Kakao má pozitivní účinky prospívající našemu zdraví

Když je řeč o kakau, každému se jistě v této souvislosti hned vybaví čokoláda. Tato sladká pochoutka patří mezi hojně diskutované a můžete zaslechnout přesvědčení o tom, jak je lepší si ji odpustit, na straně druhé i tvrzení, jak nám při péči o zdraví pomůže. Bezesporu však má kakao pozitivní vliv na naše zdraví. Problematické ale může být vybrat vhodné produkty, které nám opravdu zdraví vylepší, a nedodávají do našeho těla jen velké množství cukru a dalších nepotřebných látek.

Výchozí látkou jsou kakaové boby, které se dále upravují. Dnes se řadí mezi tzv. superpotraviny. Byly velmi ceněné již před dávnými léty, což dokládá i skutečnost, že Mayové je používali jako platidlo. Při úpravě nejprve projdou fermentací a pak je čeká pražení. Po semletí a lisování vznikne kakaové máslo a sušina, které dohromady vytvoří základ čokolády.

Vyzkoušejte kakaové boby

Jedním z doporučení je konzumovat co nejméně upravené kakaové boby. Můžete je zakoupit samotné a chroupat jen tak. Hodí se i jako přídavek do kaší nebo jogurtu. Jejich chuť však musíte vyzkoušet, je velmi specifická a nemusí vás hned oslnit. Kakao lze zakoupit v raw kvalitě. I čokoládu můžete sehnat takovou, která vznikla co nejšetrnějšími úpravami kakaových bobů. Čím zdravější variantu vyberete, tím lépe.

Dodání mnoha důležitých látek

Dnes již není pochyb o tom, že kakao našemu zdraví vyloženě prospívá. Obsahuje vápník, hořčík, železo, draslík a další látky. Jsou v něm obsažené vitamíny a je důležitým zdrojem organické síry. Najdeme tu antioxidanty, které zpomalují stárnutí, ničí v těle škodlivé volné radikály. Prospívají nám i flavanoly.

Blahodárné účinky

Obsažené železo podpoří správnou krvetvorbu. Kakao funguje jako prevence před onemocněním srdce a cév. Flavanoly přispívají k poklesu krevního tlaku. Konzumace kakaa podporuje schopnost soustředění, zvyšuje psychickou odolnost. Je už známým faktem, že dokáže pozitivně ovlivnit naši náladu.

Významně zlepšuje schopnost regenerace těla. Dokonce je kakao přínosné při nachlazení, efektivně si dokáže poradit při léčbě kašle. Působí protizánětlivě. Některé studie dokládají jeho účinky při léčbě migrény. Kakao však nemusíte využít jen vnitřně. Má bezvadné účinky i na stav pokožky. Můžete ho vmíchat do peelingu nebo pleťové masky.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Jaké jsou přínosy brokolice pro naše zdraví? Tahle košťálová zelenina je stále málo oblíbená ve srovnání s tím, kolik užitku nám může přinést. Když ji budete jíst pravidelně (a máte na výběr z mnoha jejích úprav), můžete se vyhnout vážným nemocem, posílit obranyschopnost svého těla i podpořit srdeční činnost. Stačí jediné – pochutnat si na ní....
Zázvor je velmi blahodárná a účinná rostlina V mnoha domácnostech se doslova zabydluje a jeho používání začíná patřit především k zimnímu období. Pomáhá a léčí mnoho neduhů a onemocnění, čímž je jeho využití velmi široké. Opominout nemůžeme ani jeho velmi zajímavou chuť, díky čemuž je hojně využívaný i v kuchyni. Co je zázvor? Zázvor je štíh...
Přírodní urychlovače metabolismu: zázvor, skořice i chilli Rychlost metabolismu v těle je u každého z nás jiná. Mají na ni vliv genetické dispozice, životní styl, skladba stravy, tělesné aktivity i psychická kondice. Někomu funguje metabolismus velmi rychle a spalování tuků v těle je bezproblémové. Takový člověk může sníst takřka cokoli a stejně to na jeho ...