Zdraví prospěšné tuky vám doplní avokádo

Avokádo se těší stále větší popularitě. Naleznete jej jako častou přísadu v receptech, je doporučováno při rozličných dietních stylech. Jako ovoce je v určitých ohledech opravdu specifické a našemu tělu doplní mnoho potřebných látek. Zkuste jej tedy čas od času také zařadit do svého jídelníčku.

Zdraví prospěšné tuky

Avokádo pochází původem z Mexika. Oblibě se zejména v těchto oblastech těšilo již po dlouhá léta a v jídelníčku tedy není zdaleka žádnou novinkou, jak by se nám mohlo zdát. Lidé si k němu obvykle najdou cestu až v době, kdy potřebují shodit nějaké to kilo nebo se snaží o zdravější jídelníček. Pravdou je, že jeho konzumace nabudí náš imunitní systém, prospěje srdci i cévám.

Bývá označováno za superpotravinu. Milují ho třeba příznivci paleo stravy. Dokáže v některých ohledech krásně nahradit maso nebo vejce. Specifické je zejména tím, že jeho neodmyslitelnou součástí je tuk. Ale pozor – ten zdraví prospěšný. Dále je zde kupa vitamínů a minerálů. Jsou zde zejména mono- a polynenasycené mastné kyseliny. Nalezneme v něm vitamíny skupiny B, vitamín C, E, draslík, hořčík a mangan. Prospěšná je i vláknina a antioxidanty.

Přestože u jiného ovoce bychom se mohli bát, že při jeho vysoké konzumaci do sebe vpravujeme i mnoho cukru, u avokáda si můžeme tyto obavy odpustit. Pozor ale na jeho kalorickou hodnotu. Dopřejte si ho, avšak v rozumném množství.

Vyberte si to pravé

Avokádo není jen jedno jediné, ale můžete se setkat s více jeho druhy. Proto se nelekejte, když někdy zakoupíte trochu odlišné.  Má hruškovitý tvar, zbarveno může být od zelené přes hnědou až do fialova. Pokud jde o chuť, rozdíl bude zanedbatelný. Přínos pro zdraví je u všech odrůd nedocenitelný.

U nás bývají k mání zejména dva druhy – Hass (hnědý) nebo Fuerte (zelený). Při výběru vás bude samozřejmě zajímat čerstvost, možná i původ plodu, ale také jeho zralost. Pokud zmáčknete jeho povrch, mělo by být trochu poddajné.

Dopřejte si ho jako pochoutku

Avokádopříjemnou máslovou konzistenci a chuť připomínající oříšky.  Snadno se s jeho pomocí nasytíte – a to zdravým způsobem. Lze ho jíst v úpravách naslano i nasladko. Je možné jíst ho jen tak samotné, můžete ho ale i přidat do salátu nebo z něj udělat pomazánku. Hodí se do zapečených pokrmů nebo třeba do koktejlů.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Co je to hummus a jak si jej připravit? Hummus není na jídelním stole žádnou novinkou. V Turecku se běžně konzumoval už ve středověku. Prošel pak postupným vývojem a dnešní podobu získal zhruba na přelomu 19. a 20. století. Přestože název pokrmu ve vás nemusí vyvolávat nijak vášnivou chuť k jídlu, tato pochoutka se těší stále větší oblibě...
Banánová mouka a její přínosy pro naše zdraví Ano, i mouka vyrobená z banánů existuje. Obvykle je tedy řeč o namletých usušených zeleninových banánech neboli plantainech. Mouku z nich můžete využít do sladkých i slaných jídel. Můžete s ní nahradit část běžné pšeničné mouky nebo v ní třeba obalit maso. Výhodou je, že vás dokáže na dlouhou dobu z...
Co je to syrovátka a k čemu vlastně slouží? Syrovátka je pojem, o který se v posledních pár letech začíná zajímat stále více lidí. Zatímco někteří nemají sebemenší tušení o definici syrovátky, pro jiné je tzv. mléčné sérum každodenním chlebem. Možná i vy chcete o tomto produktu, který vzniká po sražení mléka, vědět něco více. Především vás za...