Víte, co znamená oxidační stres a jak vznikají volné radikály?

U mnoha potravin poukazujeme na jejich benefit, že v sobě obsahují antioxidanty. Častokrát s dovětkem, že ty ničí volné radikály, které jinak poškozují buňky. Jak ale tyto radikály vznikají a v čem nám vlastně mohou tak škodit? Můžeme se jejich působení nějak bránit?

Přirozený vznik radikálů

Volné radikály jsou reaktivní formy kyslíku a dusíku. Odborně řečeno jsou reaktivní, protože ve vrstvě úplně na povrchu obsahují jeden nebo víc nepárových elektronů. Ty se pak velmi ochotně spojí s nepárovým elektronem jiné látky a vytvoří tak novou strukturu.

Nenechte se však mýlit tím, že vznik volných radikálů by byl v lidském těle nějak pozoruhodným a výjimečným dějem. Oxidace, při které vznikají, tu probíhá zcela přirozeně jako součást mnoha procesů. Naše tělo má pak za příznivých podmínek schopnost se volných radikálů zbavovat. Využívá k tomu různé ochranné enzymy nebo vitamíny. Do obranných mechanismů jsou zapojené potřebné antioxidanty. Proto je tak vyzdvihováno, pokud je nějaká potravina obsahuje.

Vyšší výskyt nemocí

Pokud je množství volných radikálů obrannými mechanismy udržováno v jakési rovnováze, nejedná se o žádný problém. Jakmile se v buňce radikály objeví ve velkém množství, může dojít až k její mutaci a poškození DNA. Když nastane v těle značná převaha volných radikálů, hovoříme právě k oxidačnímu stresu. Ten může být příčinou mnoha onemocnění – např. aterosklerózy, cukrovky, nádorového bujení nebo Alzheimerovy choroby.

Efektivní obrana

Na schopnosti těla přirozeně se volných radikálů zbavit má vliv mnoho faktorů. Aktivita ochranných enzymů klesá s věkem, ale třeba i kvůli nevhodnému životnímu stylu. K oxidačnímu stresu dochází v případech, kdy jsme vystaveni vysokým psychickým i fyzickým nárokům. Úlohu má i nevhodné životní prostředí. V nemalé míře se tu podepisuje kouření nebo konzumace alkoholu.

Mnoho můžeme samozřejmě ovlivnit kvalitou naší stravy. Vhodné je ve zvýšené míře doplňovat potraviny s vysokým antioxidačním působením. Napomáhají třeba vitamíny E, C, resveratrol z vína nebo koenzym Q10. Antioxidantů existují mnoho, ale působí každý specificky jen na určité radikály.

Zdroje:

  • HOLEČEK, Václav, NOHEL, Petr, ROKYTA, Richard, VLASÁK, René. Oxidační stres, jeho stanovení, nemoci jím způsobené a jeho snižování antioxidanty. Vesmír [online]. 2011, 6: 257 – 359 [cit. 2.5.2019]. Dostupné z: https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2011/cislo-6/oxidacni-stres.html
  • ŠÁCHA, Pavel. Oxidativní stres. Celostní medicína [online]. 2018 [cit. 2.5.2019]. Dostupné z: https://www.celostnimedicina.cz/oxidativni-stres.htm

Přečtěte si také

Hlavní rozdíly mezi probiotiky a prebiotiky Není divu, že tyhle dva pojmy se často pletou. Úzce spolu souvisí, a pokud do života zařadíme jen jedno z nich, trochu to ztrácí smysl. Pojďte se tedy blíže podívat, o co se konkrétně jedná. Bakterie ve střevech Slovo probiotika pochází z částí pro (příznivý) a bios (život). Jedná se o zdraví pros...
Jak se po ránu nastartovat? Ráno je pro většinu z nás nejnáročnější částí dne. Určitě i vy znáte ten nepříjemný tón budíku, který vás nutí otevřít oči a vstát z vyhřáté postele. Následně se po domácnosti ploužíte ještě v polospánku, a co možná nejrychleji hledáte konvici, abyste si udělali kafe. Je pravda, že většina lidí po r...
Proč je důležité se vyhnout překyselení organismu? Pro rovnováhu v našem těle je důležitý poměr mezi kyselými a zásaditými látkami. Vlivem nevhodné stravy, stresu a minima pohybu může snadno dojít k vychýlení pH k nižším hodnotám - a tedy k překyselení organismu. Mezi projevy lze zařadit oslabení imunity, únavu, bolesti v kloubech, bolesti hlavy a i...