Jak můžete omezit plýtvání potravinami a ještě ušetřit?

Ve většině domácností to není nijak mimořádný obrázek. Zjistíte, že některé kusy ovoce a zeleniny jsou už zkažené, vyhodíte je. Pečivo nestihnete spotřebovat, rohlíky vám ztvrdnou, opět vše putuje do koše. Bohužel, toto jednání je velmi časté, a tak až třetina veškerých potravin vlastně přijde nazmar.

Pokud se zamyslíme nad tím, kolik toho v domácnosti vyhodíme, nejvíce nás na tom jistě pálí fakt, že jsme za tyto potraviny zaplatili. Dalším důsledkem je ale i to, že byly zbytečně vypěstovány, nebo dále zpracovány, což v mnohém ovlivňuje naše prostředí. Co vy sami můžete dělat, abyste jídlem zbytečně neplýtvali?

Plánujte nákupy předem

Základním principem, pokud chcete méně plýtvat jídlem, je nakoupení tolika potravin, kolik skutečně spotřebujete. Před nákupem prohlédněte obsah veškerých zásob jídla doma, ať nekupujete něco, co beztak máte. Připravte si seznam toho, co potřebujete. Odolejte pokušení nakoupit zboží do zásoby, když je zrovna nyní v akci.

Kontrolujte obsah lednice

Zvykněte si vždy jednou za pár dní prohlédnout, jaké potraviny máte v lednici. Ty, které je třeba brzo spotřebovat, dejte dopředu na viditelné místo.

Naučte se odlišovat termíny „Minimální trvanlivost do…“ a „Spotřebujte do…“. Minimální trvanlivost obvykle hovoří o potravinách, které se nekazí rychle. Pokud jsou uskladněny ve vhodných podmínkách a nebyl porušen jejich obal, je možné je konzumovat dále bez jakýchkoliv obav. Na rozdíl od toho u potravin, kde je uvedeno „Spotřebujte do…“ (neboli doba použitelnosti), které se kazí rychle a po tomto datu již mohou být zdravotně závadné.

Uskladnění ovoce a zeleniny

Nejčastěji se v domácnostech vyhazuje právě zmiňované ovoce nebo zelenina. Jelikož nemají tak dlouhou dobu trvanlivosti, je třeba je včas spotřebovat. Abyste předešli tomu, že se vám rychle zkazí, je důležité vědět, jak mají být skladovány. Právě v tomto mnoho lidí chybuje.

Nakoupené ovoce a zeleninu uložte bez jakýchkoliv obalů. Ideálním prostorem je sklep nebo chladná garáž. Na uskladnění zvolte vhodné čisté nádoby. Hodí se bedýnky, různé přepravky. Měl by být do nich snadný přístup vzduchu.

Pravidelně plody prohlédněte, zda se některé nekazí. Ty případně rovnou odstraňte. Jablka a hrušky dejte jinam než ostatní ovoce, v jejich blízkosti by se kazilo rychleji. Salát, brokolici nebo jarní cibulku dejte do sklenice s vodou. I mrkve můžete dát do vody – po odříznutí jejich nati. Citrusové plody nedávejte do lednice, ale nechávejte při pokojové teplotě. Pro banány je ideální teplota v rozmezí 10 – 15°C, také tedy nepatří do lednice.

Zvykněte se využívat i přebývající jídlo

Když máte najednou doma větší množství ovoce, dejte je do mrazáku. Drobné plody (maliny, borůvky) můžete nechat nejprve zmrznout na tácku a až pak vsypat do sáčku. Až je budete potřebovat, snadno odsypete potřebné množství a nebudete mít jednu velkou zmrzlou hroudu. Ovoce ale můžete rovnou zamrazit třeba nastrouhané nebo upravené jako pyré. Do mrazáku můžete dát i pečivo nebo již hotové jídlo, které nestihnete spotřebovat. Přezrálé ovoce ještě můžete využít při pečení nebo při přípravě smoothie.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Strava má vliv na naši náladu i energii Ne nadarmo se říká: jste to, co jíte. Možná vás nikdy nenapadlo se nad tím pozastavit a zamyslet. Ale je to tak. Naše strava je odrazem našeho duševního a samozřejmě i fyzického rozpoložení. Jen málokdo si ale uvědomuje, jak obrovský vliv na náladu i energii má skladba jeho jídelníčku. Pokud se stra...
Pupalka dvouletá. Léčivá bylina pomáhající našemu zdraví Pupalka se někdy označuje jako „noční svíce“. Má bílé nebo žluté květy, které kvetou pouze jednu noc a následně uvadají. Z této rostliny pocházející z Ameriky se nejčastěji využívá olej lisovaný z jejích semen. Našemu tělu může prospět v mnoha ohledech. Můžete ho použít zevně, ale i vnitřně. Pupa...
Rady na stravu během tropických letních dní Během dní, kdy rtuť teploměru atakuje hodnoty nad 30°C, se značně mění fungování našeho těla a je třeba tomu podřídit i naše stravovací návyky. Na co myslet v parných letních dnech, a jak je zvládnout tak, aby naše tělo doznalo co nejmenší újmy? Odlehčete jídelníček Pokud si v takovém náročném dni...