Proč by quinoa neměla chybět ve vašem jídelníčku

Když se řekne quinoa, většina lidí vůbec neví, co si pod tímto slovíčkem vlastně představit. A to je škoda, protože quinoa je pro naše zdraví velkým přínosem a rozhodně by neměla chybět v našem jídelníčku.

A co vy? Víte, co je quinoa? Nebo o tomto pojmu dneska slyšíte úplně poprvé? Ať už je to tak či onak, určitě uděláte dobře, když si přečtete dnešní článek. Společně se v něm na quinou blíže podíváme a zmíníme si její účinky na zdraví. Tak hurá na to!

Co je to quinoa?

Na samotném začátku by určitě neuškodilo zmínit, co to ta quinoa vlastně je. Jedná se o semínka rostliny zvané chenopodium quinoa pocházející z Jižní Ameriky. Česky je známá pod názvem merlík čilský a zpravidla se využívala jako obilnina. Zajímavostí je, že Inkové quinou uctívali jako tzv. matku zrn a věřili, že dokáže válečníkům dodat sílu.

Quinoa a její druhy:

  • bílá quinoa
  • červená quinoa
  • černá quinoa

Superpotravina, která vám může hodně nabídnout

Věděli jste, že byla quinoa zařazena mezi superpotraviny – tedy potraviny, které jsou svým obsahem pro naše zdraví doslova poklad? Quinoa se pyšní vysokými nutričnímu vlastnosti, jež mají na naše tělo pozitivní dopad. Teď si pojďme říci, proč je tato obilnina tak úžasná a výjimečná.

1. Velké množství vlákniny

Vláknina je pro správné fungování našeho těla nezbytná a quinoa jí obsahuje dostatek. Hodí se proto na zdravý jídelníček, může pomoci i při redukci hmotnosti. Díky tomu, že quinoa obsahuje hodně vlákniny, snáze navodí pocit sytosti a snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi.

2. Bohatý obsah bílkovin

Další nedílnou součástí zdravého životního stylu jsou bílkoviny, kterých quinoa obsahuje opravdu dostatek. Stačí vám jediný šálek této superpotraviny a pokryjete jím 15 % vašeho denního příjmu bílkovin.

3. Spousta vitamínů

Dalším důvodem, proč nepodceňovat pozitivní přínos quinoy na naše zdraví, jsou vitamíny. I těch v této obilnině najdete velké množství – především pak vitamíny skupiny B.

4. Hodně minerálů

Na závěr ještě podtrhneme přítomnost celé řady minerálů. I ty naše těla a organismus potřebují a quinoa dokáže hravě pokrýt potřebu železa, zinku, fosforu, mědi, selenu, manganu a vápníku.

Přečtěte si také

Čím nám prospěje červená řepa? V mnoha domácnostech se červená řepa netěší příliš velké oblibě a lidé často ani neví, jak tuto zeleninu v kuchyni využít. Naše tělo však dokáže podpořit v mnoha ohledech a můžete vyzkoušet konzumovat červenou řepu syrovou, vařenou, pečenou nebo sterilovanou. V některých oblastech světa se dokonce v...
Proč zařadit do jídelníčku cizrnu? Jako luštěniny si obvykle dopřejeme čočku, hrách a fazole. Mnohdy však opomíjíme cizrnu, která je velmi vhodná při většině diet a našemu tělu dodá mnoho důležitých látek. Existuje dostatek způsobů, jak ji v kuchyni využít, a nějaký pokrm z ní by si oblíbil snad každý. Botanicky se rostlina nazývá...
Využíváte v kuchyni amarant? Zkuste jej přidat do jídelníčku Drobná semínka laskavce můžete při vaření využít mnoha způsoby. Ať již si oblíbíte jakýkoliv, při konzumaci amarantu své tělo zásobíte bílkovinami, vlákninou, ale i železem a zinkem. Když se vám nebude líbit užít jej jako přílohu, můžete si z něj vytvořit jakousi obdobu popcornu. Zrnka nabitá zdrav...