Co našemu zdraví přinese kapsaicin z chilli papriček?

Jestliže si dáme do úst chilli papričku nebo se s ní třeba jen dotkneme okraje rtů, ucítíme ostré pálení. Za to je právě zodpovědná látka kapsaicin. Našemu tělu ale přináší mnoho dobrého, což jistě nadchne milovníky ostrých jídel.

Chemicky se jedná o alkaloid. Jeho původním záměrem, proč byl v papričkách obsažený, byla zřejmě obrana proti houbám a plísním. Kromě kapsaicinu nám chilli papričky dodají i vitamín A, C a dostatek antioxidantů. Při konzumaci pálivých papriček však dbejte předně na své pocity. Neznamená to, že po ostrých jídlech bude každému dobře čistě jen proto, že je tu blahodárný kapsaicin. Někteří lidé si na nich nepochutnají a ještě jim po nich opravdu nemusí být nejlépe.

Pomocník při hubnutí

Kapsaicin přispěje k úspěšnému hubnutí. Startuje metabolismus a zvyšuje energetickou spotřebu těla – asi jako kdybychom si krátce zacvičili. Dále působí na receptory v žaludku a tlumí chuť k jídlu. Budete se cítit dřív zasyceni a bude vám stačit menší porce jídla.

Vliv i při rakovinném bujení

Předmětem dlouhodobého zkoumání je vliv kapsaicinu na rakovinné bujení v těle. Měl by zpomalovat množení rakovinných buněk. U některých typů rakoviny může potlačovat tvorbu metastáz.

Zevní použití

Má blahodárné účinky i při vnějším použití. Masti a krémy s kapsaicinem pomáhají při artritidě, nervové bolesti. Působí jako lokální anestetikum – avšak bez mnoha vedlejších účinků. Kapsaicin urychluje hojení, je vhodný při léčbě lupénky. Před lokálním použitím ho vyzkoušejte jen na menší ploše těla. Kdyby došlo k alergické reakci, nebude podráždění tak rozsáhlé.

Škála dalších účinků

Bylo zjištěno, že jde o přírodní antibiotikum. Díky protizánětlivým účinkům pomáhá kapsaicin při léčbě střevních zánětlivých onemocnění, jeho konzumace může zabránit vzniku žaludečních vředů. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje zdraví srdce a cév. Snižuje riziko vzniku infarktu i cévní mozkové příhody. Při nachlazení podpoří odkašlávání a rozpouštění hlenu. Uplatňuje se při léčbě chronické bolesti. Tedy přesněji řečeno ani ne tak při léčbě, jako spíš dokáže utlumit vnímání této bolesti.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Dopřejte svému zdraví kaki – pokrm bohů Tohle ovoce vás může velmi snadno nalákat už svým vzhledem - sytě oranžová barva vám na první pohled učaruje. Jakmile ho pak ochutnáte, osloví vás sladkou chutí, příjemnou konzistencí i lahodnou vůní. Navíc v mnoha ohledech podpoří vaše zdraví. Název kaki lze přeložit jako „pokrm bohů“ nebo také ...
Pomelo je chutné ovoce s bohatým obsahem Když se řekne pomelo, spousta lidí jen znechuceně ohrne nos. Za jejich reakce nemůže ani tak samotná chuť tohoto citrusového ovoce, jako spíše docela pracný způsob loupání - pokud jste někdy pomelo měli, pak možná i vás dříve přešla chuť, nežli jste se vůbec skrze pevnou slupku dostali ke šťavnatému...
Čím našemu zdraví prospějí zelené potraviny? V dnešním článku bude řeč o nejčastěji používaných zelených potravinách - chlorelle, mladém ječmeni a spirulině. Mnohdy jsou jim připisovány doslova zázračné účinky a jsou prezentovány jako lék na každé onemocnění. Jak moc se tedy můžete spolehnout na jejich působení? Zásobárna cenných látek Mnohd...