Máme dnes Vánoce zdravější než dřív?

Leckdy máme chuť poměřovat, jak jedli naši předkové, a jak jíme my. Jak by toto dopadlo v případě srovnání staročeských Vánoc a těch dnešních? Možná bychom se mohli v přípravě jídla trochu inspirovat a prostřít štědrovečerní stůl o něco zdravěji.

Tradiční dřívější menu

K běžně dodržovaným zvykům patřil půst na Štědrý den, který byl zakončen až večeří. Nejprve zde otec rodiny rozdělil chleba na krajíce a potřel je medem. Krajíce se předem nepočítaly. Pokud nějaké zbyly, očekávalo se, že do rodiny někdo přibude. Pokud počet nestačil, pravděpodobně z rodiny někdo odejde.

Jako základ pokrmu k večeři se podávala houbová polévka a staročeský kuba. Ten se dělá z krupek, hříbků, jáhel, brambor a česneku. Oblíbený byl i hrách a čočka. Jako pochoutky lidé vnímali vesměs vše, co dům nabízel – jablka, ořechy nebo med. Nechyběla zde vánočka nebo jablkový závin. Vánočka se pekla v podstatě stejně jako dnes již od 16. století. Z cukroví se připravovaly především perníčky, které se používaly i ke zdobení stromku (spolu třeba s ovocem).

Dnešní několikadenní hodování

Dnes je nejčastěji na Štědrý večer podáván smažený kapr s bramborovým salátem. Kapr se jako hlavní chod vžil až v padesátých letech 20. století. Dříve se sice v některých rodinách jedla v tento den ryba, ale rozhodně ne v podobě, jakou má dnes. Nejčastěji se podávala rybí polévka nebo kapr načerno.

Dříve byly porce jídla výrazně skromnější. Dnes jen málokdo dodržuje půst během Štědrého dne. Naopak již několik dní před ním i po něm trávíme u stolů s jídlem a ochutnáváme veškeré druhy cukroví a dalších pochoutek.

Můžeme načerpat inspiraci

Je jistě patrné, že naši předkové jedli během vánočních svátků zdravěji. Tedy alespoň když vezmeme v úvahu dnes nejběžnější formu stravování během Vánoc. Možná máte nějaká vlastní vylepšení a rodinné zvyky, které činí vaše svátky zdravějšími. Pokud ne, můžete se v mnohém nechat inspirovat dobou minulou.

Možná mezi vašimi rodinnými příslušníky projde i změna podoby štědrovečerní večeře a letos si dopřejete zcela jiné menu. Nemusíte ale hned měnit vše, co dělá vaše blízké během svátků spokojené. I malou změnou lze dosáhnout dobrého výsledku. Rybu můžete místo smažení upéct, přílohou nemusí být nutně bramborový salát nebo ho aspoň můžete vytvořit ve zdravější podobě. Hodně se dá změnit již jen v množství napečeného cukroví, nebo když se rozhodnete před svátky více relaxovat místo obvyklého vystresovaného předvánočního maratonu.

Přečtěte si také

Vegetariánství s rozumem, aneb pozor na rizika K tomu, abychom ze stravy vynechali maso, můžeme mít různé důvody. Pro někoho je prioritou etické hledisko, kdy prostě nechce dopustit zabíjení zvířat, jiný vám jako důvod řekne to, že maso nepotřebuje, nechutná mu a cítí se lépe, pokud jej nekonzumuje. Pokud se ho však rozhodneme ze stravy vyřadit...
Jak se po ránu nastartovat? Ráno je pro většinu z nás nejnáročnější částí dne. Určitě i vy znáte ten nepříjemný tón budíku, který vás nutí otevřít oči a vstát z vyhřáté postele. Následně se po domácnosti ploužíte ještě v polospánku, a co možná nejrychleji hledáte konvici, abyste si udělali kafe. Je pravda, že většina lidí po r...
Co je to zdravý životní styl a jaké má zásady? Řekli byste o sobě, že žijete zdravě? Kromě příležitostného výkyvu si většina z nás myslí, že ano. Snažíme se udržovat zdravé stravovací návyky a přiměřenou fyzickou aktivitu. Z nedávných studií ale vyplývá, že jen málo lidí žije skutečně zdravým životním stylem. Ženy zaznamenaly mírně lepší výsledk...