Zelený jíl můžete využít více způsoby

Můžete zaslechnout též označení „francouzský jíl“. K zakoupení je tento rozemletý minerál ve formě prášku, který můžete chápat jako doplněk stravy, ale má též široké možnosti zevního použití. Oceníte zejména jeho schopnost vstřebat z našeho těla nahromaděné škodliviny.

Čím nám prospěje?

Pyšní se obsahem celé řady minerálních látek a stopových prvků, např. křemík, vápník, železo, hořčík. Našemu tělu prospějí jeho čistící schopnosti a podpora regenerace. Dokáže z těla velmi efektivně vstřebat škodlivé látky z tkání, ale i z pokožky. Využívá se tedy vnitřně i zevně.

Zlepšuje trávení tím, že zajistí vhodné pH v žaludku, podpoří střevní peristaltiku a zlepší zejména metabolismus tuků. Oceníte též antibakteriální působení. Pomáhá při artróze i při léčbě kožních obtíží (lupénka, ekzémy).

Jak se detoxikovat?

Vnitřní užívání je obvykle doporučeno v takové podobě, že tři týdny jíl užíváte a následně je týden pauza. Zhruba půl lžičky prášku rozmícháte večer ve vodě a ráno vodu vypijete. Po pár dnech můžete zkusit obsah sklenice vypít i včetně usazeniny na dně.

Zprvu se může objevit nepříjemná počáteční fáze detoxikace, kdy se dosavadní potíže trochu zhorší, ale pokud to není nijak ohrožující, snažte se vytrvat v užívání. Nikam nespěchejte, jíl do svého režimu začleňujte postupně po menších dávkách. Důležité je během detoxikace dodržovat pitný režim. Takováto kúra je zcela nevhodná pro těhotné nebo kojící ženy a malé děti. Pokud užíváte léky, je třeba dodržet alespoň hodinový odstup.

Kdy jej použít zevně?

Při smíchání zeleného jílu s vodou dostanete čistící pleťovou masku. Stačí ji pak jen v tenké vrstvě nanést na obličej a zhruba po 20 minutách umýt. Pokud máte sušší pokožku, můžete do vytvořené kašičky vmíchat trochu oleje.

Stejným způsobem vytvoříte i léčebný obklad na různé pohmožděniny, otoky nebo bolestivé klouby. Jíl můžete vložit do plátna a přiložit na dané místo. Lze též trochu přidat do koupele. Poznáte tak jeho regenerační schopnosti na pokožce celého těla. Zlepšuje stav při lupénce i při jiných kožních obtížích.

Přečtěte si také

Potraviny pomáhající zpomalit stárnutí Strava a rychlost stárnutí našeho těla spolu neodmyslitelně souvisí. Jistě se na stavu vašeho celkového zdraví odrazí skutečnost, že tělo zásobíte dostatečně vitamíny a prospěšnými látkami. Pokud mu naopak nebudete dodávat vše potřebné, bude se zanášet škodlivinami a stárnutí bude postupovat rychlej...
Proč zařadit do jídelníčku řapíkatý celer? Řapíkatý celer stále není vnímán jako součást každodenní kuchyně. Jeho příbuzný, který má podobu bulvy, se přece jen na našem stole objevuje podstatně častěji. Když se ale podíváte na možnosti jeho využití a vliv na naše zdraví, nebylo by to tak úplně od věci zařadit ho pravidelně do jídelníčku. Nej...
Co byste měli vědět o zeleném ječmenu? Zelený ječmen je stále častěji se opakující pojem, který můžeme v současné době slýchat ze všech stran. Říká se, že pravidelná konzumace mladého ječmene má více než pozitivní dopad na naše zdraví. Odborníci se shodují na tom, že kdo se chce stravovat zdravě a celkově se zajímá o zdravý životní styl,...