Využíváte v kuchyni amarant? Zkuste jej přidat do jídelníčku

Drobná semínka laskavce můžete při vaření využít mnoha způsoby. Ať již si oblíbíte jakýkoliv, při konzumaci amarantu své tělo zásobíte bílkovinami, vlákninou, ale i železem a zinkem. Když se vám nebude líbit užít jej jako přílohu, můžete si z něj vytvořit jakousi obdobu popcornu.

Zrnka nabitá zdravím

Amarant se užívá již po celá tisíciletí, ceněn byl u Aztéků i Mayů. Díky svému složení bývá řazen k superpotravinám, někdy se hovoří též o brainfood (tedy výživě pro náš mozek). Tělu můžeme pomocí amarantu dodat mnoho bílkovin, vitamínů i minerálních látek. Jedná se o přirozeně bezlepkovou potravinu.

Díky vysokému obsahu vlákniny se amarant výborně hodí k podpoře trávení. Preventivně působí proti rakovině tlustého střeva, vysoké hladině cholesterolu, různým onemocněním srdce a cév. Je vhodný pro pacienty s diabetem, ale i pro ty, kdo musí držet bezlepkovou dietu. Výborný je v období, kdy potřebujete své tělo zotavit po nemoci nebo podpořit celkovou imunitu.

Součástí příloh i kaší

Lze jej připodobnit k obilovinám – zvláště pokud se jedná o jeho využití. Ze zrn se mele mouka vhodná k přípravě pečiva nebo třeba těstovin pro celiaky. Počítejte s tím, že zrníčka mají poměrně tuhou slupku, a tedy budou i po uvaření trochu křupat. Pokud amarant vaříte jako přílohu, zalijte jej dostatkem vody a po uvaření ji sceďte. Jestliže děláte kaši, vody stačí zhruba trojnásobek, než je amarantu. Má totiž schopnost, že vodu zahustí a vytvoří jakýsi gel, který zrovna při tvorbě kaše nijak nevadí.

Využijete jej jako přílohu – ať již samotný nebo v kombinaci s rýží, jáhly. Můžete si z něj ale také připravit kaši, stačí jej zhruba 20 minut povařit ve vodě. Ochutit lze ořechy, kokosem nebo ovocem. Hodí se k přidání do polévek nebo zeleninových salátů. Když z něj budete chtít vytvořit „popcorn“, stačí dát semínka do vyhřátého hrnce. Začnou pukat podobně jako kukuřice.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Luštěniny – často podceňovaná potravina, která má příznivé účinky Když se řekne luštěniny, většina lidí si automaticky představí třeba takovou čočku a s ní neodmyslitelně spojené nadýmaní. To se samozřejmě týká i dalších luštěnin - například fazolí. Právě z tohoto důvodu se jim spousta lidí vědomě vyhýbá, aniž by věděli, že jim toho luštěniny mají hodně co nabídno...
Co našemu zdraví přinese kapsaicin z chilli papriček? Jestliže si dáme do úst chilli papričku nebo se s ní třeba jen dotkneme okraje rtů, ucítíme ostré pálení. Za to je právě zodpovědná látka kapsaicin. Našemu tělu ale přináší mnoho dobrého, což jistě nadchne milovníky ostrých jídel. Chemicky se jedná o alkaloid. Jeho původním záměrem, proč byl v pa...
Banánová mouka a její přínosy pro naše zdraví Ano, i mouka vyrobená z banánů existuje. Obvykle je tedy řeč o namletých usušených zeleninových banánech neboli plantainech. Mouku z nich můžete využít do sladkých i slaných jídel. Můžete s ní nahradit část běžné pšeničné mouky nebo v ní třeba obalit maso. Výhodou je, že vás dokáže na dlouhou dobu z...