Poznejte stravu z pohledu čínské medicíny

Jídlo někdo vidí jako nutnost, jiný si ho užívá, někomu kazí náladu, protože by si ho nejradši odepřel a nejde to, někdo ho neřeší vůbec. Z pohledu čínské medicíny je to důležitý hráč v tom, aby naše tělo mohlo fungovat v rovnováze. Jídlo může být i lékem na zdravotní potíže. Změna jídelníčku udělá divy s naším zdravím, ale i naší psychickou pohodou a celkovou spokojeností.

Závěry podložené fakty

Není to jen slepé přesvědčení, že strava opravdu sehrává až neuvěřitelnou roli v našich životech. I některé výzkumy jednoznačně potvrdily spojitost mezi naším jídelníčkem a celkovým zdravím. Tak třeba čím větší množství kalorií a nasycených tuků v průběhu dne přijmeme, tím je větší šance, že nás zastihne špatná nálada. Když naše svačina obsahuje ovoce, trpíme méně úzkostí a jsme méně unavení než ti, kdo dají přednost čokoládě.

Harmonie mezi jin a jang

Dle čínské medicíny lze potraviny rozlišit na ty, které podpoří energii jin, a ty, co ovlivní jang. Aby naše tělo správně fungovalo, je třeba udržovat tyto energie v rovnováze. Jin je vnímáno jako chladná energie, jang naopak jako energie teplá, kterou potřebujeme v průběhu dne. Třeba na snídani se doporučuje teplé jídlo právě proto, abyste tuto energii po chladné noci podpořili. Můžete si dopřát horký čaj, polévku nebo třeba kaši s přídavkem skořice či medu.

Pestré složení jídelníčku

Strava by měla být rozmanitá a založená zejména na konzumaci zeleniny a obilovin. K tomu se pak již v menším poměru přidávají další složky – ovoce, maso, mléko, vejce atd. Čínská medicína uznává tzv. orgánové hodiny. To znamená, že každý orgán vykazuje hlavní činnost v jinou dobu a je tedy třeba ho stravou podpořit. Již zmiňovaná teplá snídaně je ideální v době mezi 7. a 9. hodinou.

O další rovnováhu se usiluje vzhledem k období roku. V každé době naše tělo potřebujte něco trochu jiného, podle toho, jak se mění počasí a celá příroda, jaké plody zrovna dozrávají. Snažte se tedy dávat přednost sezónní zelenině a ovoci. To, že za vámi exotické ovoce přiletělo přes celý svět až do vašeho supermarketu, ještě neznamená, že vám prospěje víc než cokoliv jiného.

Harmonie by měla být i v jednotlivých chutích jídel – kyselé, hořké, sladké, pálivé a slané. Pokud si vybíráte přednostně jen jídla stejné chuti, narušíte tím v těle rovnováhu a na některé orgány to může mít neblahý vliv.

Přečtěte si také

Máme dnes Vánoce zdravější než dřív? Leckdy máme chuť poměřovat, jak jedli naši předkové, a jak jíme my. Jak by toto dopadlo v případě srovnání staročeských Vánoc a těch dnešních? Možná bychom se mohli v přípravě jídla trochu inspirovat a prostřít štědrovečerní stůl o něco zdravěji. Tradiční dřívější menu K běžně dodržovaným zvykům p...
Jak si poradit s obezitou u vlastních dětí? Obezita, která se týká už i dětí, se stává stále větším problémem. Nejen, že je neúměrně zatěžováno jejich zdraví, ale zároveň získávají špatné stravovací návyky do budoucna. Jakmile si v dětství najedou na nějaký režim stravování a absenci pohybové aktivity, velmi těžko se jim to bude v pozdějším v...
3+1 důvod proč se konečně dostat do formy Jste spokojené s tím, jak vypadáte? Nebo na sobě vidíte chyby, kterých byste se rády zbavily? Stydíte se svléknout do spodního prádla či plavek, protože by tak malé množství oblečení odhalilo nepříjemnou pravdu? Pojďte si říci jednou provždy DOST! Zhubnout sice není jednoduché, ale ve finále to s...