Víte, co znamená oxidační stres a jak vznikají volné radikály?

U mnoha potravin poukazujeme na jejich benefit, že v sobě obsahují antioxidanty. Častokrát s dovětkem, že ty ničí volné radikály, které jinak poškozují buňky. Jak ale tyto radikály vznikají a v čem nám vlastně mohou tak škodit? Můžeme se jejich působení nějak bránit?

Přirozený vznik radikálů

Volné radikály jsou reaktivní formy kyslíku a dusíku. Odborně řečeno jsou reaktivní, protože ve vrstvě úplně na povrchu obsahují jeden nebo víc nepárových elektronů. Ty se pak velmi ochotně spojí s nepárovým elektronem jiné látky a vytvoří tak novou strukturu.

Nenechte se však mýlit tím, že vznik volných radikálů by byl v lidském těle nějak pozoruhodným a výjimečným dějem. Oxidace, při které vznikají, tu probíhá zcela přirozeně jako součást mnoha procesů. Naše tělo má pak za příznivých podmínek schopnost se volných radikálů zbavovat. Využívá k tomu různé ochranné enzymy nebo vitamíny. Do obranných mechanismů jsou zapojené potřebné antioxidanty. Proto je tak vyzdvihováno, pokud je nějaká potravina obsahuje.

Vyšší výskyt nemocí

Pokud je množství volných radikálů obrannými mechanismy udržováno v jakési rovnováze, nejedná se o žádný problém. Jakmile se v buňce radikály objeví ve velkém množství, může dojít až k její mutaci a poškození DNA. Když nastane v těle značná převaha volných radikálů, hovoříme právě k oxidačnímu stresu. Ten může být příčinou mnoha onemocnění – např. aterosklerózy, cukrovky, nádorového bujení nebo Alzheimerovy choroby.

Efektivní obrana

Na schopnosti těla přirozeně se volných radikálů zbavit má vliv mnoho faktorů. Aktivita ochranných enzymů klesá s věkem, ale třeba i kvůli nevhodnému životnímu stylu. K oxidačnímu stresu dochází v případech, kdy jsme vystaveni vysokým psychickým i fyzickým nárokům. Úlohu má i nevhodné životní prostředí. V nemalé míře se tu podepisuje kouření nebo konzumace alkoholu.

Mnoho můžeme samozřejmě ovlivnit kvalitou naší stravy. Vhodné je ve zvýšené míře doplňovat potraviny s vysokým antioxidačním působením. Napomáhají třeba vitamíny E, C, resveratrol z vína nebo koenzym Q10. Antioxidantů existují mnoho, ale působí každý specificky jen na určité radikály.

Zdroje:

  • HOLEČEK, Václav, NOHEL, Petr, ROKYTA, Richard, VLASÁK, René. Oxidační stres, jeho stanovení, nemoci jím způsobené a jeho snižování antioxidanty. Vesmír [online]. 2011, 6: 257 – 359 [cit. 2.5.2019]. Dostupné z: https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2011/cislo-6/oxidacni-stres.html
  • ŠÁCHA, Pavel. Oxidativní stres. Celostní medicína [online]. 2018 [cit. 2.5.2019]. Dostupné z: https://www.celostnimedicina.cz/oxidativni-stres.htm

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Stravujte se na dovolené tak, aby vaše zdraví netrpělo Během letní dovolené na sebe nechceme být příliš přísní. U diety mnohdy rozvolníme pravidla, ochutnáváme neznámá jídla nebo se stravujeme dle toho, jak se vaří v hotelu. Asi ale nikoho nenadchne, když se po pár dnech vrátí domů s kily navíc a hlavou plnou výčitek. Zkuste tedy vhodně propojit zdravý ...
Pálení žáhy: příčiny, babské rady a osvědčené tipy, jak se jej zbavit Pálení žáhy vás může provázet dočasně (třeba v těhotenství), ale může se stát i dlouhodobou nepříjemnou záležitostí. Co si budeme povídat, nejedná se o nic, co by si člověk užíval. Jak můžete svému tělu v těchto chvílích ulevit? Co je to pálení žáhy a jak vzniká? Pálení žáhy pociťujeme jako svírav...
Jak omezit příjem soli? Sůl je nezbytnou složkou stravy. Naše tělo ji potřebuje, avšak doporučené denní množství je jen zhruba půlka čajové lžičky a my obvykle spotřebujeme dvakrát tolik. Zvyšujeme si tím riziko vysokého krevního tlaku, onemocnění srdce, řídnutí kostí i obezity, jelikož při výraznější konzumaci soli vzrůst...