Rostlinná mléka – jaké existují druhy a jak prospívají tělu?

Nulový obsah cholesterolu, dostatečné množství sacharidů, málo proteinů, absence laktózy a nižší množství nasycených tuků – to jsou ve zkratce největší výhody rostlinného mléka, kterému začíná dávat přednost stále více lidí. A to je určitě dobře.

Rostlinné mléko ale není tak úplně mléko, jedná se spíše o rostlinné nápoje, které jsou vhodné nejen pro vegany, ale prakticky pro každého, kdo myslí na své zdraví. Existuje jich několik druhů, dají se za pár minut vyrobit i doma a jejich chuť si okamžitě zamilujete. Co kdybychom si o rostlinných mlécích teď společně řekli trochu více?

Co je rostlinné mléko?

Jak jsme již řekli o pár řádků výše: jedná se o rostlinný nápoj bohatý na vlákninu, sacharidy, minerály a zdravé tuky. Podle odborníků je jeho konzumace daleko prospěšnější, nežli konzumace klasických živočišných mlék, jež jsou hůře stravitelné. Rostlinné mléko může pít kdokoli, často jsou rostlinný mléka spojována s vegany, ale rozhodně neplatí, že by patřily pouze do jejich jídelníčku.

Proč pít rostlinné mléko?

Určitě se teď ptáte, proč pít rostlinné mléko a proč jím v ideálním případě nahradit klasické kravské mléko. Odpověď by mohla být jednoduchá a velmi stručná: protože je zdravější. Dovolíme si to ale trochu rozvést a zmíníme se o tom, že rostlinná mléka obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek, které jsou přínosem jak pro naše tělo, tak celkově pro celý organismus. Již jsme zmínili obsah vlákniny, sacharidů a minerálů, doplníme k tomu ještě vitamíny a lecitin, což jsou další dvě složky, které naše tělo potřebuje.

Druhy rostlinných mlék

Pokud jste pozorně četli, hned na začátku jsme se zmínili o tom, že existuje hned několik druhů rostlinných mlék. To je skvělé především proto, že si každý může najít to svoje – ať už se bude rozhodovat podle jeho chuti nebo jiného kritéria. Mezi nejčastější druhy rostlinného mléka patří mléko rýžové, mandlové či kokosové.

Rýžové rostlinné mléko

Rýžové mléko je lehce nasládlé a více vodnaté. Obsahuje vyšší množství sacharidů nežli ostatní rostlinná mléka a jeho výhodou je skutečnost, že je nenáročné na trávení. Neobsahuje velké množství tuků a hodí se jako přídavek do koktejlů, lze jej pít i samostatně – ať už teplé nebo studené.

Mandlové rostlinné mléko

Mandlové mléko má nasládlou a lehce oříškovou chuť, kterou si okamžitě zamilujete. Je bohaté na vitamíny skupiny B, obsahuje spoustu minerálů a zdravých tuků. Mandlové mléko můžete pít samotné nebo si jej přidat třeba do ovesných vloček.

Kokosové rostlinné mléko

Jestliže máte rádi kokos, pak je kokosové mléko pro vás jasnou volbou. Chutná lehce kokosově a mírně nasládle, obsahuje hodně zdravých saturovaných tuků a funguje jako skvělý zdroj energie. Hodí se jako přídavek do omáček, lze jím nahradit klasickou smetanu.

Další druhy rostlinných mlék:

  • rýžové mléko
  • sezamové mléko
  • kešu mléko
  • konopné mléko
  • makové mléko
  • banánové mléko
  • slunečnicové mléko
  • ovesné mléko
  • kamutové mléko

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Jaké má zelený čaj účinky na zdraví? Pití čaje je pro naše zdraví jedině přínosem. Pakliže i vy raději sáhnete po šálku čaje nežli kávy, děláte dobře a máte od nás palec nahoru. Možná to nevíte, ale o pozitivním dopadu čajů na naše zdraví a o jejich léčivých účincích věděli již naši předci před více jak 2000. lety. My se dnes společ...
Víte, kdy použít nálev ze švestiček umeboshi? Stále častěji můžete v regálech obchodů zaregistrovat umeocet. Možná vás zprvu nemusí napadnout, jak by se dal využít, a nemáte informace o tom, k čemu je vlastně dobrý. Jakmile ho ale vyzkoušíte, získá v kuchyni své stálé místo. Specifická chuť Octů existuje na trhu více druhů. Populární je jable...
Strašák s názvem geneticky modifikované potraviny Snahou genetické modifikace je zajistit snazší pěstování rostlin. Nejčastěji zmiňovanou geneticky upravenou plodinou je kukuřice. Můžeme si ale povšimnout zmatků, které se v diskuzích ohledně těchto potravin objevují. Na jedné straně je prezentován jejich přínos a možné zajištění vyšší produkce, na ...