Proč by quinoa neměla chybět ve vašem jídelníčku

Když se řekne quinoa, většina lidí vůbec neví, co si pod tímto slovíčkem vlastně představit. A to je škoda, protože quinoa je pro naše zdraví velkým přínosem a rozhodně by neměla chybět v našem jídelníčku.

A co vy? Víte, co je quinoa? Nebo o tomto pojmu dneska slyšíte úplně poprvé? Ať už je to tak či onak, určitě uděláte dobře, když si přečtete dnešní článek. Společně se v něm na quinou blíže podíváme a zmíníme si její účinky na zdraví. Tak hurá na to!

Co je to quinoa?

Na samotném začátku by určitě neuškodilo zmínit, co to ta quinoa vlastně je. Jedná se o semínka rostliny zvané chenopodium quinoa pocházející z Jižní Ameriky. Česky je známá pod názvem merlík čilský a zpravidla se využívala jako obilnina. Zajímavostí je, že Inkové quinou uctívali jako tzv. matku zrn a věřili, že dokáže válečníkům dodat sílu.

Quinoa a její druhy:

  • bílá quinoa
  • červená quinoa
  • černá quinoa

Superpotravina, která vám může hodně nabídnout

Věděli jste, že byla quinoa zařazena mezi superpotraviny – tedy potraviny, které jsou svým obsahem pro naše zdraví doslova poklad? Quinoa se pyšní vysokými nutričnímu vlastnosti, jež mají na naše tělo pozitivní dopad. Teď si pojďme říci, proč je tato obilnina tak úžasná a výjimečná.

1. Velké množství vlákniny

Vláknina je pro správné fungování našeho těla nezbytná a quinoa jí obsahuje dostatek. Hodí se proto na zdravý jídelníček, může pomoci i při redukci hmotnosti. Díky tomu, že quinoa obsahuje hodně vlákniny, snáze navodí pocit sytosti a snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi.

2. Bohatý obsah bílkovin

Další nedílnou součástí zdravého životního stylu jsou bílkoviny, kterých quinoa obsahuje opravdu dostatek. Stačí vám jediný šálek této superpotraviny a pokryjete jím 15 % vašeho denního příjmu bílkovin.

3. Spousta vitamínů

Dalším důvodem, proč nepodceňovat pozitivní přínos quinoy na naše zdraví, jsou vitamíny. I těch v této obilnině najdete velké množství – především pak vitamíny skupiny B.

4. Hodně minerálů

Na závěr ještě podtrhneme přítomnost celé řady minerálů. I ty naše těla a organismus potřebují a quinoa dokáže hravě pokrýt potřebu železa, zinku, fosforu, mědi, selenu, manganu a vápníku.

Přečtěte si také

Konopí nachází své místo i v kuchyni Pokud se hovoří o využití konopí, asi nás jako první nenapadne zrovna příprava jídla. Ale ono právě ve zdravé kuchyni jej můžete ocenit. Konkrétně jde o konopné semínko a z něj lisovaný konopný olej. Semínka neobsahují onu látku, která zajišťuje proslulost konopí. Žádných omamných účinků se tedy ned...
Co jsou to artyčoky a jaké mají přínosy pro zdraví Na první pohled tato zelenina asi úplně lákavě nevypadá. S největší pravděpodobností vám připomene bodlák a jen stěží si lze představit, co vlastně ukrývá ve svém nitru, a jak se dá v kuchyni využít. Když jí ale dáte šanci, objevíte její máslovou, hořko-sladkou chuť. Co jsou artyčoky? Artyčoku se ...
Rostlinná mléka – jaké existují druhy a jak prospívají tělu? Nulový obsah cholesterolu, dostatečné množství sacharidů, málo proteinů, absence laktózy a nižší množství nasycených tuků - to jsou ve zkratce největší výhody rostlinného mléka, kterému začíná dávat přednost stále více lidí. A to je určitě dobře. Rostlinné mléko ale není tak úplně mléko, jedná se...