Nevyhýbejte se citrónům, podpoří vaše zdraví!

Při zmínce o citrónech vás zřejmě jako první napadne, že obsahují dostatek vitamínu C a mohou vám zajistit vhodnou prevenci proti nachlazení. To však zdaleka nejsou jejich jediné pozitivní účinky. Vědecké studie dokládají i další příznivé vlivy na stav lidského těla.

Podpora kardiovaskulárního systému

Z výzkumů je zřejmé, že dostatečný příjem vitamínu C snižuje riziko infarktu myokardu i mozkové mrtvice. Tělu prospěje také konzumace vlákniny. Ta spolu s dalšími obsaženými látkami pomůže ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Obsažené flavonoidy ochraňují kapiláry, posilují jejich stěny a celkově zlepšují pružnost cév. Ředí krev, a je tedy díky nim menší riziko vzniku trombózy. Citróny se doporučují při arterioskleróze a edémech.

Jakmile svému tělu dodáte citróny, zvýšíte tím jeho schopnost vstřebat ze stravy železo. To je výhodné použít především u lidí, kteří trpí chudokrevností. Citróny jsou dokonce označovány jako antianemika.

Usnadnění hubnutí

Citróny obsahují pektin, který nám zajistí dlouhodobější pocit sytosti. Pozor si však dejte na to, že pektin se nachází pod slupkou plodu. Pomocí citrónové šťávy ho svému tělu opravdu nedodáte. Při hubnutí pomáhají i další obsažené přírodní látky.

Prevence ledvinových kamenů a podpora trávení

Kyselina citrónová zvyšuje objem moči a její pH. Citróny působí blahodárně zejména proti ledvinovým kamenům vytvořeným ze solí kyseliny močové. Ta se může také ukládat v kloubech a způsobovat dnu.

Naše trávení ovlivní především obsažený pektin. Harmonizuje fungování trávicího systému, napomůže snížení hladiny cukru v krvi.

Zlepšení obranyschopnosti

Konzumace citrónů podpoří dobré fungování imunitního systému, za což je zodpovědný především vitamín C, ale také další přírodní látky. Uvádí se, že D-limonen, který se nachází především citrónové slupce, umí z těla odbourat i některé rakovinotvorné látky.

Zdroje:

  • PAMPLONA-ROGER, George D., 2005. Encyklopedie léčivých potravin. Advent-Orion. 386 s. ISBN 80-7172-542-0.
  • VILÍMOVSKÝ, Michal. 6 vědecky ověřených léčivých účinků citronu, o kterých se moc nemluví. Medlicker [online]. 2019 [cit. 20.8.2019]. Dostupné z: https://cs.medlicker.com/1128-citron-a-zdravi

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Sušené maso jako oblíbený pokrm cestovatelů V našem jídelníčku nemá sušené maso tradiční význam, ale může nám nabídnout mnohé výhody. Je oblíbeným pokrmem na cestování, pro děti, ale i jako pochoutka k mlsání u televize nebo na párty. Můžete ho zakoupit v mnoha variantách nebo můžete vyzkoušet připravit si ho doma. Sušené maso zažívá dnes ...
Bílý cukr – existují zdravější varianty Jedním z aspektů zdravého životního stylu je omezit co nejvíce výrobků a potravin, které našemu tělu nepřináší žádná velká pozitiva. Jednou takovou potravinou je rafinovaný cukr. Mnohdy se můžeme setkat i s označením bílý jed. Cukr dodá našemu tělu okamžitou energii, ale je velmi kalorický a nijak n...
Mochyně peruánská: poznáte jedlý druh a víte jak jej využít? Mochyně peruánská nás může na první pohled zaujmout svým specifickým vzezřením. Jakmile odkvete, vytvoří se na ní šedozelený měchýřek se zelenožlutou až žlutooranžovou bobulí uvnitř. Velmi efektně působí, když ji použijete k ozdobení dezertů. Existuje však i jedovatý druh mochyně židovské. Není radn...