Jak svému tělu dopřát dostatek vlákniny?

O vláknině se hovoří poměrně často. I když je to v podstatě nestravitelná složka potravy, pro naše tělo má blahodárný přínos. Prospívá mu hned v několika ohledech. Zajistí pocit sytosti, dobré trávení a je prevencí mnoha onemocnění. Jak se můžete postarat o to, abyste jí měli každý den dostatek?

Efektivní pomocník pro naše trávení

Můžeme odlišit vlákninu rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná snadno nabobtná, nerozpustná je nestravitelná, ale zajistí pocit sytosti. Rozpustná vláknina snižuje vstřebávání glukózy, zmenšuje rychlost vzestupu hladiny cukru v krvi.

Vláknina po nabobtnání udržuje vláčný celý obsah střev, což usnadňuje vyprazdňování. Aby ale mohla vláknina splnit svou důležitou úlohu, je zapotřebí, abyste společně s ní přijímali adekvátní množství tekutin. Pokud by byl pitný režim nedostačující, vláknina by mohla v těle působit zcela opačně. Akorát by u vás tedy zvyšovala tendenci k zácpě a potížím s trávením.

Pomáhá při hubnutí. Snižuje riziko rakoviny střeva. Ve střevě funguje jako přirozený kartáč – naváže na sebe různé nežádoucí složky z potravy a pomůže s jejich vyloučením. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a je vhodnou prevencí žlučových kamenů.

Dopřejte si zeleninu i semínka

Ideální je hlídat si příjem vlákniny v rozmezí 20 až 35 gramů denně. Pokud nejste běžně zvyklí konzumovat potraviny s vlákninou, zařazujte je do jídelníčku postupně. Nejvíce je vláknina zastoupena v obilovinách, ovoci, zelenině a luštěninách. Vlákninou nás zásobí celozrnné pečivo, žitný chléb nebo ovesné vločky. Nerozpustná vláknina se nachází zejména v kořenové zelenině.

Velmi pomáhá, pokud se zaměříte alespoň na to, abyste ve stravě upřednostňovali potraviny rostlinného původu před těmi živočišnými. Luštěniny si dopřejte aspoň jednou týdně. Z příloh dejte přednost celozrnným těstovinám, bulguru, kuskusu nebo pohance. K zahnání různých chutí poslouží ořechy nebo semínka.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Čím nahradit cukry a jak sladit jídlo zdravěji? O tom, jak naše strava obsahuje příliš cukru, se můžeme dozvědět všude. Zároveň je k dispozici dostatek informací o tom, jak moc nám cukr škodí, co vše může způsobit, a jak jej máme omezit. Čím si ale můžeme jídlo osladit, aby to pro nás taková pohroma nebyla? Bílý cukr nám neprospívá Jako největš...
Jaké jsou zásady zdravého stravování? Dnešní uspěchaná doba na nás klade velké nároky a ubírá nám mnoho času. Dlouhý čas trávený v zaměstnání, doma péče o děti, domácnost, zajistit aby vše fungovalo a nic nechybělo. Při všem tom spěchu a shonu často mnoho lidí zanedbává právě stravování. Rychlý oběd v restauraci nebo fast foodu, něja...
Vánoční dárky, kterými podpoříte zdraví Svým blízkým můžete k Vánocům dopřát i něco, čím by mohli trochu vylepšit své zdraví nebo tělesnou kondici. Samozřejmě je na vás, abyste se zamysleli, pro koho z vašeho okolí je to vhodné. Někteří lidé ale právě tyhle dárky ocení. Pokud je váš tatínek nadšený lyžař, potěší ho poukaz do obchodu, kde ...