Co našemu zdraví přinese kapsaicin z chilli papriček?

Jestliže si dáme do úst chilli papričku nebo se s ní třeba jen dotkneme okraje rtů, ucítíme ostré pálení. Za to je právě zodpovědná látka kapsaicin. Našemu tělu ale přináší mnoho dobrého, což jistě nadchne milovníky ostrých jídel.

Chemicky se jedná o alkaloid. Jeho původním záměrem, proč byl v papričkách obsažený, byla zřejmě obrana proti houbám a plísním. Kromě kapsaicinu nám chilli papričky dodají i vitamín A, C a dostatek antioxidantů. Při konzumaci pálivých papriček však dbejte předně na své pocity. Neznamená to, že po ostrých jídlech bude každému dobře čistě jen proto, že je tu blahodárný kapsaicin. Někteří lidé si na nich nepochutnají a ještě jim po nich opravdu nemusí být nejlépe.

Pomocník při hubnutí

Kapsaicin přispěje k úspěšnému hubnutí. Startuje metabolismus a zvyšuje energetickou spotřebu těla – asi jako kdybychom si krátce zacvičili. Dále působí na receptory v žaludku a tlumí chuť k jídlu. Budete se cítit dřív zasyceni a bude vám stačit menší porce jídla.

Vliv i při rakovinném bujení

Předmětem dlouhodobého zkoumání je vliv kapsaicinu na rakovinné bujení v těle. Měl by zpomalovat množení rakovinných buněk. U některých typů rakoviny může potlačovat tvorbu metastáz.

Zevní použití

Má blahodárné účinky i při vnějším použití. Masti a krémy s kapsaicinem pomáhají při artritidě, nervové bolesti. Působí jako lokální anestetikum – avšak bez mnoha vedlejších účinků. Kapsaicin urychluje hojení, je vhodný při léčbě lupénky. Před lokálním použitím ho vyzkoušejte jen na menší ploše těla. Kdyby došlo k alergické reakci, nebude podráždění tak rozsáhlé.

Škála dalších účinků

Bylo zjištěno, že jde o přírodní antibiotikum. Díky protizánětlivým účinkům pomáhá kapsaicin při léčbě střevních zánětlivých onemocnění, jeho konzumace může zabránit vzniku žaludečních vředů. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje zdraví srdce a cév. Snižuje riziko vzniku infarktu i cévní mozkové příhody. Při nachlazení podpoří odkašlávání a rozpouštění hlenu. Uplatňuje se při léčbě chronické bolesti. Tedy přesněji řečeno ani ne tak při léčbě, jako spíš dokáže utlumit vnímání této bolesti.

Přečtěte si také

Konopí nachází své místo i v kuchyni Pokud se hovoří o využití konopí, asi nás jako první nenapadne zrovna příprava jídla. Ale ono právě ve zdravé kuchyni jej můžete ocenit. Konkrétně jde o konopné semínko a z něj lisovaný konopný olej. Semínka neobsahují onu látku, která zajišťuje proslulost konopí. Žádných omamných účinků se tedy ned...
Rostlinná mléka – jaké existují druhy a jak prospívají tělu? Nulový obsah cholesterolu, dostatečné množství sacharidů, málo proteinů, absence laktózy a nižší množství nasycených tuků - to jsou ve zkratce největší výhody rostlinného mléka, kterému začíná dávat přednost stále více lidí. A to je určitě dobře. Rostlinné mléko ale není tak úplně mléko, jedná se...
Kešu oříšky nejen skvěle chutnají, ale mají pozitivní vliv na naše zdraví Zatímco někdo nedokáže kešu oříškům přijít na chuť, jiný si bez nich neumí představit večerní sledování televize. Možná i vy patříte k milovníkům kešu oříšků, na které nedáte dopustit a které byste konzumovali klidně v neomezeném množství - pokud by samozřejmě nebyly tak tučné. Je pravda, že kešu...