Včely mohou napomoci ke zlepšení zdraví

Včely obvykle vnímáme spíše v momentech, kdy nás obtěžují, avšak zkusme se na ně podívat jiným úhlem pohledu. Opylují většinu hospodářských rostlin, a tím zvyšují výnosy různých plodin. I na naše zdraví však mají nedocenitelné účinky, s pomocí jejich produktů je možné zlepšit průběh mnoha nemocí a stejně jako u jiných přírodních látek zde odpadá riziko nepříjemných vedlejších účinků.

Objev dob již dávno minulých

Zřejmě každý někdy slyšel o léčebných účincích medu na naše zdraví. Med však není tím jediným, čím vám mohou včely pomoci. Existuje celá oblast nazývaná apiterapie, která pod sebou zahrnuje právě veškeré možnosti toho, jak lze při léčbě nemocí či prevenci využít včely a jejich produkty.

Již ve 12. století bylo využíváno léčebného účinku včelího jedu k léčení dny, později ke zmírnění špatné pohyblivosti končetin při revmatismu. Velmi dávno lidé objevili mocné účinky medu a začali jej hojně využívat. Významnou osobností apiterapie byl Dr. Philippe Terč z Domažlicka. U nás dnes tato disciplina zažívá jakousi obrodu, opět nachází popularitu.

Pestrá škála účinků

Je možné připravit sáhodlouhý seznam obtíží, při jejichž léčbě s úspěchem využijete některý ze včelích produktů. Pro přehlednost můžeme pozitivní účinky shrnout alespoň do vlivu na onemocnění jednotlivých orgánových soustav:

  • nemoci nervové soustavy (neuropatie, roztroušená skleróza, Parkinsonova choroba),
  • onemocnění svalů a kloubů (osteoartróza, myalgie, revmatoidní artritida),
  • onemocnění kardiovaskulárního systému (srdeční arytmie, hypertenze, záněty žil),
  • nemoci kůže (lupénka, ekzémy),
  • onemocnění dýchacích cest (astma, chronická bronchitida),
  • nemoci močových cest, pohlavních orgánů (neplodnost, nepravidelná menstruace, záněty).

Nejen med je produktem včelstva

Využití medu pro zdraví bývá dobře známé. Je výborným zdrojem energie, avšak disponuje i výraznými hojivými účinky. Ty můžete ještě znásobit jeho smícháním s propolisem, čímž dostanete léčivou přírodní mast. Med se s oblibou užívá do nápojů při nachlazení, pomáhá s odstraněním hlenu z dýchacích cest. Myslete však na to, že vysoká teplota v něm zničí mnoho důležitých látek, při vmíchání do čaje tedy vyčkejte na jeho částečné zchladnutí.

Včely nám toho však přináší mnohem více. Jejich unikátním zdrojem výživy je mateří kašička. Využívá se zejména v kosmetice, k léčbě zánětů, při různých poškozeních nervové soustavy, dále při léčbě obtíží spojených s klimakteriem. Při léčbě alergií či astmatu
se uplatňuje tzv. perga, což je pyl získávaný ze včelích pláství.

Blahodárný vliv má propolis, který včely užívají jako tmel a dezinfekční prostředek. Dokáže ničit bakterie a naše tělo očistit nebo posílit jeho obranné funkce. Hodí se jako podpůrný prostředek při užívání antibiotik, lze jej využít při ekzémech, popáleninách nebo různých zánětech.

Avšak i obávaný včelí jed můžeme ocenit. A nejen to – jeho přínos je opravdu mimořádný. Dokáže likvidovat bakterie, viry, má hojivý efekt a tlumí bolest. Vynikající účinek má při léčbě onemocnění kloubů nebo roztroušené sklerózy. Využívá se i v kosmetice k hojení jizev a odstranění povrchových žilek.

Včelí vosk se užívá do mastí a krémů, léčebné jsou teplé voskové obklady, ušní i tělové svíce. Osvědčuje se též inhalace vzduchu z úlu. Účinně tak lze řešit různé respirační obtíže, bronchitidu, astma, alergie, bolesti hlavy, ale i psychické obtíže.

Podpora lidské psychiky

Na psychické úrovni na nás pozitivně působí i samotná péče o včelstvo. Může se to zdát překvapivé, ale též pouhý pobyt v blízkosti včelstva dokáže velmi pomoci. Toto vlastní biopole včelstva totiž disponuje více druhy záření – infračervené, elektromagnetické vlnění a mikrovibrace. V dosahu několika centimetrů od včelstva je možné harmonizovat celé fungování lidského těla, to se uvádí do přirozené rovnováhy a samo začíná opravovat to, co bylo porušené.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Chmel se zdaleka nehodí jen do piva. Využijte ho jinak! Když zmíníme chmel, zřejmě vás na prvním místě napadne jeho využití v pivovarnictví. Zdaleka to však není jediné uplatnění. Celým názvem se jedná o chmel otáčivý, který můžete zřejmě nejčastěji vidět na rozsáhlých chmelnicích, jak se pne po dřevěných sloupech. Lodyha rostliny může dosahovat délky...
Víte, kdy použít nálev ze švestiček umeboshi? Stále častěji můžete v regálech obchodů zaregistrovat umeocet. Možná vás zprvu nemusí napadnout, jak by se dal využít, a nemáte informace o tom, k čemu je vlastně dobrý. Jakmile ho ale vyzkoušíte, získá v kuchyni své stálé místo. Specifická chuť Octů existuje na trhu více druhů. Populární je jable...
Už jste někdy ochutnali mrazem sušené ovoce? Ovoce můžeme konzumovat čerstvé nebo třeba sušené. Jaké kvality a přednosti mají ale mrazem sušené plody a kdy je můžeme využít? Cílem této úpravy (odborně nazývané lyofilizace) je zachování látek, které se v ovoci běžně nachází, a zároveň zajištění vzhledu i charakteristického aroma. Průběh sušení...