Kolikrát denně jíst? Pravidelné stravování je základ hubnutí

Ve stravování obecně můžeme nalézt mnoho odlišných doporučení. Může jít o celkové složení stravy, kdy někdo doporučuje čistě vegetariánskou stravu, jiný nedá dopustit na mléčné výrobky, další vám kravské mléko zcela z jídelníčku vyřadí. Rozdíly jsou ale i v tom, jak si jídlo v průběhu dne rozložit. Je nutné snídat hned po probuzení? Opravdu mít mezi jídly rozestup maximálně tři hodiny? Co když vstávám pozdě a chodím pozdě spát a mám chuť na jídlo jindy? Dle čeho se tedy nejvíce řídit?

Mohlo by se zdát, že odpověď je vlastně celkem snadná – řiďte se zejména dle sebe. Nejdůležitější je, abyste vy sami byli spokojeni s tím, jak se stravujete, a cítili se dobře. Jedině tak jste schopni v nastaveném režimu vydržet, nebude to pro vás každodenní boj a odpírání
si něčeho, co by vám vlastně udělalo spíše dobře.

Vyvarujte se pocitu hladu

Jako nejuniverzálnější lze brát doporučení jíst 3 – 5 krát denně. Zde však velmi záleží na složení jídel a také na individuálním nastavení jedince. Podstatné je, kdy začneme pociťovat hlad. To se odvíjí zejména od výrazného poklesu hladiny cukru v krvi (glykémie). Pokud tedy přijmeme ke snídani jídlo, které nám zajistí vyrovnanou hladinu cukru až do oběda, není problém být bez dopolední svačiny.

Glykemický index potravin

U potravin lze poznat, jaký budou mít vliv na hladinu cukru v krvi. Určuje to tzv. glykemický index. Vhodné je preferovat potraviny, u nichž je tato hodnota nízká, a nezpůsobí takovou výchylku glykémie. Tabulky s konkrétními hodnotami glykemického indexu pro jednotlivé potraviny jsou dostupné na internetu.

Každý však může být jinak citlivý k výkyvům hladiny cukru v krvi. Někdo to vnímá opravdu silně a při delší pauze mezi jídly (byť s nízkým glykemickým indexem) je již nesvůj, začíná pociťovat hlad, je nervózní. Jiný vydrží bez potíží jíst 2 – 3 krát denně. Je tedy dobré vyjít vstříc zejména vašim pocitům.

Ovlivnění efektivity hubnutí

Úspěšnost při hubnutí je dána zejména skladbou jídelníčku, množstvím přijaté energie, a na straně druhé množstvím energie vydané. Při hubnutí se tedy primárně zaměřte na toto a četnost jídel v průběhu dne volte tak, abyste s tím byli spokojeni a cítili se dobře.

Někomu může být vyloženě nepříjemné přemýšlet nad tím, co bude v průběhu dne každé dvě hodiny konzumovat. Vše se odvíjí i od běžného denního tempa, vytíženosti v zaměstnání a dalších povinností. Nejprve se tedy zamyslete nad tím, co vlastně konkrétně vám vyhovuje nejvíce. Dle toho si pak nastavte třeba i vhodnou dobu pro snídani (klidně může být později po probuzení) a četnost jídel v průběhu dne.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Jak se zdravě stravovat v různém věku? Je zřejmé, že nemůže být shodně vytvořen jídelníček dítěte a dospělého pracujícího člověka. Během života dochází k mnoha změnám a měly bychom na ně reagovat i v tom, jaké potraviny, a jak často si dopřáváme. Jedině tak můžeme naše tělo dovést k harmonickému fungování. Zdraví pro ty nejmenší U mimi...
Jakými způsoby se dají připravovat ryby? Že jsou ryby zdravé a dodají nám potřebné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a jód, je jistě již všeobecně známý fakt. Při přípravě ryb ale můžeme zaváhat, co si s nimi vlastně počít. Je lepší dát je do trouby? Jaké použít koření? Dají se nějak zdravěji obalit a připravit? Kupujte čerstvé ryby Dej...
Vyzkoušejte Velikonoce plné chutí, ale zdravě Stejně jako s jinými svátky v průběhu roku, i s Velikonocemi se nám mnohdy pojí představa připravených dobrot. Stoly máme plné pochoutek, po kterých naše chuťové buňky prahnou, nikam nespěcháme, odpočíváme a příchod jara si užíváme s přáteli, plnými talíři i sklenicemi. Pokud to chcete letos pojmout...