Zelený jíl můžete využít více způsoby

Můžete zaslechnout též označení „francouzský jíl“. K zakoupení je tento rozemletý minerál ve formě prášku, který můžete chápat jako doplněk stravy, ale má též široké možnosti zevního použití. Oceníte zejména jeho schopnost vstřebat z našeho těla nahromaděné škodliviny.

Čím nám prospěje?

Pyšní se obsahem celé řady minerálních látek a stopových prvků, např. křemík, vápník, železo, hořčík. Našemu tělu prospějí jeho čistící schopnosti a podpora regenerace. Dokáže z těla velmi efektivně vstřebat škodlivé látky z tkání, ale i z pokožky. Využívá se tedy vnitřně i zevně.

Zlepšuje trávení tím, že zajistí vhodné pH v žaludku, podpoří střevní peristaltiku a zlepší zejména metabolismus tuků. Oceníte též antibakteriální působení. Pomáhá při artróze i při léčbě kožních obtíží (lupénka, ekzémy).

Jak se detoxikovat?

Vnitřní užívání je obvykle doporučeno v takové podobě, že tři týdny jíl užíváte a následně je týden pauza. Zhruba půl lžičky prášku rozmícháte večer ve vodě a ráno vodu vypijete. Po pár dnech můžete zkusit obsah sklenice vypít i včetně usazeniny na dně.

Zprvu se může objevit nepříjemná počáteční fáze detoxikace, kdy se dosavadní potíže trochu zhorší, ale pokud to není nijak ohrožující, snažte se vytrvat v užívání. Nikam nespěchejte, jíl do svého režimu začleňujte postupně po menších dávkách. Důležité je během detoxikace dodržovat pitný režim. Takováto kúra je zcela nevhodná pro těhotné nebo kojící ženy a malé děti. Pokud užíváte léky, je třeba dodržet alespoň hodinový odstup.

Kdy jej použít zevně?

Při smíchání zeleného jílu s vodou dostanete čistící pleťovou masku. Stačí ji pak jen v tenké vrstvě nanést na obličej a zhruba po 20 minutách umýt. Pokud máte sušší pokožku, můžete do vytvořené kašičky vmíchat trochu oleje.

Stejným způsobem vytvoříte i léčebný obklad na různé pohmožděniny, otoky nebo bolestivé klouby. Jíl můžete vložit do plátna a přiložit na dané místo. Lze též trochu přidat do koupele. Poznáte tak jeho regenerační schopnosti na pokožce celého těla. Zlepšuje stav při lupénce i při jiných kožních obtížích.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Kdy a jak můžete využít tvaroh pro své zdraví? Tvaroh by měl být nedílnou součástí našeho jídelníčku. Je výborným zdrojem bílkovin a našemu tělu prospěje v mnoha ohledech. Kromě ukojení pocitu hladu vám může pomoct i při léčbě některých nemocí. Nezapomínejte na něj Na trhu můžeme najít tvaroh měkký, tvrdý, nízkotučný, odtučněný nebo tučný. Můž...
Mák: nejen pro výbornou chuť, ale i pro pevné zdraví Mák patří v české kuchyni mezi oblíbené pochoutky. Hodí se na koláče, do buchet, ale můžete ho využít i pro jeho léčebné účinky. Vašemu tělu dodá plno cenných látek. Jeho největším producentem je právě Česká republika, tak by byla škoda, kdybychom sami tento poklad na našem stole opomíjeli. Co vše ...
Co je to pohanka a proč jí přijít na chuť Pohanka bývá často opomíjenou plodinou, která pochází z Asie, odkud si postupně našla cestu do Severní Ameriky, Japonska i celé Evropy. Možná byste ji nenašli ani ve vašem jídelníčku, což je poměrně škoda. Pokud se zajímáte o zdravý životní styl a záleží vám na tom, jak se stravujete, určitě by ve v...