Poznejte stravu z pohledu čínské medicíny

Jídlo někdo vidí jako nutnost, jiný si ho užívá, někomu kazí náladu, protože by si ho nejradši odepřel a nejde to, někdo ho neřeší vůbec. Z pohledu čínské medicíny je to důležitý hráč v tom, aby naše tělo mohlo fungovat v rovnováze. Jídlo může být i lékem na zdravotní potíže. Změna jídelníčku udělá divy s naším zdravím, ale i naší psychickou pohodou a celkovou spokojeností.

Závěry podložené fakty

Není to jen slepé přesvědčení, že strava opravdu sehrává až neuvěřitelnou roli v našich životech. I některé výzkumy jednoznačně potvrdily spojitost mezi naším jídelníčkem a celkovým zdravím. Tak třeba čím větší množství kalorií a nasycených tuků v průběhu dne přijmeme, tím je větší šance, že nás zastihne špatná nálada. Když naše svačina obsahuje ovoce, trpíme méně úzkostí a jsme méně unavení než ti, kdo dají přednost čokoládě.

Harmonie mezi jin a jang

Dle čínské medicíny lze potraviny rozlišit na ty, které podpoří energii jin, a ty, co ovlivní jang. Aby naše tělo správně fungovalo, je třeba udržovat tyto energie v rovnováze. Jin je vnímáno jako chladná energie, jang naopak jako energie teplá, kterou potřebujeme v průběhu dne. Třeba na snídani se doporučuje teplé jídlo právě proto, abyste tuto energii po chladné noci podpořili. Můžete si dopřát horký čaj, polévku nebo třeba kaši s přídavkem skořice či medu.

Pestré složení jídelníčku

Strava by měla být rozmanitá a založená zejména na konzumaci zeleniny a obilovin. K tomu se pak již v menším poměru přidávají další složky – ovoce, maso, mléko, vejce atd. Čínská medicína uznává tzv. orgánové hodiny. To znamená, že každý orgán vykazuje hlavní činnost v jinou dobu a je tedy třeba ho stravou podpořit. Již zmiňovaná teplá snídaně je ideální v době mezi 7. a 9. hodinou.

O další rovnováhu se usiluje vzhledem k období roku. V každé době naše tělo potřebujte něco trochu jiného, podle toho, jak se mění počasí a celá příroda, jaké plody zrovna dozrávají. Snažte se tedy dávat přednost sezónní zelenině a ovoci. To, že za vámi exotické ovoce přiletělo přes celý svět až do vašeho supermarketu, ještě neznamená, že vám prospěje víc než cokoliv jiného.

Harmonie by měla být i v jednotlivých chutích jídel – kyselé, hořké, sladké, pálivé a slané. Pokud si vybíráte přednostně jen jídla stejné chuti, narušíte tím v těle rovnováhu a na některé orgány to může mít neblahý vliv.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Pupalka dvouletá. Léčivá bylina pomáhající našemu zdraví Pupalka se někdy označuje jako „noční svíce“. Má bílé nebo žluté květy, které kvetou pouze jednu noc a následně uvadají. Z této rostliny pocházející z Ameriky se nejčastěji využívá olej lisovaný z jejích semen. Našemu tělu může prospět v mnoha ohledech. Můžete ho použít zevně, ale i vnitřně. Pupa...
Připravte si doma sushi, je to jednoduché a zdravé Sushi je tradičním japonským pokrmem, ale stále víc si nachází cestu i na náš jídelní stůl. Někdy je zcela zbytečně vnímáno jako jídlo, které nutně obsahuje syrové ryby a mnoho lidí se právě nad tím ušklíbne. Základem je však dobře připravená rýže doplněná třeba zeleninou a velmi chutně okořeněná. ...
Tradiční stravování během svátků jara Velikonoce jsou důležitým svátkem z hlediska křesťanství. Dnes se na ně však mnozí dívají více jako na svátek jara, kdy se příroda probouzí po zimním útlumu. Ani to nám ale nebrání inspirovat se tím, jak se před svátky a během nich stravovali naši předkové. Mnoho pokrmů v sobě nese křesťanskou sy...