Banánová mouka a její přínosy pro naše zdraví

Ano, i mouka vyrobená z banánů existuje. Obvykle je tedy řeč o namletých usušených zeleninových banánech neboli plantainech. Mouku z nich můžete využít do sladkých i slaných jídel. Můžete s ní nahradit část běžné pšeničné mouky nebo v ní třeba obalit maso. Výhodou je, že vás dokáže na dlouhou dobu zasytit a může tedy pomoci při držení diety.

Jak se mouka vyrábí?

Banánová mouka je vyrobená z usušených a namletých oloupaných plodů banánovníku. Udává se, že z 8 – 10 kg banánů se vyrobí 1 kg mouky. Častěji se k výrobě mouky používají plantainy, protože mají pro toto zpracování vhodnější vlastnosti. Klasické banány jsou sladší, lepivější.

Co našemu tělu přinese?

Mouku mohou s klidem využít i lidé, co potřebují čistě bezlepkovou stravu. S oblibou ji do jídelníčku zařazují příznivci veganství nebo paleo stravování. Našemu tělu dodá zejména draslík, hořčík, zinek, vitamín E a vlákninu. Obsahuje prebiotickou vlákninu, která zajišťuje potravu pro mikroflóru ve střevech.

Hodí se pro zlepšení metabolismu, při dietním stravování. Výhodou je, že nás dokáže na dlouhou dobu zasytit. Pokud se tedy snažíte zhubnout, může být velmi dobrým spojencem. Mouka je vhodná pro diabetiky. Banány zpomalují průchod jídla střevem, zabraňují kolísání hladiny cukru v krvi. Podporují též zdraví srdce a cév, snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Jak ji využít?

I když tomu zřejmě prvotní představa neodpovídá, mouka nemá nijak výraznou vůni ani chuť. Využijete ji při pečení moučníků, ale klidně i do slaného pečiva. Můžete s ní nahradit část mouky v běžných receptech. Obsahuje hodně škrobu, můžete jí tedy použít menší množství než klasické pšeničné mouky. Obvykle se doporučuje nahradit s ní maximálně 1/3 celkového obsahu mouky. Hodí se k zahuštění kaší, polévek, omáček nebo na obalování masa.

Přečtěte si také

V zimě vsaďte na potraviny, které zahřejí Sami na sobě můžete snadno pozorovat, že po určitých potravinách je vám tepleji, zatímco po jiných přesně naopak. Východní medicína jasně rozlišuje potraviny s ochlazujícím efektem, zahřívací a neutrální. V zimě bychom tedy měli dát přednost zahřívacím potravinám, které nabudí naši vnitřní energii a...
Kdy nám pomohou brusinky? Brusinky bývají díky svému vysokému obsahu živin a antioxidantů řazeny mezi tzv. superpotraviny. Ty mají opravdu velkou moc nad lidským zdravím, disponují antioxidačními účinky a výrazně podporují celkovou imunitu. Můžeme pro ně zaslechnout i označení červené borůvky nebo kalina. Obsažené vitamíny ...
Proč zařadit do jídelníčku cizrnu? Jako luštěniny si obvykle dopřejeme čočku, hrách a fazole. Mnohdy však opomíjíme cizrnu, která je velmi vhodná při většině diet a našemu tělu dodá mnoho důležitých látek. Existuje dostatek způsobů, jak ji v kuchyni využít, a nějaký pokrm z ní by si oblíbil snad každý. Botanicky se rostlina nazývá...