Objevte kouzlo rostlinného mléka

Stále více lidí se začíná zajímat o rostlinná mléka. Někoho k této alternativě dovede intolerance laktózy (alergie na laktózu), jiného zase pochybnosti o kvalitě klasického kravského mléka – zkrátka může být nespočet důvodů, pro které se spousta lidí zajímá o druhy rostlinných mlék, jejich chutě, vůně i způsoby, kterými je lze použít.

Dávno neplatí, že by rostlinná mléka byla doménou pouze lidí, kteří vyznávají veganský životní styl. Je sice pravda, že jejich počet určitě převažuje (díky svému přesvědčení nekonzumovat nic živočišného původu nemají na výběr) ale i tak se mezi nimi najdou lidé, kteří se stravují běžně živočišnou stravou, ale rostlinným mlékům jednoduše přišli na chuť.

Co je vlastně rostlinné mléko?

Možná nevíte, že něco jako rostlinná mléka vlastně existují, takže vůbec netušíte, oč se vlastně jedná. To ale vůbec nevadí, my vám rádi blíže vysvětlíme definici rostlinného mléka.

Rostlinné mléko není ve své podstatě mléko jako takové. Vzhledem k tomu, že nepochází z živočišného zdroje (není produktem mléčných žláz savce) nese si označení rostlinný nápoj. Představuje alternativu klasického kravského, kozího nebo ovčího mléka, oproti kterým má tu výhodu, že je daleko snáze stravitelné.

Pro koho jsou vhodná?

Ačkoli se často říká, že rostlinná mléka patří pouze veganům, případně některým vegetariánům, není to samozřejmě tak úplně pravda. Pro rostlinné mléko se může rozhodnout kdokoli – ať už se stravuje jakkoli. Jsou vhodná například pro ty, kteří třeba mají alergii na mléčnou bílkovinu nebo mléčný cukr. Po některých druzích rostlinného mléka mohou sáhnout i celiaci, neboli pacienti, kteří mají bezlepkovou dietu. Dále jsou rostlinná mléka vhodná pro ty, kteří třeba pochybují o pozitivních účincích kravského mléka na naše zdraví.

Jaké existují druhy?

Že neexistuje pouze jeden jediný druh rostlinného mléka, zjistíte sami velice brzy, když se vydáte do obchodu a najednou budete stát před regálem, ve kterém bude hned několik možností, mezi nimiž budete moci vybírat. Nezkušeného laika může být takový výběr hodně matoucí, zvláště pak v případě, kdy nemá sebemenší tušení, jak jednotlivá rostlinná mléka chutnají. My vám představíme nejčastější a jistě i nejoblíbenější rostlinná mléka.

Mandlové mléko

Mandlové mléko je známé svou jemnou a oříškovou chutí. Pro obsažené látky je vhodné jako podpora činnosti mozku nebo nervové soustavy. Mandlové mléko si zamilujete nejen pro jeho jemnou chuť, ale i pro pestré spektrum živin, které obsahuje – zmíníme například nenasycené mastné kyseliny a minerály.

Kokosové mléko

Další velice oblíbené rostlinné mléko je to, které se připravuje z kokosu. Pokud máte rádi kokos, pak vás kokosové mléko zaručeně nadchne. Je známé tím, že obsahuje vitamíny skupiny B, velké množství nasycených mastných kyselin a celou řadu minerálů – zmíníme zde například fosfor, vápník nebo hořčík.

Makové mléko

Věděli jste, že mák je největším zdrojem vápníku? Pokud ne, pak byste měli vědět, že jej obsahuje 15x více nežli klasické kravské mléko. Makové mléko si oblíbili především ti, kteří mají problém s vysokým cholesterolem v krvi – obsahuje totiž mastné kyseliny, které jej pomáhají snižovat.

Rýžové mléko

Zapomenout nesmíme ani na rýžové mléko, které je bohaté na sacharidy a jeho velkou výhodou je prakticky nulová přítomnost tuků. Zamilovali si jej především sportovci nebo lidé, kteří se snaží zhubnout – chutná dobře a neprojeví se na váze. Rýžové mléko má spíše neutrální a nevýraznou chuť, takže skvěle doplní různorodé pokrmy, ve kterých může nahradit mléko kravské.

Sezamové mléko

Sezamové mléko možná není tak známé, ale jakmile vám řekneme, že obsahuje hodně vápníku a napomáhá například s chudokrevností, pak věříme, že jej minimálně jednou ochutnáte! Sezamové mléko mimo jiné obsahuje beta-karoten, hořčík a zinek.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Zdravé potraviny za hubičku: prospívají zdraví a skoro nic nestojí Chcete se začít stravovat zdravě? Chcete zhubnout nebo si svou ideální váhu udržet? Pak vás možná stejně jako spoustu dalších lidí od zdravého stravování odrazuje vidina vyšší finanční investice. Většina lidí má v sobě zakořeněnou představu, že kdo chce jíst zdravě, musí se připravit na to, že ho po...
Čím nám prospěje červená řepa? V mnoha domácnostech se červená řepa netěší příliš velké oblibě a lidé často ani neví, jak tuto zeleninu v kuchyni využít. Naše tělo však dokáže podpořit v mnoha ohledech a můžete vyzkoušet konzumovat červenou řepu syrovou, vařenou, pečenou nebo sterilovanou. V některých oblastech světa se dokonce v...
Zelený jíl můžete využít více způsoby Můžete zaslechnout též označení „francouzský jíl“. K zakoupení je tento rozemletý minerál ve formě prášku, který můžete chápat jako doplněk stravy, ale má též široké možnosti zevního použití. Oceníte zejména jeho schopnost vstřebat z našeho těla nahromaděné škodliviny. Čím nám prospěje? Pyšní se o...