Hlíva pomůže s hubnutím i posílením imunity

U hlívy bylo prokázáno mnoho pozitivních vlivů na lidské zdraví. Může se zdát zvláštní, že se v podstatě jedná o parazita dřevin. Vás však může oslovit nejen její chuť,  ale i účinek – podpora imunitního systému, zmírnění alergií nebo třeba pomoc s řešením kožních obtíží.

Jedná se o houbu, která svým tvarem klobouku může připomínat právě ústřice. Můžeme ji nalézt růst v trsech na starých stromech a pařezech. Dnes se však pěstuje spíše ve větším množství v pytlích na slámě. Její klobouk má hladký hnědý nebo našedlý povrch. Hlíva nacházela využití již v tradiční čínské medicíně, kde se z ní vyráběly různé masti, gely nebo tinktury.

Jak nám prospěje?

Hlíva obsahuje D-glukan – polysacharid, který má blahodárný vliv na fungování našeho imunitního systému. Tím může pomoci v boji s mnoha nemocemi. Jsou zde dále obsaženy vitamíny B, C, D, K, enzymy, ale též důležité stopové prvky. Při pravidelné konzumaci dochází ke zvýšení tvorby červených krvinek a podpoře trávení. Pozitivní vlivy bývají popisovány u cukrovky, alergií, kožních obtíží nebo různých zánětů.

Co z ní připravit?

Hlívu využijete při přípravě omáček i polévek. V mnoha pokrmech s ní můžete nahradit maso, chuť bude velmi příjemná a nebudete si připadat, že byste se nějak ošidili. Klidně ji však přidejte i k připravovanému masu. Jelikož má nízký energetický obsah, neváhejte ji použít, pokud se snažíte zhubnout.

Nejčastěji houbu zakoupíte jako čerstvou. Nic však nebrání tomu, abyste si ji nasušili nebo zamrazili. Lze ji i naložit ve vlastní šťávě nebo v soli. Pokud chcete využít přínos hlívy pro zdraví, ale nechutná vám, nebo ji z nějakého důvodu nechcete využít při vaření, můžete zakoupit z ní připravený prášek či kapsle. Zde si však již dávejte pozor na doporučené dávkování.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Čaj Rooibos a jeho účinky Pod tímto názvem si zřejmě většina lidí vybaví druh čaje. Skutečnost je však zcela jiná. S čajem nemá Rooibos nic společného. Pro přípravu se totiž užívají lístky čajovníkovce kapského, a tak někdy bývá Rooibos označován jako „čaj nečaj“. Při jeho konzumaci však kromě podpory pitného režimu také zle...
V zimě vsaďte na potraviny, které zahřejí Sami na sobě můžete snadno pozorovat, že po určitých potravinách je vám tepleji, zatímco po jiných přesně naopak. Východní medicína jasně rozlišuje potraviny s ochlazujícím efektem, zahřívací a neutrální. V zimě bychom tedy měli dát přednost zahřívacím potravinám, které nabudí naši vnitřní energii a...
Méně obvyklé, ale velmi zdravé přílohy k jídlům Možná si při snaze o zdravý jídelníček připadáte, že vlastně konzumujete stále ty samé přílohy, případně se je snažíte nahrazovat zeleninou. Nedopřejete si knedlíky, vyhýbáte se těstovinám. Co ale vyzkoušet zcela jiné možnosti, které si klidně můžete při dietě dopřát? Kuskus Někdy ho můžete vidět ...