Máme dnes Vánoce zdravější než dřív?

Leckdy máme chuť poměřovat, jak jedli naši předkové, a jak jíme my. Jak by toto dopadlo v případě srovnání staročeských Vánoc a těch dnešních? Možná bychom se mohli v přípravě jídla trochu inspirovat a prostřít štědrovečerní stůl o něco zdravěji.

Tradiční dřívější menu

K běžně dodržovaným zvykům patřil půst na Štědrý den, který byl zakončen až večeří. Nejprve zde otec rodiny rozdělil chleba na krajíce a potřel je medem. Krajíce se předem nepočítaly. Pokud nějaké zbyly, očekávalo se, že do rodiny někdo přibude. Pokud počet nestačil, pravděpodobně z rodiny někdo odejde.

Jako základ pokrmu k večeři se podávala houbová polévka a staročeský kuba. Ten se dělá z krupek, hříbků, jáhel, brambor a česneku. Oblíbený byl i hrách a čočka. Jako pochoutky lidé vnímali vesměs vše, co dům nabízel – jablka, ořechy nebo med. Nechyběla zde vánočka nebo jablkový závin. Vánočka se pekla v podstatě stejně jako dnes již od 16. století. Z cukroví se připravovaly především perníčky, které se používaly i ke zdobení stromku (spolu třeba s ovocem).

Dnešní několikadenní hodování

Dnes je nejčastěji na Štědrý večer podáván smažený kapr s bramborovým salátem. Kapr se jako hlavní chod vžil až v padesátých letech 20. století. Dříve se sice v některých rodinách jedla v tento den ryba, ale rozhodně ne v podobě, jakou má dnes. Nejčastěji se podávala rybí polévka nebo kapr načerno.

Dříve byly porce jídla výrazně skromnější. Dnes jen málokdo dodržuje půst během Štědrého dne. Naopak již několik dní před ním i po něm trávíme u stolů s jídlem a ochutnáváme veškeré druhy cukroví a dalších pochoutek.

Můžeme načerpat inspiraci

Je jistě patrné, že naši předkové jedli během vánočních svátků zdravěji. Tedy alespoň když vezmeme v úvahu dnes nejběžnější formu stravování během Vánoc. Možná máte nějaká vlastní vylepšení a rodinné zvyky, které činí vaše svátky zdravějšími. Pokud ne, můžete se v mnohém nechat inspirovat dobou minulou.

Možná mezi vašimi rodinnými příslušníky projde i změna podoby štědrovečerní večeře a letos si dopřejete zcela jiné menu. Nemusíte ale hned měnit vše, co dělá vaše blízké během svátků spokojené. I malou změnou lze dosáhnout dobrého výsledku. Rybu můžete místo smažení upéct, přílohou nemusí být nutně bramborový salát nebo ho aspoň můžete vytvořit ve zdravější podobě. Hodně se dá změnit již jen v množství napečeného cukroví, nebo když se rozhodnete před svátky více relaxovat místo obvyklého vystresovaného předvánočního maratonu.

Přečtěte si také

Zdravé a nezdravé tuky Pod pojmem tuk obvykle vidíme něco, co si ani nepřejeme, aby k nám patřilo. Vybavíme si, jak se snažíme odbourávat tukové polštářky na břiše či na hýždích. Nejsou však veškeré tuky shodné a některé pro život vyloženě potřebujeme. Je ale zapotřebí trochu vnímat, který tuk našemu tělu prospívá, a kter...
Problémy stravování při práci na směny Existují povolání, v nichž se práci na směny nevyhneme. Můžeme na tom nalézt i výhody a někdo na takovouto profesi nedá dopustit, ale jakmile chcete mít aspoň trochu pravidelný režim a zdravě se stravovat, můžete zde narazit hned na několik problémů. Výraznější je to v situaci, kdy máte střídavě též...
Jak zahnat chuť na sladké? Přichází nečekaně a cítíme ji velmi intenzivně. Řeč je o touze po čemkoliv sladkém. Dokážeme si detailně představit chuť čokolády a i když víme, že naší postavě zrovna nepomůže, už se pomalu vydáváme lovit něco dobrého do kuchyně. Dá se vyhnout těmto momentům nebo touhu po sladkém zahnat něčím zdrav...