Jak si vybrat kvalitní čaj a jak jej připravit

Čaj pro nás může být jen nápoj pro dobu, kdy jsme nemocní, ale také může představovat důležitý ranní nebo večerní rituál. Možná máte i vy svůj oblíbený čaj, na který nedáte dopustit. Pro vychutnání čaje je zapotřebí vybrat si kvalitní produkt a připravit ho tak, abyste mohli ocenit jeho chuť i vůni.

Mnoho druhů čaje z jedné rostliny

Různé druhy čaje nevznikly z odlišných rostlin, jak by se možná mohlo na první pohled zdát. Když už to nazýváme čaj, vše pochází z jedné rostliny – čajovníku (latinsky Camellia Sinensis). Ten má však víc odrůd a také existuje nejeden způsob jeho zpracování. Často ale můžete zaslechnout označení „čaj“ i u nálevů ze zcela odlišných rostlin.

Jednotlivé druhy čaje pak závisí zejména na stupni oxidace, kterou listy čajovníku projdou. Když dojde k jejich rychlému vysušení bez oxidace, vznikne čaj zelený. Naopak nejvíce zoxidovaný je čaj černý. Na pomyslném rozhraní mezi nimi jsou oolongy, které lze ještě odlišit na světlé a tmavé.

Pečlivý výběr

Je zcela rozdílný požitek, pokud si vylouhujete klasický čajový sáček, a jakmile si zakoupíte opravdové kvalitní čajové lístky vcelku. Důležitý je tedy samotný výběr čaje. Lístky by neměly být polámané, měly by si zachovávat původní tvar. Třeba zelený čaj by měl mít opravdu sytě zelenou barvu.

Ideální je vybírat čaj v čajovně, můžete si tu být jisti čerstvostí produktu. Na čaji byste se vždy měli dozvědět odrůdu rostliny, ze které pochází, a informace o zemi původu. Největším producentem čaje je Srí Lanka.

Domácí skladování a příprava

Když už si zakoupíte kvalitní čaj, dbejte na jeho správné skladování. Ideální jsou nádoby z tmavého skla, v nichž čaj nepřijde o svoji vůni a uchová si chuťové kvality.

U každého konkrétního druhu se může lišit doporučená doba louhování, zjistěte si ji. Jedině při dodržení vhodného postupu získáte čaj požadované chuti, ale i barvy a vůně. Obecně se dá říci, že čím je čaj tmavší, tím teplejší vodu můžete použít na jeho zalití. Barvu nálevu oceníte zejména při podávání čaje ve skle nebo v bílém porcelánu.

Pokud si ze servírování čaje uděláte opravdový rituál, začnete si všímat i zprvu nepozorovaných drobností. Snažte se ho vnímat všemi smysly. Každý čaj ve vás vyvolá trochu odlišné pocity. Obvykle přes zimu lidé upřednostňují spíše čaje černé, za tepla jsou to spíše světlejší čaje.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Ořechy pro zdraví. I vy si je zamilujete! Ořechy a oříšky v různé podobě jsou velmi oblíbenou pochutinou, kterou si dopřáváme třeba večer u televize nebo na různých oslavách. Bohužel jsou většinou pražené, solené a poměrně mastné, což ubírá na jejich přirozené chuti. V jejich původní podobě a bez úprav jsou ořechy velmi zdravé a prospěšné p...
Už jste někdy ochutnali mrazem sušené ovoce? Ovoce můžeme konzumovat čerstvé nebo třeba sušené. Jaké kvality a přednosti mají ale mrazem sušené plody a kdy je můžeme využít? Cílem této úpravy (odborně nazývané lyofilizace) je zachování látek, které se v ovoci běžně nachází, a zároveň zajištění vzhledu i charakteristického aroma. Průběh sušení...
Čaj Rooibos a jeho účinky Pod tímto názvem si zřejmě většina lidí vybaví druh čaje. Skutečnost je však zcela jiná. S čajem nemá Rooibos nic společného. Pro přípravu se totiž užívají lístky čajovníkovce kapského, a tak někdy bývá Rooibos označován jako „čaj nečaj“. Při jeho konzumaci však kromě podpory pitného režimu také zle...