Jaké bylinky si můžete nasbírat v září?

Přestože se může zdát, že jakmile skončilo léto, kdy většina bylinek odkvetla, není již co sbírat, není tomu zdaleka tak. I září je vhodný měsíc pro sbírání bylinek. Navíc nebývají vždy k využití čistě jen květy, ale třeba i listy nebo kořeny, které můžete právě během září nasbírat a v zimě oceníte jejich účinky. Které bylinky tedy lze nyní nalézt, a jak se dají využít?

Čekanka obecná

Nejčastěji ji najdete na loukách. Je velmi snadno k poznání, avšak připravte se na to, že získat její kořen, který má výrazné léčebné účinky, není tak snadné. Pomáhá s odstraněním žlučových a ledvinových kamenů, při zánětech močových cest, ale i při nechutenství. Podporuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu.

Kostival lékařský

Najdete jej na mezích, podél cest nebo podél potoků. Jeho kořen se využíval k léčebným účelům již v antickém Řecku a Římě. Stejně jako dnes nacházel uplatnění zejména k obkladům pohmožděnin, otoků, bolestivých kloubů a různých ran. Můžete jej pro tyto účely namlít nebo z něj vytvořit tinkturu.

Libeček lékařský

Kořen vykopejte v době, kdy jsou již listy suché. Když si z něj připravíte odvar z libečku lékařského, pomůže vám při řešení nadměrného pocení, kašle, ale i při zánětu močových cest. Pomáhá při nepravidelné menstruaci. Neměly by jej však užívat těhotné ženy a lidé s onemocněním ledvin.

Jitrocel kopinatý

Obklady z listů jitrocele kopinátého pomohou urychlit hojení ran, hodí se i po poštípání hmyzem, kdy dané místo zklidní a podpoří léčení. Čaj snadno připravíte zalitím jedné lžičky listů 250 ml vroucí vody. Necháte pak přiklopený louhovat zhruba 15 minut a poté jej můžete vypít. Lze jej doporučit při onemocnění dýchacích cest, pomáhá ulevit od zahlenění, zlepšuje astma.

Křen selský

Můžete ho nalézt růst naplano u vod, na krajích lesů nebo si jej vypěstovat na zahradě. Hodí se nejen na přímou konzumaci, ale i k léčebným účelům. Z jeho listů lze vytvořit obklad na křečové žíly, ztuhlé svaly nebo místa, kde je zánět. U čerstvého kořene se využívají zejména jeho močopudné účinky, zmírňuje otoky, dnu. Vymačkaná šťáva podpoří správné zažívání, ničí v těle choroboplodné zárodky.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Při nachlazení pomůže rýmovník i angínovník Rostliny, o kterých bude dnešní článek, mají tak jasný název, že je hned zřejmé, k čemu se hodí je použít. Není nijak náročné vypěstovat si je doma, a pokud se vás nachlazení a bolesti v krku týkají často, jistě vám přijdou vhod. Stačí je využít v pravou chvíli tak, aby podpořily vaše zdraví. Rýmov...
Sléz je bylinka vhodná nejen při kašli Sléz je jednou z bylinek, která má opravdu pestré využití. Můžeme se setkat se slézem lesním, maurským a přehlíženým. Všechny tyto druhy působí již na první pohled velmi přitažlivě. Jedná se o vyšší rostlinu s růžovými až fialově zbarvenými květy. Roste na loukách a pastvinách, podél cest nebo kolem...
Bylinky pomáhající na nejčastější ženské problémy Ženské tělo má mnoho podstatných funkcí a je důležité, aby bylo v celkové harmonii. Není však snadné ubránit se všemožným vlivům, a tak většina žen někdy řeší obtíže spojené s menstruačním cyklem, početím, těhotenstvím nebo později menopauzou. V případě, že nechcete sahat hned po lécích a chcete pro...