Pomelo je chutné ovoce s bohatým obsahem

Když se řekne pomelo, spousta lidí jen znechuceně ohrne nos. Za jejich reakce nemůže ani tak samotná chuť tohoto citrusového ovoce, jako spíše docela pracný způsob loupání – pokud jste někdy pomelo měli, pak možná i vás dříve přešla chuť, nežli jste se vůbec skrze pevnou slupku dostali ke šťavnatému jádru.

Právě proto si jej spousta z vás radši nedá, nežli aby se přes slupku probojovali až k chutnému jádru, které je plné cenných látek. A to je škoda! Pomelo je totiž ovoce, které si určitě zaslouží šanci, protože vám toho může hodně nabídnout.

Co je vlastně pomelo?

Říká se, že se jedná o zlatý střed mezi pomerančem a grapefruitem, kdy pomelo postrádá hořkou pachuť typickou pro grep a nemá ani tak výraznou chuť jako pomeranč. Ve skutečnosti se jedná o citrusový druh ovoce s původem v Asii, odkud se ale poměrně rychle dostalo do dalších zemí a v současné době se pěstuje i jinde ve světě.

Co pomelo obsahuje?

Pomelo je bohaté na důležité látky, které naše tělo buď potřebuje, nebo jsou pro něho prospěšné. Je to pravda, pomelo se skutečně může pyšnit poměrně bohatým obsahem, který zahrnuje i látky, jež si naše tělo žádá. Jedná se především o:

  • zinek
  • draslík
  • bílkoviny
  • sacharidy
  • sodík
  • železo
  • mangan
  • fosfor
  • vitamín B
  • vitamín C

Pomelo a zdraví?

Pomelo je ovoce, které určitě má své čestné místo v jídelníčku všech, kteří se chtějí stravovat zdravě. Vzhledem k tomu, že je to ovoce poměrně sladké, měli byste jej konzumovat spíše v ranních a dopoledních hodinách. Dostanete-li čas od času chuť na pomelo i večer u televize, svět se samozřejmě nezboří.

Kromě toho, že je pomelo ovoce bohaté na důležité látky a složky, může se rovněž pyšnit tím, že má na naše zdraví řadu pozitivních účinků. To je o důvod navíc, proč zahodit předsudky a smířit se s tím, že se sice hůře loupe, ale za odměnu vašemu tělu dodá vše, co potřebuje.

Řekněme si ještě něco málo o účincích, které má pomelo na zdraví:

  • funguje jako prevence nachlazení
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • napomáhá při hubnutí
  • léčí kašel
  • podporuje funkci srdce
  • zlepšuje stav pleti
  • snižuje riziko vzniku křečí
  • odvodňuje
  • podporuje trávení
  • zlepšuje kvalitu vlasů
  • snižuje hladinu stresového hormonu v těle

Jak využít pomelo v kuchyni?

Na závěr ještě pár tipů na využití pomela v kuchyni. Samozřejmě si na něm můžete pochutnat prostě jen tak a použít jej jako svačinku. Pomelo lze přidat i do salátů, kde představuje poměrně oblíbenou složku.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Co jsou to batáty a jak nám prospějí? Pokud by si někdo nevybavil, jak batáty vypadají, lze je připodobnit k velkým bramborám načervenalé barvy. I když si o nich můžete v obchodě pomyslet, že se jedná zase o nějakou novinku, co se snaží potlačit konzumaci klasických brambor, není tomu tak. Batáty se do Evropy dostaly ještě dříve než nám...
Využijte na podzim jedlé kaštany pro své zdraví Jedlé kaštany můžete ocenit s právě se blížícím podzimem. Mohou se stát milým zpestřením jídelníčku, ale zároveň i velmi zdravou pochoutkou. Znali je již staří Řekové a Římané. Kdysi byly tak ceněné, že byly využívány jako platidlo. Tyto plody musí pocházet z kaštanovníku jedlého. Rozhodně si je ne...
Strašák s názvem geneticky modifikované potraviny Snahou genetické modifikace je zajistit snazší pěstování rostlin. Nejčastěji zmiňovanou geneticky upravenou plodinou je kukuřice. Můžeme si ale povšimnout zmatků, které se v diskuzích ohledně těchto potravin objevují. Na jedné straně je prezentován jejich přínos a možné zajištění vyšší produkce, na ...