Čím nám prospěje červená řepa?

V mnoha domácnostech se červená řepa netěší příliš velké oblibě a lidé často ani neví, jak tuto zeleninu v kuchyni využít. Naše tělo však dokáže podpořit v mnoha ohledech a můžete vyzkoušet konzumovat červenou řepu syrovou, vařenou, pečenou nebo sterilovanou. V některých oblastech světa se dokonce větší popularity dočkaly její listy než kořen, který u nás v obchodech běžně zakoupíte.

Přínos pro naše zdraví

Červená řepa našemu tělu dodá vitamíny A, B, C, dále potřebné bílkoviny, sacharidy, vápník, hořčík, sodík, železo atd. Dříve se z ní využívaly zejména její listy, až později došlo na kořen. Ten byl zprvu zpracováván zejména pro léčebné účely.

Výsledkem pravidelné konzumace červené řepy je podpora imunity, činnosti kardiovaskulárního systému, zlepšení zraku, ale i stavu pleti, vlasů a nehtů. Dle některých studií je to výborný pomocník při léčbě rakoviny. Doporučuje se v těhotenství díky svému obsahu kyseliny listové, která podpoří správný vývoj plodu. Látky z červené řepy pozitivně ovlivní i psychickou stabilitu.

Pro očistu těla je vhodné pití šťávy z červené řepy. Dokáže povzbudit metabolismus, podpoří pravidelné vyprazdňování. Upravuje poruchy menstruačního cyklu, pomáhá k nastolení hormonální rovnováhy. Teplou je možné ji kloktat při angíně.

Opatrní byste měli být s konzumací červené řepy v případě, že trpíte diabetem. Obsahuje totiž velké množství sacharidů. Do jídelníčku ji tedy klidně zařaďte pravidelně, avšak v rozumném množství.

Mnoho odlišných úprav

Ideální je konzumovat červenou řepu syrovou. Lze ji použít jako základ salátu, kdy se k ní výborně hodí jablka, rozinky, ořechy a bílý jogurt. Je však možné ji i vařit nebo péct. Doporučuje se ji loupat až po uvaření, aby neztrácela zbytečně mnoho své šťávy. Hodí se na pečení s další zeleninou, využijete ji však i do polévky nebo třeba k těstovinám.

Červenou řepu však můžete zužitkovat i při pečení sladkostí nebo do nápojů. Vytvořit lze chutné smoothie, které vám dodá plno potřebných látek. Doporučovány bývají kombinace s jablky, zázvorem, skořicí nebo třeba borůvkami.

Pokud se vám podaří zajistit si listy z červené řepy, v kuchyni můžete využít i ty. Je možné z nich připravit salát nebo polévku. Můžete je upravit obdobně jako špenát a přidat je k masu.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Které potraviny se nevyplatí jíst syrové? U mnoha druhů ovoce a zeleniny se jednoznačně preferuje jíst je co nejméně upravené, protože v tomto stavu nám dodají maximum prospěšných látek. Pak jsou tu ale potraviny, které se jíst syrové nevyplácí, a měli bychom si opravdu dát pozor, jestli je jíme jen dobře tepelně upravené. Maso a vejce Na...
Mochyně peruánská: poznáte jedlý druh a víte jak jej využít? Mochyně peruánská nás může na první pohled zaujmout svým specifickým vzezřením. Jakmile odkvete, vytvoří se na ní šedozelený měchýřek se zelenožlutou až žlutooranžovou bobulí uvnitř. Velmi efektně působí, když ji použijete k ozdobení dezertů. Existuje však i jedovatý druh mochyně židovské. Není radn...
Potraviny pomáhající pročistit vaše cévy Nemoci srdce a cév jsou na žebříčku četnosti chorob mezi prvními. Jako dobrou zprávu však můžete vnímat skutečnost, že jejich vzniku lze v mnoha případech zabránit a velký podíl má způsob vašeho stravování. Můžete do jídelníčku pravidelně zařadit některé z následujících potravin, které podpoří dobrý...