Ústřice jako afrodiziakum. Opravdu mají vliv na libido?

Když se zmíníme o konzumaci ústřic, většinu lidí zřejmě napadne totéž. Mají velmi rozšířenou pověst mocného afrodiziaka, které dokáže nabudit sexuální chutě na maximum. Je tomu opravdu tak?

Gastronomická specialita

Ústřice na první pohled nemusí vypadat zrovna lákavě. Biologicky se jedná o mořského mlže z čeledi ústřicovitých. V Evropě se nejčastěji využívá ústřice jedlá a ústřice obrovská.

Po jejich ochutnání mnohdy dojdete k tomu, že chuť není tak úžasná, jak jste čekali. Lze vnímat spíš příchuť moře než cokoliv jiného. Obvykle se doporučuje je chvilku podržet v ústech a jen vnímat předtím, než je rozkousnete. Jejich konzistence je taková slizovitá. Ani to ale nezabránilo tomu, aby se z nich stala gastronomická specialita, kterou nabízí nejvyhlášenější restaurace.

Pověst byla potvrzena výzkumy

Při pojídání ústřic do sebe vpravujete zejména množství tuků a cholesterolu. Je tu celá řada aminokyselin. Kromě toho obsahují jód, sodík, vápník, železo a měď. Z vitamínů tu najdeme A, B1 a B2.

Pověst mocného afrodiziaka byla ověřena hned několika výzkumy. Aminokyseliny obsažené v ústřicích zvyšují produkci pohlavních hormonů. Dochází ke zvýšení sexuální touhy, u mužů navíc podpoří kvalitu spermií.

S množstvím to nepřehánějte

Ústřice je možné nejčastěji konzumovat jen zakápnuté citrónem. Dbejte na to, aby byly vždy čerstvé. Poznáte to tak, že jsou lesklé, vlhké a lze z nich vnímat vůni moře. Mohou mít šedou, bílou nebo žlutou barvu. Maso je obklopené lasturou s nepravidelným okrajem.

Jen čerstvé mohou mít opravdu vliv na vybuzení libida. Je však třeba dopřát si je pouze příležitostně. Pokud bychom je konzumovali ve velkém množství nebo příliš často, obsažený cholesterol by nám jistě nebyl ku prospěchu. Navíc při požití většího množství mohou nastat trávicí obtíže.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Chmel se zdaleka nehodí jen do piva. Využijte ho jinak! Když zmíníme chmel, zřejmě vás na prvním místě napadne jeho využití v pivovarnictví. Zdaleka to však není jediné uplatnění. Celým názvem se jedná o chmel otáčivý, který můžete zřejmě nejčastěji vidět na rozsáhlých chmelnicích, jak se pne po dřevěných sloupech. Lodyha rostliny může dosahovat délky...
Proč zařadit do jídelníčku řapíkatý celer? Řapíkatý celer stále není vnímán jako součást každodenní kuchyně. Jeho příbuzný, který má podobu bulvy, se přece jen na našem stole objevuje podstatně častěji. Když se ale podíváte na možnosti jeho využití a vliv na naše zdraví, nebylo by to tak úplně od věci zařadit ho pravidelně do jídelníčku. Nej...
Jedl ho i Pepek Námořník: špenát není jen pro svaly, ale i pro zdraví! Určitě si vybavíte legendárního Pepka Námořníka, pro kterého byla typická nejen kouřící dýmka v ústech, ale i plechovka špenátu v ruce. A právě o špenátu, na který Pepek nikdy nedal dopustit, bude náš dnešní článek. Zelená barva a zkřivené obličeje dětí ve školkách - to jsou dvě věci, které si mo...