Ústřice jako afrodiziakum. Opravdu mají vliv na libido?

Když se zmíníme o konzumaci ústřic, většinu lidí zřejmě napadne totéž. Mají velmi rozšířenou pověst mocného afrodiziaka, které dokáže nabudit sexuální chutě na maximum. Je tomu opravdu tak?

Gastronomická specialita

Ústřice na první pohled nemusí vypadat zrovna lákavě. Biologicky se jedná o mořského mlže z čeledi ústřicovitých. V Evropě se nejčastěji využívá ústřice jedlá a ústřice obrovská.

Po jejich ochutnání mnohdy dojdete k tomu, že chuť není tak úžasná, jak jste čekali. Lze vnímat spíš příchuť moře než cokoliv jiného. Obvykle se doporučuje je chvilku podržet v ústech a jen vnímat předtím, než je rozkousnete. Jejich konzistence je taková slizovitá. Ani to ale nezabránilo tomu, aby se z nich stala gastronomická specialita, kterou nabízí nejvyhlášenější restaurace.

Pověst byla potvrzena výzkumy

Při pojídání ústřic do sebe vpravujete zejména množství tuků a cholesterolu. Je tu celá řada aminokyselin. Kromě toho obsahují jód, sodík, vápník, železo a měď. Z vitamínů tu najdeme A, B1 a B2.

Pověst mocného afrodiziaka byla ověřena hned několika výzkumy. Aminokyseliny obsažené v ústřicích zvyšují produkci pohlavních hormonů. Dochází ke zvýšení sexuální touhy, u mužů navíc podpoří kvalitu spermií.

S množstvím to nepřehánějte

Ústřice je možné nejčastěji konzumovat jen zakápnuté citrónem. Dbejte na to, aby byly vždy čerstvé. Poznáte to tak, že jsou lesklé, vlhké a lze z nich vnímat vůni moře. Mohou mít šedou, bílou nebo žlutou barvu. Maso je obklopené lasturou s nepravidelným okrajem.

Jen čerstvé mohou mít opravdu vliv na vybuzení libida. Je však třeba dopřát si je pouze příležitostně. Pokud bychom je konzumovali ve velkém množství nebo příliš často, obsažený cholesterol by nám jistě nebyl ku prospěchu. Navíc při požití většího množství mohou nastat trávicí obtíže.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Co je to pohanka a proč jí přijít na chuť Pohanka bývá často opomíjenou plodinou, která pochází z Asie, odkud si postupně našla cestu do Severní Ameriky, Japonska i celé Evropy. Možná byste ji nenašli ani ve vašem jídelníčku, což je poměrně škoda. Pokud se zajímáte o zdravý životní styl a záleží vám na tom, jak se stravujete, určitě by ve v...
Co jsou superpotraviny a jaké existují Superpotraviny je označení, které se používá pro potraviny, jako je špenát, fazole, sladké brambory, losos, ovoce, ořechy, celozrnné výrobky a lesní plody, které jsou bohaté na živiny. Jedná se většinou o rostlinné zdroje potravin, avšak neexistují žádná přesně stanovená kritéria pro to, které potra...
Indický angrešt – nebeské ovoce plné vitamínů Kromě označení amla můžeme zaslechnout také indický angrešt, nebeské ovoce nebo botanicky Phyllanthus emblica. Zelené bobulky, které jsou na první pohled opravdu podobné angreštu, rostou na stromě amalaki. Výskyt je omezen na určité hornaté oblasti v Indii. Ovoce nám může přinést mnoho užitku, mnohd...