíná zajímat o rostlinná mléka. Někoho k této alternativě dovede intolerance laktózy (alergie na laktózu), jiného zase pochybnosti o kvalitě klasického kravského mléka – zkrátka může být nespočet důvodů, pro které se spousta lidí zajímá o druhy rostlinných mlék, jejich chutě, vůně i způsoby, kterými je lze použít.

Dávno neplatí, že by rostlinná mléka byla doménou pouze lidí, kteří vyznávají veganský životní styl. Je sice pravda, že jejich počet určitě převažuje (díky svému přesvědčení nekonzumovat nic živočišného původu nemají na výběr) ale i tak se mezi nimi najdou lidé, kteří se stravují běžně živočišnou stravou, ale rostlinným mlékům jednoduše přišli na chuť.

Co je vlastně rostlinné mléko?

Možná nevíte, že něco jako rostlinná mléka vlastně existují, takže vůbec netušíte, oč se vlastně jedná. To ale vůbec nevadí, my vám rádi blíže vysvětlíme definici rostlinného mléka.

Rostlinné mléko není ve své podstatě mléko jako takové. Vzhledem k tomu, že nepochází z živočišného zdroje (není produktem mléčných žláz savce) nese si označení rostlinný nápoj. Představuje alternativu klasického kravského, kozího nebo ovčího mléka, oproti kterým má tu výhodu, že je daleko snáze stravitelné.

Pro koho jsou vhodná?

Ačkoli se často říká, že rostlinná mléka patří pouze veganům, případně některým vegetariánům, není to samozřejmě tak úplně pravda. Pro rostlinné mléko se může rozhodnout kdokoli – ať už se stravuje jakkoli. Jsou vhodná například pro ty, kteří třeba mají alergii na mléčnou bílkovinu nebo mléčný cukr. Po některých druzích rostlinného mléka mohou sáhnout i celiaci, neboli pacienti, kteří mají bezlepkovou dietu. Dále jsou rostlinná mléka vhodná pro ty, kteří třeba pochybují o pozitivních účincích kravského mléka na naše zdraví.

Jaké existují druhy?

Že neexistuje pouze jeden jediný druh rostlinného mléka, zjistíte sami velice brzy, když se vydáte do obchodu a najednou budete stát před regálem, ve kterém bude hned několik možností, mezi nimiž budete moci vybírat. Nezkušeného laika může být takový výběr hodně matoucí, zvláště pak v případě, kdy nemá sebemenší tušení, jak jednotlivá rostlinná mléka chutnají. My vám představíme nejčastější a jistě i nejoblíbenější rostlinná mléka.

Mandlové mléko

Mandlové mléko je známé svou jemnou a oříškovou chutí. Pro obsažené látky je vhodné jako podpora činnosti mozku nebo nervové soustavy. Mandlové mléko si zamilujete nejen pro jeho jemnou chuť, ale i pro pestré spektrum živin, které obsahuje – zmíníme například nenasycené mastné kyseliny a minerály.

Kokosové mléko

Další velice oblíbené rostlinné mléko je to, které se připravuje z kokosu. Pokud máte rádi kokos, pak vás kokosové mléko zaručeně nadchne. Je známé tím, že obsahuje vitamíny skupiny B, velké množství nasycených mastných kyselin a celou řadu minerálů – zmíníme zde například fosfor, vápník nebo hořčík.

Makové mléko

Věděli jste, že mák je největším zdrojem vápníku? Pokud ne, pak byste měli vědět, že jej obsahuje 15x více nežli klasické kravské mléko. Makové mléko si oblíbili především ti, kteří mají problém s vysokým cholesterolem v krvi – obsahuje totiž mastné kyseliny, které jej pomáhají snižovat.

Rýžové mléko

Zapomenout nesmíme ani na rýžové mléko, které je bohaté na sacharidy a jeho velkou výhodou je prakticky nulová přítomnost tuků. Zamilovali si jej především sportovci nebo lidé, kteří se snaží zhubnout – chutná dobře a neprojeví se na váze. Rýžové mléko má spíše neutrální a nevýraznou chuť, takže skvěle doplní různorodé pokrmy, ve kterých může nahradit mléko kravské.

Sezamové mléko

Sezamové mléko možná není tak známé, ale jakmile vám řekneme, že obsahuje hodně vápníku a napomáhá například s chudokrevností, pak věříme, že jej minimálně jednou ochutnáte! Sezamové mléko mimo jiné obsahuje beta-karoten, hořčík a zinek.

Přečtěte si také

Ořechy pro zdraví. I vy si je zamilujete! Ořechy a oříšky v různé podobě jsou velmi oblíbenou pochutinou, kterou si dopřáváme třeba večer u televize nebo na různých oslavách. Bohužel jsou většinou pražené, solené a poměrně mastné, což ubírá na jejich přirozené chuti. V jejich původní podobě a bez úprav jsou ořechy velmi zdravé a prospěšné p...
Proč zařadit do jídelníčku cizrnu? Jako luštěniny si obvykle dopřejeme čočku, hrách a fazole. Mnohdy však opomíjíme cizrnu, která je velmi vhodná při většině diet a našemu tělu dodá mnoho důležitých látek. Existuje dostatek způsobů, jak ji v kuchyni využít, a nějaký pokrm z ní by si oblíbil snad každý. Botanicky se rostlina nazývá...
Méně obvyklé, ale velmi zdravé přílohy k jídlům Možná si při snaze o zdravý jídelníček připadáte, že vlastně konzumujete stále ty samé přílohy, případně se je snažíte nahrazovat zeleninou. Nedopřejete si knedlíky, vyhýbáte se těstovinám. Co ale vyzkoušet zcela jiné možnosti, které si klidně můžete při dietě dopřát? Kuskus Někdy ho můžete vidět ...