Už jste někdy ochutnali mrazem sušené ovoce?

Ovoce můžeme konzumovat čerstvé nebo třeba sušené. Jaké kvality a přednosti mají ale mrazem sušené plody a kdy je můžeme využít? Cílem této úpravy (odborně nazývané lyofilizace) je zachování látek, které se v ovoci běžně nachází, a zároveň zajištění vzhledu i charakteristického aroma.

Průběh sušení

Při klasickém sušení je ovoce umístěno do pece nebo sušičky, kde se z něj odpaří voda. Výsledné plody chutnají velmi sladce, mohou vypadat trochu odlišně než čerstvé ovoce, což je právě způsobeno ztrátou obsažené vody.

U sušení mrazem je postup odlišný. Plody se nejprve velmi rychle zmrazí, poté se přesouvají do vakuové sušárny, kde je nižší tlak. Obsažená voda zde přechází rovnou ve vodní páru a dostává se tak ze zamraženého ovoce. Při úvodním procesu zmražení je velmi podstatné zvolit správnou teplotu tak, aby v plodech nevznikly ledové krystaly. Lyofilizace nenachází uplatnění jen v potravinářství, ale také třeba v květinářství, biochemii či při uchovávání různých důležitých písemností.

Zachování vitamínů a minerálů

Lyofilizované ovoce působí stejným dojmem jako to čerstvé. Avšak nejen, že tak vypadá, ale také voní, chutná a dopřeje nám téměř shodné množství vitamínů a minerálů, jaké bychom nalezli v čerstvém ovoci.

Když vložíte do úst mrazem sušené ovoce, tak trochu příjemně zašumí na jazyku. Do ovoce se během sušení nic nepřidává (cukr ani konzervační látky). Nespornou výhodou je vysoká trvanlivost takto upravených plodů. Stačí je nechat uzavřené v sáčku nebo vhodné nádobě.

Pro chuť i při vaření

Pokud vám toto ovoce zachutná, můžete jej samozřejmě konzumovat samotné bez dalších úprav. Výborně se ale hodí i pro přidání do jogurtů, kaší nebo třeba koktejlů. Pro tyto účely jej můžete nadrtit na jemný prášek. Když jej na chvíli namočíte, můžete jej využít při pečení stejně jako čerstvé ovoce. Takto upravené plody se hodí též pro milovníky raw stravy, jelikož při jejich úpravě není využito vysokých teplot.

Přečtěte si také

Objevte kouzlo rostlinného mléka Stále více lidí se začíná zajímat o rostlinná mléka. Někoho k této alternativě dovede intolerance laktózy (alergie na laktózu), jiného zase pochybnosti o kvalitě klasického kravského mléka - zkrátka může být nespočet důvodů, pro které se spousta lidí zajímá o druhy rostlinných mlék, jejich chutě, vů...
Čím našemu zdraví prospějí zelené potraviny? V dnešním článku bude řeč o nejčastěji používaných zelených potravinách - chlorelle, mladém ječmeni a spirulině. Mnohdy jsou jim připisovány doslova zázračné účinky a jsou prezentovány jako lék na každé onemocnění. Jak moc se tedy můžete spolehnout na jejich působení? Zásobárna cenných látek Mnohd...
Vyzkoušejte fazole mungo, jsou zdravé i chutné Fazole mungo jsou populární zejména v čínské a indické kuchyni. Tyhle malé zelené fazolky se hodí konzumovat samostatně, ale lze je i přidat do mnoha jídel. Když si je doma necháte naklíčit, svému tělu dopřejete opravdu mnoho blahodárných látek. Podpora našeho zdraví Fazolky pochází z Indie a někd...