Čím může být způsobeno noční přejídání?

Podle názvu je zřejmé, o čem bude v dnešním článku řeč. Odborně se hovoří o syndromu nočního jedlictví a opravdu je možné tento stav vnímat jako onemocnění. Popsat příznaky asi není zas tak složité. Člověk se klidně několikrát za noc probudí a má velmi silnou touhu po jídle. Až potom, co se nají, dokáže opět usnout.

Překvapivá ranní zjištění

Někdo si ráno plně vybaví, co se u něj v noci odehrálo, co vše snědl, a jak moc byla jeho touha po jídle nezvladatelná. U někoho se přejídání odehrává v době porušeného vědomí a ráno se nestačí divit, co se to u něj doma v noci dělo. Lednice zeje prázdnotou, obaly od jídla jsou kolem postele, v různých částech bytu jsou drobky a zbytky jídel.

Noční hodování

Scénář není takový, že by se dotyčný v noci najedl zdravých jídel, ale vybírá si vyloženě sladké a vysokokalorické pochoutky. Chvilkově se může u jedince dostavit pocit bezpečí a klidu, při němž dokáže opětovně usnout. Dříve nebo později se ale ohlásí výčitky svědomí, pocity viny a vlastního selhání.

Následující den probíhá většinou tak, že ráno člověk nemá k jídlu chuť vůbec, dopoledne drží své chutě na uzdě. Většinu snědených potravin do sebe dostane odpoledne a v průběhu večera.

Predispozice k přejídání

Mezi významné spouštěče patří stres, dále úzkost a potíže v mezilidských vztazích. Nočním přejídáním trpí častěji ženy a zejména ty, které mají zkušenost s dlouhodobou dietou nebo přímo hladovkou.

Často jsou k onemocnění přidružené potíže se spánkem nebo obecně se stravovacím režimem. Vysoká konzumace energeticky bohatých potravin se po čase začne na člověku podepisovat, přibývá na váze. To může vést k zacyklení se do problému, kdy během dopoledne dochází k odpírání si jídla a večer a v noci naopak k jeho nezřízenému pojídání.

Zaměření prevence i léčby

Ideální prevencí je všeobecná informovanost o této problematice a vhodné nastavení denního režimu. Podstatným krokem je pravidelné a zdravé stravování. Pokud se objeví potíže se spánkem, je lépe řešit je co nejdříve. Strava i kvalita spánku může být v mnohém ovlivněna psychickou pohodou jedince. Pokud se tedy nacházíme v náročnější stresové situaci, je vhodné brát na sebe ohledy a umět vliv stresu co nejvíc ze života odbourat.

Při léčbě se klade důraz právě na již dříve zmiňované. Velkou úlohu sehrává psychoterapie a metody k eliminování vlivu stresu. Důležité je nastavit zdravé stravovací návyky a zapracovat na redukci hmotnosti. Někdy bývají užívané i léky, jejichž cílem je podpořit kvalitu spánku, zefektivnit potřebné hormony.

Zdroje:

  • FALTUS, František. Syndrom nočního jedlictví. Česká a slovenská psychiatrie. 2007, 103 (6): 291–296. ISSN 1212-0383.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Jak na dovolené nepřibrat a zachovat si svoji vydřenou postavu? Období dovolených je tady. Pro někoho dlouho očekávaná odměna za celoroční práci, pro jiné stresující okamžik spojený s nutností odhodit svrchní vrstvy oblečení, nedejbože svléknout se do plavek. Právě hubnutí do plavek patří k jednomu z nejčastějších důvodů, proč mnozí začínají s dietou. Již od nov...
Čím nahradit cukry a jak sladit jídlo zdravěji? O tom, jak naše strava obsahuje příliš cukru, se můžeme dozvědět všude. Zároveň je k dispozici dostatek informací o tom, jak moc nám cukr škodí, co vše může způsobit, a jak jej máme omezit. Čím si ale můžeme jídlo osladit, aby to pro nás taková pohroma nebyla? Bílý cukr nám neprospívá Jako největš...
Rizika ve stravování dospívajících a jak jim předejít Období dospívání lze charakterizovat jako dobu, kdy si váš potomek začíná o svém životě rozhodovat víc a víc sám. A samozřejmě rád trvá na tom, že to opravdu tak bude. V oblasti stravování (a samozřejmě i v mnoha jiných) pak ale mohou nastat různé situace, které se vám nemusí líbit. A je těžší než k...