Konopí nachází své místo i v kuchyni

Pokud se hovoří o využití konopí, asi nás jako první nenapadne zrovna příprava jídla. Ale ono právě ve zdravé kuchyni jej můžete ocenit. Konkrétně jde o konopné semínko a z něj lisovaný konopný olej. Semínka neobsahují onu látku, která zajišťuje proslulost konopí. Žádných omamných účinků se tedy nedočkáte – za to vaše zdraví vám poděkuje.

Podpora zdraví na více frontách

Konopné semínko je na povrchu kryto slupkou, pod kterou se ukrývá jádro s množstvím oleje uvnitř. V nitru semínka je podstatné ocenit jednak obsah nenasycených mastných kyselin, ale i jejich vzájemný poměr – konkrétně se jedná o kyselinu omega-3 alfa linolenovou a omega-6 linolovou. Jejich poměr je totiž velmi podobný tomu, jaký je při rovnováze v lidském těle. Semínka jsou také zásobárnou bílkovin a vlákniny.

Konopné semínko prospěje všem, kteří potřebují nastartovat imunitní systém a schopnost regenerace. Je výborným spolupracovníkem při oslabení organismu během nemoci, po dlouhotrvající léčbě. Prospěje našemu srdci i cévám, při pravidelné konzumaci dochází k regulaci hladiny cholesterolu v krvi. Celkově podporuje fungování trávicího systému. Hodí se ke konzumaci při dietě. Nemusí se mu bránit ani těhotné a kojící ženy nebo děti – právě naopak. U těch podpoří správný vývoj centrální nervové soustavy.

Využijte konopné bohatství

Konopná semínka se dřív jedla pražená nebo rozemletá jako kaše. Dnes můžete zakoupit celou škálu potravin, které jsou z nich vyrobené (např. mouku, pomazánky, mléko nebo sýr). Nic pak nebrání tomu, abyste s moukou doma dále pracovali nebo vyzkoušeli další produkty.

Semínka ale klidně můžete využít sami ve studené kuchyni. Můžete je vmíchat při snídani do jogurtu či kaše, přidat do dezertů, pečiva nebo salátů. Můžete si zakoupit panenský konopný olej. Budete mile překvapeni jeho chutí připomínající oříšky. Olej používejte zcela běžně ve studené kuchyni. Hodí se ale i k vnějšímu použití – ke zjemnění pokožky.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Zázvor je velmi blahodárná a účinná rostlina V mnoha domácnostech se doslova zabydluje a jeho používání začíná patřit především k zimnímu období. Pomáhá a léčí mnoho neduhů a onemocnění, čímž je jeho využití velmi široké. Opominout nemůžeme ani jeho velmi zajímavou chuť, díky čemuž je hojně využívaný i v kuchyni. Co je zázvor? Zázvor je štíh...
Čaje, které podporují redukci hmotnosti Když se snažíme zhubnout, často se spoléháme na pomoc celé řady přípravků: někteří sází na pálivá jídla, která podporují spalování a funkci metabolismu. Jiní sáhnou po zázračných pilulkách, které v reklamách slibují viditelné a brzké výsledky. Obrátit se při hubnutí na čaj ale napadne skutečně jen m...
Rostlinná mléka – jaké existují druhy a jak prospívají tělu? Nulový obsah cholesterolu, dostatečné množství sacharidů, málo proteinů, absence laktózy a nižší množství nasycených tuků - to jsou ve zkratce největší výhody rostlinného mléka, kterému začíná dávat přednost stále více lidí. A to je určitě dobře. Rostlinné mléko ale není tak úplně mléko, jedná se...