Stravou můžete podpořit dobrou funkci štítné žlázy

Zvlášť v případě, že u sebe nebo svých blízkých řešíte potíže se správnou funkcí štítné žlázy, bude vás zajímat, jak je možné přizpůsobit v těchto situacích jídelníček. Některá jídla totiž opravdu mohou dobré fungování štítné žlázy podpořit, jiná přesně naopak. Kdo si prošel léčbou těchto potíží, ví, jak mnoho mu můžou příznaky nemoci poznamenat život.

Zajištění hormonální rovnováhy

Štítná žláza se nachází na přední straně krku, je možné si ji bez obtíží nahmatat. Má velmi důležitou roli v celkové hormonální regulaci našeho těla. Tvoří se v ní tyroxin a trijodtyronin. Když je funkce štítné žlázy normální, nijak to nesledujeme a nevěnujeme jí pozornost. Když ale přestane pracovat tak, jak má, začnou se v našem životě postupně dít změny. Svou roli zde může sehrávat genetika, stres, autoimunitní onemocnění, ale i strava.

Produkované hormony v mnoha ohledech ovlivňují náš metabolismus. Pokud štítná žláza přestane fungovat na úrovni, na jaké je v těle udržována rovnováha, lze hovořit o její hyper nebo hypofunkci. Při zvýšené funkci dochází k nadměrnému hubnutí, neklidu a návalům horka. Naopak, jakmile je funkce štítné žlázy nedostatečná, člověk má tendenci k přírůstku na váze, zadržování vody, může být unavený, zimomřivý. Mohou se objevit i potíže se soustředěním nebo deprese. Pozor však na zbytečnou paniku, změna váhy může mít mnoho příčin a nemusí být vůbec spojena se štítnou žlázou. Prvně zvažte své stravovací návyky a množství pohybu a až následně probírejte další možnosti se svým lékařem nebo výživovým poradcem.

Včasné odhalení příznaků

Jak je zřejmé, příznaky špatného fungování štítné žlázy nám můžou dost nepříjemně poznamenat život. Ač by se mohlo zdát, že pro jejich výraznost se nemocní brzy dostanou do rukou lékaře a potíže se začnou řešit, opak je pravdou. V populaci trpí onemocněním štítné žlázy až deset procent populace a přitom zhruba polovina nemusí mít o své nemoci nejmenší tušení. Pokud se však nezačne řešit včas, obtíže jsou jen závažnější a později hůř řešitelné.

Omezte strumigeny

Když už se u vás problém se štítnou žlázou vyskytne, pak jistě začnete více pátrat po tom, co by bylo dobré do stravy doplnit, a co naopak vynechat. Fungování štítné žlázy mohou negativně ovlivnit potraviny označované jako strumigeny. Z jídelníčku je vhodné vypustit zelí, květák, kapustu nebo brokolici, ale i cibuli, rajčata, špenát a sóju (a výrobky z ní). Neznamená to, že si tohle jídlo nesmíte dovolit vůbec, ale dbejte na to, ať je to opravdu jen výjimečně.

Zařaďte do jídelníčku ryby

Základním principem pro zajištění dobrého fungování štítné žlázy je dodat tělu dostatek jódu. Je totiž nutnou součástí produkovaných hormonů. Pokud by ho nebylo ve stravě potřebné množství, mohlo by dojít až k vytvoření tzv. strumy. Jedná se o zbytnělou štítnou žlázu, která se zvětšila, jak se snažila z těla vychytat co nejvíce jódu.

Ve stravě jód najdete nejvíc v mořských rybách, řasách a plodech moře. Dále ve vejcích, kravském mléku, rozinkách nebo fenyklu. Můžete taky začít pravidelně popíjet minerální vodu Vincentku. Jód se přidává i do soli. Je možné zvýšit si jeho množství v těle též pomocí tabletek. Tento krok je však vhodné konzultovat s lékařem.

Pro správnou tvorbu hormonů štítné žlázy je třeba do těla dodat ještě aminokyselinu tyrozin. Můžete si dopřát mandle, arašídy, avokádo, hovězí maso, dýňová semínka, ryby, vejce, banány nebo mléčné výrobky. Efektivní též je dbát na dostatek antioxidantů, které v těle zničí škodlivé volné radikály. Pravidelně tedy jezte dostatek ovoce a zeleniny. Osvědčují se zejména druhy s vysokým obsahem draslíku a sodíku (např. dýně, paprika, zelené fazolky). Nápomocný je také selen, který reguluje množství hormonů štítné žlázy. Můžete si ho dopřát třeba z brazilských ořechů. Pozor na jako denní množství ve stravě, nadměrný příjem by vám nebyl ku prospěchu.

Přečtěte si také

Jak odbourat ze svého života přejídání? Sklony ke konzumaci většího množství jídla, než je v danou chvíli potřeba, úzce souvisí s celkovým životním stylem člověka a také jeho psychickým rozpoložením. Mnohdy se necháme strhnout stresem nebo po celém dni, kdy nestíháme jíst, večer vtrhneme do lednice a zlikvidujeme veškeré zásoby. Jak tento...
Raw strava má stále více příznivců Pro konzumování tepelně neupravené stravy se u nás nejvíce vžilo právě označení „raw food“ z anglických slov pro výrazy „syrový“ a „strava“. Můžete slyšet také „živá strava“ nebo „vitariánství“. Příznivci tohoto typu stravování dbají na to, aby potraviny přijímali v co nejméně upraveném stavu. Jídel...
Jak na zdravé stravování nalákat děti? Jako dospělí si nalezneme mnoho důvodů ke zdravému stravování. Může jít prostě jen o zkušenost, že se při daném jídelníčku cítíme lépe, zlepší se náš zdravotní stav, nepřibíráme nebo nemáme potíže s trávením. Děti mají však priority nastavené trochu jinak, a tak v jídle nejčastěji vyhrává prostě to,...