Ústřice jako afrodiziakum. Opravdu mají vliv na libido?

Když se zmíníme o konzumaci ústřic, většinu lidí zřejmě napadne totéž. Mají velmi rozšířenou pověst mocného afrodiziaka, které dokáže nabudit sexuální chutě na maximum. Je tomu opravdu tak?

Gastronomická specialita

Ústřice na první pohled nemusí vypadat zrovna lákavě. Biologicky se jedná o mořského mlže z čeledi ústřicovitých. V Evropě se nejčastěji využívá ústřice jedlá a ústřice obrovská.

Po jejich ochutnání mnohdy dojdete k tomu, že chuť není tak úžasná, jak jste čekali. Lze vnímat spíš příchuť moře než cokoliv jiného. Obvykle se doporučuje je chvilku podržet v ústech a jen vnímat předtím, než je rozkousnete. Jejich konzistence je taková slizovitá. Ani to ale nezabránilo tomu, aby se z nich stala gastronomická specialita, kterou nabízí nejvyhlášenější restaurace.

Pověst byla potvrzena výzkumy

Při pojídání ústřic do sebe vpravujete zejména množství tuků a cholesterolu. Je tu celá řada aminokyselin. Kromě toho obsahují jód, sodík, vápník, železo a měď. Z vitamínů tu najdeme A, B1 a B2.

Pověst mocného afrodiziaka byla ověřena hned několika výzkumy. Aminokyseliny obsažené v ústřicích zvyšují produkci pohlavních hormonů. Dochází ke zvýšení sexuální touhy, u mužů navíc podpoří kvalitu spermií.

S množstvím to nepřehánějte

Ústřice je možné nejčastěji konzumovat jen zakápnuté citrónem. Dbejte na to, aby byly vždy čerstvé. Poznáte to tak, že jsou lesklé, vlhké a lze z nich vnímat vůni moře. Mohou mít šedou, bílou nebo žlutou barvu. Maso je obklopené lasturou s nepravidelným okrajem.

Jen čerstvé mohou mít opravdu vliv na vybuzení libida. Je však třeba dopřát si je pouze příležitostně. Pokud bychom je konzumovali ve velkém množství nebo příliš často, obsažený cholesterol by nám jistě nebyl ku prospěchu. Navíc při požití většího množství mohou nastat trávicí obtíže.

Přečtěte si také

Které potraviny se nevyplatí jíst syrové? U mnoha druhů ovoce a zeleniny se jednoznačně preferuje jíst je co nejméně upravené, protože v tomto stavu nám dodají maximum prospěšných látek. Pak jsou tu ale potraviny, které se jíst syrové nevyplácí, a měli bychom si opravdu dát pozor, jestli je jíme jen dobře tepelně upravené. Maso a vejce Na...
Rozdíl mezi třtinovým a bílým cukrem Pokud se chcete stravovat zdravě, musíte vyměnit bílý cukr za třtinový, protože je mnohem zdravější. Možná jste se s podobným tvrzením setkali i vy. Zatímco někdo bezmyšlenkovitě jde a veškerý bílý cukr vysype nemilosrdně do koše, jiný se nad tím pozastaví a zamyslí se, jestli je skutečně pravda, že...
Kešu oříšky nejen skvěle chutnají, ale mají pozitivní vliv na naše zdraví Zatímco někdo nedokáže kešu oříškům přijít na chuť, jiný si bez nich neumí představit večerní sledování televize. Možná i vy patříte k milovníkům kešu oříšků, na které nedáte dopustit a které byste konzumovali klidně v neomezeném množství - pokud by samozřejmě nebyly tak tučné. Je pravda, že kešu...