Proč by quinoa neměla chybět ve vašem jídelníčku

Když se řekne quinoa, většina lidí vůbec neví, co si pod tímto slovíčkem vlastně představit. A to je škoda, protože quinoa je pro naše zdraví velkým přínosem a rozhodně by neměla chybět v našem jídelníčku.

A co vy? Víte, co je quinoa? Nebo o tomto pojmu dneska slyšíte úplně poprvé? Ať už je to tak či onak, určitě uděláte dobře, když si přečtete dnešní článek. Společně se v něm na quinou blíže podíváme a zmíníme si její účinky na zdraví. Tak hurá na to!

Co je to quinoa?

Na samotném začátku by určitě neuškodilo zmínit, co to ta quinoa vlastně je. Jedná se o semínka rostliny zvané chenopodium quinoa pocházející z Jižní Ameriky. Česky je známá pod názvem merlík čilský a zpravidla se využívala jako obilnina. Zajímavostí je, že Inkové quinou uctívali jako tzv. matku zrn a věřili, že dokáže válečníkům dodat sílu.

Quinoa a její druhy:

  • bílá quinoa
  • červená quinoa
  • černá quinoa

Superpotravina, která vám může hodně nabídnout

Věděli jste, že byla quinoa zařazena mezi superpotraviny – tedy potraviny, které jsou svým obsahem pro naše zdraví doslova poklad? Quinoa se pyšní vysokými nutričnímu vlastnosti, jež mají na naše tělo pozitivní dopad. Teď si pojďme říci, proč je tato obilnina tak úžasná a výjimečná.

1. Velké množství vlákniny

Vláknina je pro správné fungování našeho těla nezbytná a quinoa jí obsahuje dostatek. Hodí se proto na zdravý jídelníček, může pomoci i při redukci hmotnosti. Díky tomu, že quinoa obsahuje hodně vlákniny, snáze navodí pocit sytosti a snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi.

2. Bohatý obsah bílkovin

Další nedílnou součástí zdravého životního stylu jsou bílkoviny, kterých quinoa obsahuje opravdu dostatek. Stačí vám jediný šálek této superpotraviny a pokryjete jím 15 % vašeho denního příjmu bílkovin.

3. Spousta vitamínů

Dalším důvodem, proč nepodceňovat pozitivní přínos quinoy na naše zdraví, jsou vitamíny. I těch v této obilnině najdete velké množství – především pak vitamíny skupiny B.

4. Hodně minerálů

Na závěr ještě podtrhneme přítomnost celé řady minerálů. I ty naše těla a organismus potřebují a quinoa dokáže hravě pokrýt potřebu železa, zinku, fosforu, mědi, selenu, manganu a vápníku.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Chmel se zdaleka nehodí jen do piva. Využijte ho jinak! Když zmíníme chmel, zřejmě vás na prvním místě napadne jeho využití v pivovarnictví. Zdaleka to však není jediné uplatnění. Celým názvem se jedná o chmel otáčivý, který můžete zřejmě nejčastěji vidět na rozsáhlých chmelnicích, jak se pne po dřevěných sloupech. Lodyha rostliny může dosahovat délky...
Proč zařadit do jídelníčku řapíkatý celer? Řapíkatý celer stále není vnímán jako součást každodenní kuchyně. Jeho příbuzný, který má podobu bulvy, se přece jen na našem stole objevuje podstatně častěji. Když se ale podíváte na možnosti jeho využití a vliv na naše zdraví, nebylo by to tak úplně od věci zařadit ho pravidelně do jídelníčku. Nej...
Proč zařadit do jídelníčku cizrnu? Jako luštěniny si obvykle dopřejeme čočku, hrách a fazole. Mnohdy však opomíjíme cizrnu, která je velmi vhodná při většině diet a našemu tělu dodá mnoho důležitých látek. Existuje dostatek způsobů, jak ji v kuchyni využít, a nějaký pokrm z ní by si oblíbil snad každý. Botanicky se rostlina nazývá...