Využíváte v kuchyni amarant? Zkuste jej přidat do jídelníčku

Drobná semínka laskavce můžete při vaření využít mnoha způsoby. Ať již si oblíbíte jakýkoliv, při konzumaci amarantu své tělo zásobíte bílkovinami, vlákninou, ale i železem a zinkem. Když se vám nebude líbit užít jej jako přílohu, můžete si z něj vytvořit jakousi obdobu popcornu.

Zrnka nabitá zdravím

Amarant se užívá již po celá tisíciletí, ceněn byl u Aztéků i Mayů. Díky svému složení bývá řazen k superpotravinám, někdy se hovoří též o brainfood (tedy výživě pro náš mozek). Tělu můžeme pomocí amarantu dodat mnoho bílkovin, vitamínů i minerálních látek. Jedná se o přirozeně bezlepkovou potravinu.

Díky vysokému obsahu vlákniny se amarant výborně hodí k podpoře trávení. Preventivně působí proti rakovině tlustého střeva, vysoké hladině cholesterolu, různým onemocněním srdce a cév. Je vhodný pro pacienty s diabetem, ale i pro ty, kdo musí držet bezlepkovou dietu. Výborný je v období, kdy potřebujete své tělo zotavit po nemoci nebo podpořit celkovou imunitu.

Součástí příloh i kaší

Lze jej připodobnit k obilovinám – zvláště pokud se jedná o jeho využití. Ze zrn se mele mouka vhodná k přípravě pečiva nebo třeba těstovin pro celiaky. Počítejte s tím, že zrníčka mají poměrně tuhou slupku, a tedy budou i po uvaření trochu křupat. Pokud amarant vaříte jako přílohu, zalijte jej dostatkem vody a po uvaření ji sceďte. Jestliže děláte kaši, vody stačí zhruba trojnásobek, než je amarantu. Má totiž schopnost, že vodu zahustí a vytvoří jakýsi gel, který zrovna při tvorbě kaše nijak nevadí.

Využijete jej jako přílohu – ať již samotný nebo v kombinaci s rýží, jáhly. Můžete si z něj ale také připravit kaši, stačí jej zhruba 20 minut povařit ve vodě. Ochutit lze ořechy, kokosem nebo ovocem. Hodí se k přidání do polévek nebo zeleninových salátů. Když z něj budete chtít vytvořit „popcorn“, stačí dát semínka do vyhřátého hrnce. Začnou pukat podobně jako kukuřice.

Přečtěte si také

Čaj Rooibos a jeho účinky Pod tímto názvem si zřejmě většina lidí vybaví druh čaje. Skutečnost je však zcela jiná. S čajem nemá Rooibos nic společného. Pro přípravu se totiž užívají lístky čajovníkovce kapského, a tak někdy bývá Rooibos označován jako „čaj nečaj“. Při jeho konzumaci však kromě podpory pitného režimu také zle...
Zajímavé přínosy mrkve na zdraví „Sněz všechnu mrkev, je dobrá na oči“ říkávala často babička každému z nás a apelovala na to, aby z talíře zmizela všechna vesele oranžová zelenina. Možná jste jí jako děti nesnášely, protože byla díky nízké ceně a snadné dostupnosti častou součástí pokrmů, když se ale na mrkev podíváte pozorněji, r...
Mýty o banánech: Hodí se do zdravého jídelníčku? Banány pro svůj obsah i zajímavou chuť jednoznačně patří mezi jeden z nejoblíbenějších druhů ovoce vůbec. Ale patří skutečně do zdravého jídelníčku? Mnoho lidí má totiž v hlavě zafixovaný předsudek, že banány a zdravá strava - potažmo hubnutí - nejdou vůbec dohromady. Proto se tomuto žlutému ovoci č...