Vyzkoušejte fazole mungo, jsou zdravé i chutné

Fazole mungo jsou populární zejména v čínské a indické kuchyni. Tyhle malé zelené fazolky se hodí konzumovat samostatně, ale lze je i přidat do mnoha jídel. Když si je doma necháte naklíčit, svému tělu dopřejete opravdu mnoho blahodárných látek.

Podpora našeho zdraví

Fazolky pochází z Indie a někdy se označují jako zelená sója. Botanicky se jedná o semena vigny zlaté. Mají nejčastěji sytě zelenou barvu. Můžete je zakoupit loupané, půlené, ale i naklíčené. Posilují imunitu, jsou vynikající prevencí aterosklerózy i některých druhů rakoviny. Nezpůsobují nadýmání jako ostatní luštěniny. Nekonzumujte je ale v nadměrném množství, jako doporučená dávka se udává hrst fazolí denně.

Ve všech podobách našemu tělu dodají bílkoviny, vápník, železo, hořčík, vlákninu a vitamíny skupiny B. Obsahují antioxidanty, enzymy a velmi málo kalorií. Jsou tedy nanejvýš vhodné během diet. Hodnota obsažených látek se výrazně zvýší, pokud si je necháte doma naklíčit.

Příprava na vaření

Před vařením je třeba fazolky na několik hodin namočit – optimálně přes noc. Poté je propláchněte a vařte 45 – 60 minut. Hodí se do polévky, pomazánek, salátů a kamkoliv, kde je další zelenina. Chutí mohou připomínat hrášek, po přidání do jídla mu dodají zajímavou chuť a mnohdy i vzhled.

Zázračné klíčení fazolek

Fazolky nejprve propláchněte, pak zalijte vodou a nechte v ní přes noc. Ráno ji slijte a fazolky znovu propláchněte. Misku s nimi pak přikryjte navlhčeným ubrouskem nebo látkou. V průběhu dne jen kontrolujte, aby nebyly fazole oschlé, případně je vždy propláchněte.

Klíčí jeden až tři dny. Když necháte vyrůst klíčky jen malé, budou o něco sladší. Ty delší jsou již trochu nahořklé. Fazolky můžete skladovat v lednici v uzavřené nádobě, ale je ideální sníst je ještě ten samý den. Pochutnáte si na nich bez dalších úprav nebo je můžete opět přimíchat do jiných připravovaných pokrmů.

Přečtěte si také

Slunečnicová semínka nám dodají prospěšné tuky Jakákoliv semínka vám mohou výborně pomoci zahnat nejrůznější nezdravé chutě. Nyní se zaměříme konkrétně na semínka slunečnice. Hodí se na zobání v průběhu nějaké činnosti nebo při odpočinku. Přidat je ale můžete i do jiných jídel nebo je využít při péči o pleť obličeje. Co v sobě skrývají? Sluneč...
Jak vám kokosový olej může pomoci v hubnutí? Kokosový olej je nejoblíbenější a nejvhodnější tuk, pokud se snažíte zhubnout. Obsahuje jedinečnou kombinaci mastných kyselin se silnými účinky na metabolismus. Několik studií ukazuje, že prostým přidáním kokosového oleje do vaší stravy, můžete ztratit tuky, zejména „nebezpečný“ tuk v břišní dutině....
Co může přinést březová voda? Slyšeli jste již někdy o březové vodě? Pokud v tuto chvíle kroutíte hlavou na nesouhlas, pak vám všemi deseti doporučujeme začíst se do dnešního článku. Ten jsme totiž věnovali březové vodě, o které se říkalo, že je univerzálním všelékem. Co všechno z toho je pravda? Co je březová voda? Hned na za...