Vyzkoušejte fazole mungo, jsou zdravé i chutné

Fazole mungo jsou populární zejména v čínské a indické kuchyni. Tyhle malé zelené fazolky se hodí konzumovat samostatně, ale lze je i přidat do mnoha jídel. Když si je doma necháte naklíčit, svému tělu dopřejete opravdu mnoho blahodárných látek.

Podpora našeho zdraví

Fazolky pochází z Indie a někdy se označují jako zelená sója. Botanicky se jedná o semena vigny zlaté. Mají nejčastěji sytě zelenou barvu. Můžete je zakoupit loupané, půlené, ale i naklíčené. Posilují imunitu, jsou vynikající prevencí aterosklerózy i některých druhů rakoviny. Nezpůsobují nadýmání jako ostatní luštěniny. Nekonzumujte je ale v nadměrném množství, jako doporučená dávka se udává hrst fazolí denně.

Ve všech podobách našemu tělu dodají bílkoviny, vápník, železo, hořčík, vlákninu a vitamíny skupiny B. Obsahují antioxidanty, enzymy a velmi málo kalorií. Jsou tedy nanejvýš vhodné během diet. Hodnota obsažených látek se výrazně zvýší, pokud si je necháte doma naklíčit.

Příprava na vaření

Před vařením je třeba fazolky na několik hodin namočit – optimálně přes noc. Poté je propláchněte a vařte 45 – 60 minut. Hodí se do polévky, pomazánek, salátů a kamkoliv, kde je další zelenina. Chutí mohou připomínat hrášek, po přidání do jídla mu dodají zajímavou chuť a mnohdy i vzhled.

Zázračné klíčení fazolek

Fazolky nejprve propláchněte, pak zalijte vodou a nechte v ní přes noc. Ráno ji slijte a fazolky znovu propláchněte. Misku s nimi pak přikryjte navlhčeným ubrouskem nebo látkou. V průběhu dne jen kontrolujte, aby nebyly fazole oschlé, případně je vždy propláchněte.

Klíčí jeden až tři dny. Když necháte vyrůst klíčky jen malé, budou o něco sladší. Ty delší jsou již trochu nahořklé. Fazolky můžete skladovat v lednici v uzavřené nádobě, ale je ideální sníst je ještě ten samý den. Pochutnáte si na nich bez dalších úprav nebo je můžete opět přimíchat do jiných připravovaných pokrmů.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Co je to syrovátka a k čemu vlastně slouží? Syrovátka je pojem, o který se v posledních pár letech začíná zajímat stále více lidí. Zatímco někteří nemají sebemenší tušení o definici syrovátky, pro jiné je tzv. mléčné sérum každodenním chlebem. Možná i vy chcete o tomto produktu, který vzniká po sražení mléka, vědět něco více. Především vás za...
Proč zařadit do jídelníčku řapíkatý celer? Řapíkatý celer stále není vnímán jako součást každodenní kuchyně. Jeho příbuzný, který má podobu bulvy, se přece jen na našem stole objevuje podstatně častěji. Když se ale podíváte na možnosti jeho využití a vliv na naše zdraví, nebylo by to tak úplně od věci zařadit ho pravidelně do jídelníčku. Nej...
Zdravé potraviny pro dobrou náladu, aneb na čem si pochutnat, až vám bude ouvej! Každý z nás má občas nárok na špatnou náladu. Jsou to ty dny, kdy již od samého rána tušíte, že to zkrátka nebude ono. Budík zazvoní později, nestihnete autobus, vylijete si na čistou blůzu šálek s kávou, šéf si na vás zchladí žáhu - však to sami znáte. Takové dny prostě nestojí za nic. V takovýc...