Co našemu zdraví přinese kapsaicin z chilli papriček?

Jestliže si dáme do úst chilli papričku nebo se s ní třeba jen dotkneme okraje rtů, ucítíme ostré pálení. Za to je právě zodpovědná látka kapsaicin. Našemu tělu ale přináší mnoho dobrého, což jistě nadchne milovníky ostrých jídel.

Chemicky se jedná o alkaloid. Jeho původním záměrem, proč byl v papričkách obsažený, byla zřejmě obrana proti houbám a plísním. Kromě kapsaicinu nám chilli papričky dodají i vitamín A, C a dostatek antioxidantů. Při konzumaci pálivých papriček však dbejte předně na své pocity. Neznamená to, že po ostrých jídlech bude každému dobře čistě jen proto, že je tu blahodárný kapsaicin. Někteří lidé si na nich nepochutnají a ještě jim po nich opravdu nemusí být nejlépe.

Pomocník při hubnutí

Kapsaicin přispěje k úspěšnému hubnutí. Startuje metabolismus a zvyšuje energetickou spotřebu těla – asi jako kdybychom si krátce zacvičili. Dále působí na receptory v žaludku a tlumí chuť k jídlu. Budete se cítit dřív zasyceni a bude vám stačit menší porce jídla.

Vliv i při rakovinném bujení

Předmětem dlouhodobého zkoumání je vliv kapsaicinu na rakovinné bujení v těle. Měl by zpomalovat množení rakovinných buněk. U některých typů rakoviny může potlačovat tvorbu metastáz.

Zevní použití

Má blahodárné účinky i při vnějším použití. Masti a krémy s kapsaicinem pomáhají při artritidě, nervové bolesti. Působí jako lokální anestetikum – avšak bez mnoha vedlejších účinků. Kapsaicin urychluje hojení, je vhodný při léčbě lupénky. Před lokálním použitím ho vyzkoušejte jen na menší ploše těla. Kdyby došlo k alergické reakci, nebude podráždění tak rozsáhlé.

Škála dalších účinků

Bylo zjištěno, že jde o přírodní antibiotikum. Díky protizánětlivým účinkům pomáhá kapsaicin při léčbě střevních zánětlivých onemocnění, jeho konzumace může zabránit vzniku žaludečních vředů. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje zdraví srdce a cév. Snižuje riziko vzniku infarktu i cévní mozkové příhody. Při nachlazení podpoří odkašlávání a rozpouštění hlenu. Uplatňuje se při léčbě chronické bolesti. Tedy přesněji řečeno ani ne tak při léčbě, jako spíš dokáže utlumit vnímání této bolesti.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Luštěniny – často podceňovaná potravina, která má příznivé účinky Když se řekne luštěniny, většina lidí si automaticky představí třeba takovou čočku a s ní neodmyslitelně spojené nadýmaní. To se samozřejmě týká i dalších luštěnin - například fazolí. Právě z tohoto důvodu se jim spousta lidí vědomě vyhýbá, aniž by věděli, že jim toho luštěniny mají hodně co nabídno...
Ne všechny tuky škodí, existují i ty zdraví prospěšné Bojíte se tuků? Nejste sami. Tuk v potravinách je v posledních desetiletích zneužíván, jelikož potraviny s nízkým obsahem tuku a bez tuku se staly normou. Bylo nám řečeno, že nízkotučná strava nám pomůže získat takové tělo, po jakém toužíme. Skutečnost je ale úplně jiná. Jedná se o jednu z největšíc...
Už jste někdy ochutnali mrazem sušené ovoce? Ovoce můžeme konzumovat čerstvé nebo třeba sušené. Jaké kvality a přednosti mají ale mrazem sušené plody a kdy je můžeme využít? Cílem této úpravy (odborně nazývané lyofilizace) je zachování látek, které se v ovoci běžně nachází, a zároveň zajištění vzhledu i charakteristického aroma. Průběh sušení...