Nevyhýbejte se citrónům, podpoří vaše zdraví!

Při zmínce o citrónech vás zřejmě jako první napadne, že obsahují dostatek vitamínu C a mohou vám zajistit vhodnou prevenci proti nachlazení. To však zdaleka nejsou jejich jediné pozitivní účinky. Vědecké studie dokládají i další příznivé vlivy na stav lidského těla.

Podpora kardiovaskulárního systému

Z výzkumů je zřejmé, že dostatečný příjem vitamínu C snižuje riziko infarktu myokardu i mozkové mrtvice. Tělu prospěje také konzumace vlákniny. Ta spolu s dalšími obsaženými látkami pomůže ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Obsažené flavonoidy ochraňují kapiláry, posilují jejich stěny a celkově zlepšují pružnost cév. Ředí krev, a je tedy díky nim menší riziko vzniku trombózy. Citróny se doporučují při arterioskleróze a edémech.

Jakmile svému tělu dodáte citróny, zvýšíte tím jeho schopnost vstřebat ze stravy železo. To je výhodné použít především u lidí, kteří trpí chudokrevností. Citróny jsou dokonce označovány jako antianemika.

Usnadnění hubnutí

Citróny obsahují pektin, který nám zajistí dlouhodobější pocit sytosti. Pozor si však dejte na to, že pektin se nachází pod slupkou plodu. Pomocí citrónové šťávy ho svému tělu opravdu nedodáte. Při hubnutí pomáhají i další obsažené přírodní látky.

Prevence ledvinových kamenů a podpora trávení

Kyselina citrónová zvyšuje objem moči a její pH. Citróny působí blahodárně zejména proti ledvinovým kamenům vytvořeným ze solí kyseliny močové. Ta se může také ukládat v kloubech a způsobovat dnu.

Naše trávení ovlivní především obsažený pektin. Harmonizuje fungování trávicího systému, napomůže snížení hladiny cukru v krvi.

Zlepšení obranyschopnosti

Konzumace citrónů podpoří dobré fungování imunitního systému, za což je zodpovědný především vitamín C, ale také další přírodní látky. Uvádí se, že D-limonen, který se nachází především citrónové slupce, umí z těla odbourat i některé rakovinotvorné látky.

Zdroje:

  • PAMPLONA-ROGER, George D., 2005. Encyklopedie léčivých potravin. Advent-Orion. 386 s. ISBN 80-7172-542-0.
  • VILÍMOVSKÝ, Michal. 6 vědecky ověřených léčivých účinků citronu, o kterých se moc nemluví. Medlicker [online]. 2019 [cit. 20.8.2019]. Dostupné z: https://cs.medlicker.com/1128-citron-a-zdravi

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Luštěniny – často podceňovaná potravina, která má příznivé účinky Když se řekne luštěniny, většina lidí si automaticky představí třeba takovou čočku a s ní neodmyslitelně spojené nadýmaní. To se samozřejmě týká i dalších luštěnin - například fazolí. Právě z tohoto důvodu se jim spousta lidí vědomě vyhýbá, aniž by věděli, že jim toho luštěniny mají hodně co nabídno...
Které ovoce a zelenina mají nejvíce vitamínu C? S vitamínem C je to v našem těle tak trochu zapeklité. Vyrobit si ho sami neumíme. Jaká škoda! Zvlášť, když ze všech stran slyšíme, jak je pro naše zdraví nepostradatelný. Musíme si ho tedy dodat stravou. Jenže když si ho dáte velké množství naráz, tělo si s ním beztak neumí poradit a jeho nadbytek ...
Co byste měli vědět o zeleném ječmenu? Zelený ječmen je stále častěji se opakující pojem, který můžeme v současné době slýchat ze všech stran. Říká se, že pravidelná konzumace mladého ječmene má více než pozitivní dopad na naše zdraví. Odborníci se shodují na tom, že kdo se chce stravovat zdravě a celkově se zajímá o zdravý životní styl,...