Zdraví prospěšné tuky vám doplní avokádo

Avokádo se těší stále větší popularitě. Naleznete jej jako častou přísadu v receptech, je doporučováno při rozličných dietních stylech. Jako ovoce je v určitých ohledech opravdu specifické a našemu tělu doplní mnoho potřebných látek. Zkuste jej tedy čas od času také zařadit do svého jídelníčku.

Zdraví prospěšné tuky

Avokádo pochází původem z Mexika. Oblibě se zejména v těchto oblastech těšilo již po dlouhá léta a v jídelníčku tedy není zdaleka žádnou novinkou, jak by se nám mohlo zdát. Lidé si k němu obvykle najdou cestu až v době, kdy potřebují shodit nějaké to kilo nebo se snaží o zdravější jídelníček. Pravdou je, že jeho konzumace nabudí náš imunitní systém, prospěje srdci i cévám.

Bývá označováno za superpotravinu. Milují ho třeba příznivci paleo stravy. Dokáže v některých ohledech krásně nahradit maso nebo vejce. Specifické je zejména tím, že jeho neodmyslitelnou součástí je tuk. Ale pozor – ten zdraví prospěšný. Dále je zde kupa vitamínů a minerálů. Jsou zde zejména mono- a polynenasycené mastné kyseliny. Nalezneme v něm vitamíny skupiny B, vitamín C, E, draslík, hořčík a mangan. Prospěšná je i vláknina a antioxidanty.

Přestože u jiného ovoce bychom se mohli bát, že při jeho vysoké konzumaci do sebe vpravujeme i mnoho cukru, u avokáda si můžeme tyto obavy odpustit. Pozor ale na jeho kalorickou hodnotu. Dopřejte si ho, avšak v rozumném množství.

Vyberte si to pravé

Avokádo není jen jedno jediné, ale můžete se setkat s více jeho druhy. Proto se nelekejte, když někdy zakoupíte trochu odlišné.  Má hruškovitý tvar, zbarveno může být od zelené přes hnědou až do fialova. Pokud jde o chuť, rozdíl bude zanedbatelný. Přínos pro zdraví je u všech odrůd nedocenitelný.

U nás bývají k mání zejména dva druhy – Hass (hnědý) nebo Fuerte (zelený). Při výběru vás bude samozřejmě zajímat čerstvost, možná i původ plodu, ale také jeho zralost. Pokud zmáčknete jeho povrch, mělo by být trochu poddajné.

Dopřejte si ho jako pochoutku

Avokádopříjemnou máslovou konzistenci a chuť připomínající oříšky.  Snadno se s jeho pomocí nasytíte – a to zdravým způsobem. Lze ho jíst v úpravách naslano i nasladko. Je možné jíst ho jen tak samotné, můžete ho ale i přidat do salátu nebo z něj udělat pomazánku. Hodí se do zapečených pokrmů nebo třeba do koktejlů.

Přečtěte si také

Čím nahradit rafinovaný cukr? Jedním z aspektů zdravého životního stylu je omezit co nejvíce výrobků a potravin, které našemu tělu nepřináší žádná velká pozitiva. Jednou takovou potravinou je rafinovaný cukr. Mnohdy se můžeme setkat i s označením bílý jed. Cukr dodá našemu tělu okamžitou energii, ale je velmi kalorický a nijak n...
Jsou bio potraviny opravdu vždy zdravé? Pokud se začnete zajímat o zdravou stravu a začnete si více všímat toho, co jíte a co je obsahem vašeho jídelníčku, mnohdy dospějete k názoru, že jedinou možnou a zároveň i správnou cestou jsou biopotraviny. Ty jsou prezentovány jako to nejlepší pro naše zdraví a většina lidí se tohoto názoru slepě ...
Víte, co jsou to superpotraviny? Poslední dobou se můžeme stále častěji setkat s názvem superpotravina. Pochází z anglického originálu superfoods a je často skloňovaný zejména ve spojení se zdravou výživou a zdravým životním stylem. V dnešním článku se těmto superpotravinám, které své přízvisko „super“ nedostaly jen tak pro nic za ...