Využíváte v kuchyni amarant? Zkuste jej přidat do jídelníčku

Drobná semínka laskavce můžete při vaření využít mnoha způsoby. Ať již si oblíbíte jakýkoliv, při konzumaci amarantu své tělo zásobíte bílkovinami, vlákninou, ale i železem a zinkem. Když se vám nebude líbit užít jej jako přílohu, můžete si z něj vytvořit jakousi obdobu popcornu.

Zrnka nabitá zdravím

Amarant se užívá již po celá tisíciletí, ceněn byl u Aztéků i Mayů. Díky svému složení bývá řazen k superpotravinám, někdy se hovoří též o brainfood (tedy výživě pro náš mozek). Tělu můžeme pomocí amarantu dodat mnoho bílkovin, vitamínů i minerálních látek. Jedná se o přirozeně bezlepkovou potravinu.

Díky vysokému obsahu vlákniny se amarant výborně hodí k podpoře trávení. Preventivně působí proti rakovině tlustého střeva, vysoké hladině cholesterolu, různým onemocněním srdce a cév. Je vhodný pro pacienty s diabetem, ale i pro ty, kdo musí držet bezlepkovou dietu. Výborný je v období, kdy potřebujete své tělo zotavit po nemoci nebo podpořit celkovou imunitu.

Součástí příloh i kaší

Lze jej připodobnit k obilovinám – zvláště pokud se jedná o jeho využití. Ze zrn se mele mouka vhodná k přípravě pečiva nebo třeba těstovin pro celiaky. Počítejte s tím, že zrníčka mají poměrně tuhou slupku, a tedy budou i po uvaření trochu křupat. Pokud amarant vaříte jako přílohu, zalijte jej dostatkem vody a po uvaření ji sceďte. Jestliže děláte kaši, vody stačí zhruba trojnásobek, než je amarantu. Má totiž schopnost, že vodu zahustí a vytvoří jakýsi gel, který zrovna při tvorbě kaše nijak nevadí.

Využijete jej jako přílohu – ať již samotný nebo v kombinaci s rýží, jáhly. Můžete si z něj ale také připravit kaši, stačí jej zhruba 20 minut povařit ve vodě. Ochutit lze ořechy, kokosem nebo ovocem. Hodí se k přidání do polévek nebo zeleninových salátů. Když z něj budete chtít vytvořit „popcorn“, stačí dát semínka do vyhřátého hrnce. Začnou pukat podobně jako kukuřice.

Přečtěte si také

Už jste si také zamilovali červený čaj Pu-erh? Pití čaje je známou aktivitou, která má své kořeny v době před několika tisíci lety. Naši předci si užívali chvíle, kdy si mohli posedět nad konvičkou horkého čaje - určitě znáte populární čajové dýchánky. Kromě toho, že čaj dokáže zahnat žízeň, umí nás zahřát a navíc skvěle chutná, může nám pomo...
Rostlinná mléka – jaké existují druhy a jak prospívají tělu? Nulový obsah cholesterolu, dostatečné množství sacharidů, málo proteinů, absence laktózy a nižší množství nasycených tuků - to jsou ve zkratce největší výhody rostlinného mléka, kterému začíná dávat přednost stále více lidí. A to je určitě dobře. Rostlinné mléko ale není tak úplně mléko, jedná se...
Jak si vybrat kvalitní čaj a jak jej připravit Čaj pro nás může být jen nápoj pro dobu, kdy jsme nemocní, ale také může představovat důležitý ranní nebo večerní rituál. Možná máte i vy svůj oblíbený čaj, na který nedáte dopustit. Pro vychutnání čaje je zapotřebí vybrat si kvalitní produkt a připravit ho tak, abyste mohli ocenit jeho chuť i vůni....