Už jste někdy ochutnali mrazem sušené ovoce?

Ovoce můžeme konzumovat čerstvé nebo třeba sušené. Jaké kvality a přednosti mají ale mrazem sušené plody a kdy je můžeme využít? Cílem této úpravy (odborně nazývané lyofilizace) je zachování látek, které se v ovoci běžně nachází, a zároveň zajištění vzhledu i charakteristického aroma.

Průběh sušení

Při klasickém sušení je ovoce umístěno do pece nebo sušičky, kde se z něj odpaří voda. Výsledné plody chutnají velmi sladce, mohou vypadat trochu odlišně než čerstvé ovoce, což je právě způsobeno ztrátou obsažené vody.

U sušení mrazem je postup odlišný. Plody se nejprve velmi rychle zmrazí, poté se přesouvají do vakuové sušárny, kde je nižší tlak. Obsažená voda zde přechází rovnou ve vodní páru a dostává se tak ze zamraženého ovoce. Při úvodním procesu zmražení je velmi podstatné zvolit správnou teplotu tak, aby v plodech nevznikly ledové krystaly. Lyofilizace nenachází uplatnění jen v potravinářství, ale také třeba v květinářství, biochemii či při uchovávání různých důležitých písemností.

Zachování vitamínů a minerálů

Lyofilizované ovoce působí stejným dojmem jako to čerstvé. Avšak nejen, že tak vypadá, ale také voní, chutná a dopřeje nám téměř shodné množství vitamínů a minerálů, jaké bychom nalezli v čerstvém ovoci.

Když vložíte do úst mrazem sušené ovoce, tak trochu příjemně zašumí na jazyku. Do ovoce se během sušení nic nepřidává (cukr ani konzervační látky). Nespornou výhodou je vysoká trvanlivost takto upravených plodů. Stačí je nechat uzavřené v sáčku nebo vhodné nádobě.

Pro chuť i při vaření

Pokud vám toto ovoce zachutná, můžete jej samozřejmě konzumovat samotné bez dalších úprav. Výborně se ale hodí i pro přidání do jogurtů, kaší nebo třeba koktejlů. Pro tyto účely jej můžete nadrtit na jemný prášek. Když jej na chvíli namočíte, můžete jej využít při pečení stejně jako čerstvé ovoce. Takto upravené plody se hodí též pro milovníky raw stravy, jelikož při jejich úpravě není využito vysokých teplot.

Přečtěte si také

Proč zařadit do jídelníčku cizrnu? Jako luštěniny si obvykle dopřejeme čočku, hrách a fazole. Mnohdy však opomíjíme cizrnu, která je velmi vhodná při většině diet a našemu tělu dodá mnoho důležitých látek. Existuje dostatek způsobů, jak ji v kuchyni využít, a nějaký pokrm z ní by si oblíbil snad každý. Botanicky se rostlina nazývá...
Už jste si také zamilovali červený čaj Pu-erh? Pití čaje je známou aktivitou, která má své kořeny v době před několika tisíci lety. Naši předci si užívali chvíle, kdy si mohli posedět nad konvičkou horkého čaje - určitě znáte populární čajové dýchánky. Kromě toho, že čaj dokáže zahnat žízeň, umí nás zahřát a navíc skvěle chutná, může nám pomo...
Proč zařadit do jídelníčku řapíkatý celer? Řapíkatý celer stále není vnímán jako součást každodenní kuchyně. Jeho příbuzný, který má podobu bulvy, se přece jen na našem stole objevuje podstatně častěji. Když se ale podíváte na možnosti jeho využití a vliv na naše zdraví, nebylo by to tak úplně od věci zařadit ho pravidelně do jídelníčku. Nej...