Vyzkoušejte fazole mungo, jsou zdravé i chutné

Fazole mungo jsou populární zejména v čínské a indické kuchyni. Tyhle malé zelené fazolky se hodí konzumovat samostatně, ale lze je i přidat do mnoha jídel. Když si je doma necháte naklíčit, svému tělu dopřejete opravdu mnoho blahodárných látek.

Podpora našeho zdraví

Fazolky pochází z Indie a někdy se označují jako zelená sója. Botanicky se jedná o semena vigny zlaté. Mají nejčastěji sytě zelenou barvu. Můžete je zakoupit loupané, půlené, ale i naklíčené. Posilují imunitu, jsou vynikající prevencí aterosklerózy i některých druhů rakoviny. Nezpůsobují nadýmání jako ostatní luštěniny. Nekonzumujte je ale v nadměrném množství, jako doporučená dávka se udává hrst fazolí denně.

Ve všech podobách našemu tělu dodají bílkoviny, vápník, železo, hořčík, vlákninu a vitamíny skupiny B. Obsahují antioxidanty, enzymy a velmi málo kalorií. Jsou tedy nanejvýš vhodné během diet. Hodnota obsažených látek se výrazně zvýší, pokud si je necháte doma naklíčit.

Příprava na vaření

Před vařením je třeba fazolky na několik hodin namočit – optimálně přes noc. Poté je propláchněte a vařte 45 – 60 minut. Hodí se do polévky, pomazánek, salátů a kamkoliv, kde je další zelenina. Chutí mohou připomínat hrášek, po přidání do jídla mu dodají zajímavou chuť a mnohdy i vzhled.

Zázračné klíčení fazolek

Fazolky nejprve propláchněte, pak zalijte vodou a nechte v ní přes noc. Ráno ji slijte a fazolky znovu propláchněte. Misku s nimi pak přikryjte navlhčeným ubrouskem nebo látkou. V průběhu dne jen kontrolujte, aby nebyly fazole oschlé, případně je vždy propláchněte.

Klíčí jeden až tři dny. Když necháte vyrůst klíčky jen malé, budou o něco sladší. Ty delší jsou již trochu nahořklé. Fazolky můžete skladovat v lednici v uzavřené nádobě, ale je ideální sníst je ještě ten samý den. Pochutnáte si na nich bez dalších úprav nebo je můžete opět přimíchat do jiných připravovaných pokrmů.

Přečtěte si také

Není tuk jako tuk, ale naše tělo ho potřebuje Zdravá strava a zdravý životní styl jdou ruku v ruce s vyváženým jídelníčkem, který by v ideálním případě neměl být moc kalorický a bohatý na tuky. Když se někdo začne zajímat o zdravé stravování, zpravidla jako první omezí právě tuky a to s vidinou, že tak pro své tělo dělá jen to nejlepší. Jenže o...
Kešu oříšky nejen skvěle chutnají, ale mají pozitivní vliv na naše zdraví Zatímco někdo nedokáže kešu oříškům přijít na chuť, jiný si bez nich neumí představit večerní sledování televize. Možná i vy patříte k milovníkům kešu oříšků, na které nedáte dopustit a které byste konzumovali klidně v neomezeném množství - pokud by samozřejmě nebyly tak tučné. Je pravda, že kešu...
Proč by quinoa neměla chybět ve vašem jídelníčku Když se řekne quinoa, většina lidí vůbec neví, co si pod tímto slovíčkem vlastně představit. A to je škoda, protože quinoa je pro naše zdraví velkým přínosem a rozhodně by neměla chybět v našem jídelníčku. A co vy? Víte, co je quinoa? Nebo o tomto pojmu dneska slyšíte úplně poprvé? Ať už je to ta...