Pomelo je chutné ovoce s bohatým obsahem

Když se řekne pomelo, spousta lidí jen znechuceně ohrne nos. Za jejich reakce nemůže ani tak samotná chuť tohoto citrusového ovoce, jako spíše docela pracný způsob loupání – pokud jste někdy pomelo měli, pak možná i vás dříve přešla chuť, nežli jste se vůbec skrze pevnou slupku dostali ke šťavnatému jádru.

Právě proto si jej spousta z vás radši nedá, nežli aby se přes slupku probojovali až k chutnému jádru, které je plné cenných látek. A to je škoda! Pomelo je totiž ovoce, které si určitě zaslouží šanci, protože vám toho může hodně nabídnout.

Co je vlastně pomelo?

Říká se, že se jedná o zlatý střed mezi pomerančem a grapefruitem, kdy pomelo postrádá hořkou pachuť typickou pro grep a nemá ani tak výraznou chuť jako pomeranč. Ve skutečnosti se jedná o citrusový druh ovoce s původem v Asii, odkud se ale poměrně rychle dostalo do dalších zemí a v současné době se pěstuje i jinde ve světě.

Co pomelo obsahuje?

Pomelo je bohaté na důležité látky, které naše tělo buď potřebuje, nebo jsou pro něho prospěšné. Je to pravda, pomelo se skutečně může pyšnit poměrně bohatým obsahem, který zahrnuje i látky, jež si naše tělo žádá. Jedná se především o:

  • zinek
  • draslík
  • bílkoviny
  • sacharidy
  • sodík
  • železo
  • mangan
  • fosfor
  • vitamín B
  • vitamín C

Pomelo a zdraví?

Pomelo je ovoce, které určitě má své čestné místo v jídelníčku všech, kteří se chtějí stravovat zdravě. Vzhledem k tomu, že je to ovoce poměrně sladké, měli byste jej konzumovat spíše v ranních a dopoledních hodinách. Dostanete-li čas od času chuť na pomelo i večer u televize, svět se samozřejmě nezboří.

Kromě toho, že je pomelo ovoce bohaté na důležité látky a složky, může se rovněž pyšnit tím, že má na naše zdraví řadu pozitivních účinků. To je o důvod navíc, proč zahodit předsudky a smířit se s tím, že se sice hůře loupe, ale za odměnu vašemu tělu dodá vše, co potřebuje.

Řekněme si ještě něco málo o účincích, které má pomelo na zdraví:

  • funguje jako prevence nachlazení
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • napomáhá při hubnutí
  • léčí kašel
  • podporuje funkci srdce
  • zlepšuje stav pleti
  • snižuje riziko vzniku křečí
  • odvodňuje
  • podporuje trávení
  • zlepšuje kvalitu vlasů
  • snižuje hladinu stresového hormonu v těle

Jak využít pomelo v kuchyni?

Na závěr ještě pár tipů na využití pomela v kuchyni. Samozřejmě si na něm můžete pochutnat prostě jen tak a použít jej jako svačinku. Pomelo lze přidat i do salátů, kde představuje poměrně oblíbenou složku.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Zdravotní přínosy chia semínek Navzdory jejich velikosti, jsou chia semínka plná důležitých živin. Jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin bohatých na antioxidanty a poskytují vlákninu, železo a vápník. Omega-3 mastné kyseliny pomáhají zvyšovat HDL cholesterol, „dobrý“ cholesterol, který chrání před infarktem a mrtvicí....
Zdraví prospěšné tuky vám doplní avokádo Avokádo se těší stále větší popularitě. Naleznete jej jako častou přísadu v receptech, je doporučováno při rozličných dietních stylech. Jako ovoce je v určitých ohledech opravdu specifické a našemu tělu doplní mnoho potřebných látek. Zkuste jej tedy čas od času také zařadit do svého jídelníčku. Zdr...
Kešu oříšky nejen skvěle chutnají, ale mají pozitivní vliv na naše zdraví Zatímco někdo nedokáže kešu oříškům přijít na chuť, jiný si bez nich neumí představit večerní sledování televize. Možná i vy patříte k milovníkům kešu oříšků, na které nedáte dopustit a které byste konzumovali klidně v neomezeném množství - pokud by samozřejmě nebyly tak tučné. Je pravda, že kešu...