Pomelo je chutné ovoce s bohatým obsahem

Když se řekne pomelo, spousta lidí jen znechuceně ohrne nos. Za jejich reakce nemůže ani tak samotná chuť tohoto citrusového ovoce, jako spíše docela pracný způsob loupání – pokud jste někdy pomelo měli, pak možná i vás dříve přešla chuť, nežli jste se vůbec skrze pevnou slupku dostali ke šťavnatému jádru.

Právě proto si jej spousta z vás radši nedá, nežli aby se přes slupku probojovali až k chutnému jádru, které je plné cenných látek. A to je škoda! Pomelo je totiž ovoce, které si určitě zaslouží šanci, protože vám toho může hodně nabídnout.

Co je vlastně pomelo?

Říká se, že se jedná o zlatý střed mezi pomerančem a grapefruitem, kdy pomelo postrádá hořkou pachuť typickou pro grep a nemá ani tak výraznou chuť jako pomeranč. Ve skutečnosti se jedná o citrusový druh ovoce s původem v Asii, odkud se ale poměrně rychle dostalo do dalších zemí a v současné době se pěstuje i jinde ve světě.

Co pomelo obsahuje?

Pomelo je bohaté na důležité látky, které naše tělo buď potřebuje, nebo jsou pro něho prospěšné. Je to pravda, pomelo se skutečně může pyšnit poměrně bohatým obsahem, který zahrnuje i látky, jež si naše tělo žádá. Jedná se především o:

  • zinek
  • draslík
  • bílkoviny
  • sacharidy
  • sodík
  • železo
  • mangan
  • fosfor
  • vitamín B
  • vitamín C

Pomelo a zdraví?

Pomelo je ovoce, které určitě má své čestné místo v jídelníčku všech, kteří se chtějí stravovat zdravě. Vzhledem k tomu, že je to ovoce poměrně sladké, měli byste jej konzumovat spíše v ranních a dopoledních hodinách. Dostanete-li čas od času chuť na pomelo i večer u televize, svět se samozřejmě nezboří.

Kromě toho, že je pomelo ovoce bohaté na důležité látky a složky, může se rovněž pyšnit tím, že má na naše zdraví řadu pozitivních účinků. To je o důvod navíc, proč zahodit předsudky a smířit se s tím, že se sice hůře loupe, ale za odměnu vašemu tělu dodá vše, co potřebuje.

Řekněme si ještě něco málo o účincích, které má pomelo na zdraví:

  • funguje jako prevence nachlazení
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • napomáhá při hubnutí
  • léčí kašel
  • podporuje funkci srdce
  • zlepšuje stav pleti
  • snižuje riziko vzniku křečí
  • odvodňuje
  • podporuje trávení
  • zlepšuje kvalitu vlasů
  • snižuje hladinu stresového hormonu v těle

Jak využít pomelo v kuchyni?

Na závěr ještě pár tipů na využití pomela v kuchyni. Samozřejmě si na něm můžete pochutnat prostě jen tak a použít jej jako svačinku. Pomelo lze přidat i do salátů, kde představuje poměrně oblíbenou složku.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Čím našemu zdraví prospějí zelené potraviny? V dnešním článku bude řeč o nejčastěji používaných zelených potravinách - chlorelle, mladém ječmeni a spirulině. Mnohdy jsou jim připisovány doslova zázračné účinky a jsou prezentovány jako lék na každé onemocnění. Jak moc se tedy můžete spolehnout na jejich působení? Zásobárna cenných látek Mnohd...
Jedl ho i Pepek Námořník: špenát není jen pro svaly, ale i pro zdraví! Určitě si vybavíte legendárního Pepka Námořníka, pro kterého byla typická nejen kouřící dýmka v ústech, ale i plechovka špenátu v ruce. A právě o špenátu, na který Pepek nikdy nedal dopustit, bude náš dnešní článek. Zelená barva a zkřivené obličeje dětí ve školkách - to jsou dvě věci, které si mo...
Čaga – houba ze Sibiře pro posílení imunity Čaga je druh houby, kterou najdeme růst zejména na Sibiři. Někdy se o ní hovoří jako o houbě nesmrtelnosti. Botanicky se jedná o rezavec šikmý (latinsky Inonotus Obliquus). Může pomoci ke zklidnění trávení, posílení imunity i k probrání po prohýřené noci. Na Sibiři se po dlouhá léta jedná o součást ...