Poznejte zdravotní přínosy šípkového čaje

Usušené šípky můžete klidně využívat v průběhu celého roku. Našemu tělu dodají nejen vitamín C, ale i mnoho dalších látek. Mohou zmírnit únavu a zároveň podpořit naše trávení. Navíc šípkový čaj má velmi specifickou chuť, která někdy bývá připodobňována k brusinkám. Dopřejte si ho horký nebo i ledově vychlazený – obě varianty mají mnoho příznivců.

Kromě již zmíněného vitamínu C v šípkách najdeme i vitamín A, E, K a vitamíny skupiny B. Je tu obsažen také lykopen, rutin, vápník, železo a pektin. Jsou v nich látky se silným antioxidačním účinkem.

Posílení imunity

Díky obsaženým vitamínům konzumace šípků doslova „nakopne“ náš imunitní systém. Zvýší se obranyschopnost organismu, pokud jste nemocní, šípky podpoří rychlejší zotavení. Pravidelné popíjení šípkového čaje se může stát velmi efektivní obranou proti virovým i bakteriálním infekcím.

Prevence vážných onemocnění

Látky s antioxidačním účinkem v našem těle hubí kyslíkové radikály, které mohou poškozovat některé struktury. Předchází tak vzniku srdečních onemocnění, ale i některých typů rakovinného bujení. Jsou vhodnou prevencí revmatoidní artritidy, ale uplatňují se i při její léčbě. Mají protizánětlivé účinky a snižují bolest. Také zabraňují předčasnému stárnutí a udržují nám mladistvější vzhled.

Detoxikace a lepší trávení

Na naše tělo mají šípky výrazné močopudné účinky. Je tedy vhodné je užívat při potížích se záněty močových cest a ledvin. Kromě toho i pozitivně ovlivňují trávení a usnadňují vyloučení veškerých škodlivých látek z našeho těla. Hodí se, pokud vás sužuje průjem nebo křečovité bolesti břicha.

Snadná příprava čaje

Najít venku šípky nebývá nijak složité. Běžně rostou podél cest, ale i na zahradách. Pouze z nich vyberte nepoškozené tvrdé plody, které jsou sytě oranžové až červené. Využít je můžete čerstvé nebo usušené. Sušení zvládnete bez jakýchkoliv obtíží doma, jen šípky nevystavujte teplotám vyšším než 70°C.

Čaj připravíte povařením čerstvých šípků nebo zalitím zhruba jedné polévkové lžíce sušených plodů 250 ml vařící vody. Sušené šípky můžete několik hodin předem namočit. Dle chuti lze přidat citrón nebo med.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Rozrazil rezekvítek – nenápadný, ale účinný pomocník Drobné modré kvítky si možná vybavíte pod pojmem bouřka nebo hromničník. Původní označení květinky bylo bezekvítek, protože se s ní můžeme často setkat po opadání okvětních lístků. Pokud chcete využít její léčebné účinky, nemusíte nic složitého připravovat nebo rostlinu sušit. Dá se totiž pohodlně k...
Pestré možnosti využití máty pro své zdraví Máta je pro většinu lidí často zatracovaná bylinka - a to je škoda, protože nejen krásně voní, ale především se může pyšnit hned několika pozitivními účinky na naše zdraví a zároveň i pestrým využitím nejen ve zdravé kuchyni! Možná se ani vy o mátu příliš nezajímáte, což považujeme za velkou chyb...
Bylinky proti chřipce a nachlazení Řada bylinek svými účinky pomáhá při chřipce a nachlazení a mnoho z nás se k nim s důvěrou obrací. Užívání bylinek je příjemné, mají dobrou chuť a ve většině případů jsou bez vedlejších účinků. Proto tedy opravdu stojí za zkoušku nejprve vyzkoušet bylinky, nežli umělé preparáty. Šalvěj lékařská Na...