Co jsou to artyčoky a jaké mají přínosy pro zdraví

Na první pohled tato zelenina asi úplně lákavě nevypadá. S největší pravděpodobností vám připomene bodlák a jen stěží si lze představit, co vlastně ukrývá ve svém nitru, a jak se dá v kuchyni využít. Když jí ale dáte šanci, objevíte její máslovou, hořko-sladkou chuť.

Co jsou artyčoky?

Artyčoku se daří zejména v oblasti kolem Středozemního moře. Jako pochoutku jej objevili na Sicílii, odkud se rozšířil do Evropy. Jsou to vlastně poupata, která se utrhnou ještě před tím, než se rozvinou. Mohou být zelená, ale i nafialovělá nebo bílá. Lze je sklízet dvakrát do roka – na jaře a na podzim.

Poupata mají podobu jakési růžice. Tvrdé a pichlavé lupeny však ochraňují měkký střed – srdíčko artyčoku. Právě o to nám jde při jeho konzumaci. Má zcela specifickou chuť, po správné přípravě je měkké a jemné.

Účinky artyčoků na zdraví

Artyčoky dodají našemu tělu vitamíny A, B, C a E, dále bílkoviny, vápník, železo a hořčík. Jsou v nich i našemu tělu prospěšné bioflavonoidy, inulin a cynarin. Jejich konzumace prospěje zejména našemu trávicímu systému, podpoří fungování jater a působí na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Jsou vhodné pro diabetiky, jelikož snižují hladinu cukru v krvi. Pozitivně působí na stav naší pokožky.

Pestré možnosti kulinářských úprav a receptů

V kuchyni je důležité vědět, jak artyčok připravit před samotnou konzumaci. Jeho valná část se totiž v podstatě nespotřebuje a je nutné ji odstranit. Při čištění artyčoku můžete využít rukavice, pokud nechcete mít dlaně a prsty zbarvené do černa. Nejprve si vezměte ostrý nůž a okrájejte pichlavé lupeny. Cílem je dostat se k srdíčku artyčoku, kde je ještě nutné vydlabat „vousy“. Pak jej můžete dát do vody s rozkrájeným citrónem nebo potřít citrónovou šťávou. To je proto, aby srdíčka na vzduchu nezhnědla.

Artyčoky si můžete předvařit. Vložíte je do osolené vody s kapkou olivového oleje (můžete přidat česnek, citrón nebo tymián) a přivedete k varu. Pak hned vypnete, přiklopíte poklicí a necháte vychladnout. Pokud je chcete uvařit zcela do měkka, počítejte s dobou 40 až 60 minut.

Využití této zeleniny se meze nekladou. Artyčoky můžete konzumovat jen vařené (podobně jako chřest) přelité rozpuštěným máslem. Lze je dusit, péct nebo grilovat. Hodí se do polévky, můžete je podávat s těstovinami nebo uvařit ragú. Můžete sehnat i nakládané artyčoky, které pak jen přidáte do salátu nebo třeba na pizzu.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Proč zařadit do jídelníčku řapíkatý celer? Řapíkatý celer stále není vnímán jako součást každodenní kuchyně. Jeho příbuzný, který má podobu bulvy, se přece jen na našem stole objevuje podstatně častěji. Když se ale podíváte na možnosti jeho využití a vliv na naše zdraví, nebylo by to tak úplně od věci zařadit ho pravidelně do jídelníčku. Nej...
Využijte na podzim jedlé kaštany pro své zdraví Jedlé kaštany můžete ocenit s právě se blížícím podzimem. Mohou se stát milým zpestřením jídelníčku, ale zároveň i velmi zdravou pochoutkou. Znali je již staří Řekové a Římané. Kdysi byly tak ceněné, že byly využívány jako platidlo. Tyto plody musí pocházet z kaštanovníku jedlého. Rozhodně si je ne...
Jak si vybrat kvalitní čaj a jak jej připravit Čaj pro nás může být jen nápoj pro dobu, kdy jsme nemocní, ale také může představovat důležitý ranní nebo večerní rituál. Možná máte i vy svůj oblíbený čaj, na který nedáte dopustit. Pro vychutnání čaje je zapotřebí vybrat si kvalitní produkt a připravit ho tak, abyste mohli ocenit jeho chuť i vůni....