Jaká je vhodná strava při kojení?

Při kojení nás může napadat plno otázek ohledně toho, jak se stravovat. Děťátku chceme dopřát vše potřebné, na straně druhé se však mnohdy snažíme ze stravy vyloučit cokoliv, co by jej mohlo nadýmat a způsobovat bolesti bříška provázené srdceryvným pláčem. Pak se k tomu ještě přidají dobře míněné rady různých příbuzných, informace z časopisů, knih, od lékařů a není pak divu, že žena často velmi tápe v tom, co si vlastně vybrat za nejvhodnější doporučení.

Neodbývejte se

Neprospějete sobě ani miminku, pokud si nenajdete chvilku na to, abyste se nasnídala, pravidelně si něco zakousla. Pokud budete odbývat sama sebe, psychicky i fyzicky se vám bude po porodu hůř fungovat. Dbejte tedy prvotně na svoji spokojenost, hravě ji pak přenesete i na děťátko.

Myslete též na dostatek tekutin. Můžete sice nalézt navzájem si odporující odborné poznatky, avšak většina žen popisuje v praxi pozorovanou zkušenost, že při nízkém příjmu tekutin u nich došlo ke snížené tvorbě mateřského mléka. Vhodné jsou bylinkové čaje (k zakoupení jsou již připravené směsi určené speciálně pro kojící ženy), mléčné nápoje nebo voda.

Naopak vynechejte alkohol a nápoje s kofeinem. Vše, co zkonzumujete, se odrazí na složení mateřského mléka. Jedna káva denně sice miminku nijak neublíží, pokud si však budete pravidelně dopřávat vyšší dávky kofeinu (třeba i v zeleném čaji nebo čokoládě), u dítěte můžete pozorovat neklid a obtíže se spánkem.

Složení stravy

Vaše strava se odrazí v kvalitě mateřského mléka, měla byste mít tedy dostatek všeho potřebného. Dodržujte zásady zdravého stravování. Z tuků upřednostňujte rostlinné před živočišnými.

Počítejte s tím, že ve vyšší míře nyní potřebujete vápník, v potravě si jej dopřejte třeba z mléčných výrobků, ořechů, zeleniny nebo vajec. Jeho nedostatek ale může být také ovlivněný nadměrným příjmem cukru. Při jeho zpracování se v těle totiž spotřebovává vápník. Pokud ho má kojící žena málo, může u sebe začít pozorovat nadměrné vypadávání vlasů, vyšší kazivost zubů nebo únavu.

Vyhněte se jednostranně zaměřeným drastickým dietám, na ně není vhodná doba nikdy – a při kojení už vůbec ne. Zvyšte svůj denní energetický příjem zhruba o 500 kcal. Kojením totiž předáváte spoustu energie miminku.

Striktní zákazy nefungují

Zejména u novorozenců bývá častým problémem nadýmání. Na to mohou mít vliv potraviny, které kojící maminka konzumuje. Obecně se obvykle uvádí jako problematické čerstvé kynuté pečivo, luštěniny, zelí nebo cibule. Nelze se však dle toho vyloženě řídit. Pokud něco ve stravě omezíte, miminko může být klidnější a spokojenější. Některá miminka však pláčou i při velmi striktním omezení jídelníčku.

Alespoň v prvních dnech po porodu do jídelníčku tyto rizikové potraviny zařazujte postupně. Vždy sledujte, zda neovlivní spokojenost miminka. Pokud bude miminko více plačtivé, budete vědět, co na to mohlo mít vliv, a příště si potravinu odpustíte. Neplatí zde, že potraviny, které způsobují dítěti obtíže, musíte ze stravy vyřadit natrvalo po celou dobu, kdy budete dítě kojit. Snažte se o nutná omezení v prvních měsících, ale pak opatrně zkoušejte problémové potraviny do stravy opět zařazovat.

Lepší je též omezit potraviny, které by u dítěte mohly v prvních měsících vyvolat alergickou reakci. Nejčastěji se uvádí citrusy nebo jahody. Potíže může způsobit též silně kořeněné jídlo nebo potraviny s vysokým obsahem konzervantů.

Není však vhodné řídit se slepě dle různě dostupných seznamů potravin, které byste z jídelníčku měli při kojení vynechat. Ideální samozřejmě je stravovat se zdravě, zajistit si dostatek veškerých potřebných živin. Strava by měla být pestrá a přiměřeně energeticky bohatá.

Přečtěte si také

Z čeho připravit zdravou a chutnou večeři? Právě poslední jídlo dne může být z hlediska hubnutí tím rizikovým. Pokud se nám nepodaří stravovat se zdravě přes den, snadno pak večer podlehneme různým chutím a svému tělu dopřejeme i to, co si jinak zakazujeme. Zkuste si ale i večer připravit jídlo, na kterém si pochutnáte, neohrozí vaši linii a...
Připravte si doma sushi, je to jednoduché a zdravé Sushi je tradičním japonským pokrmem, ale stále víc si nachází cestu i na náš jídelní stůl. Někdy je zcela zbytečně vnímáno jako jídlo, které nutně obsahuje syrové ryby a mnoho lidí se právě nad tím ušklíbne. Základem je však dobře připravená rýže doplněná třeba zeleninou a velmi chutně okořeněná. ...
Jak ovlivní pálivá jídla naše zdraví? Jeden ostrá jídla zbožňuje, druhý už při prvním soustu nechápe, jak to někdo vůbec může sníst. Jen stěží lze někoho přesvědčovat ke konzumaci pálivých pokrmů - ať by byly sebezdravější, ale když už si je čas od času dopřejete, může vás potěšit, že vaše zdraví to jedině podpoří. Některé národy kon...