Nevyhýbejte se citrónům, podpoří vaše zdraví!

Při zmínce o citrónech vás zřejmě jako první napadne, že obsahují dostatek vitamínu C a mohou vám zajistit vhodnou prevenci proti nachlazení. To však zdaleka nejsou jejich jediné pozitivní účinky. Vědecké studie dokládají i další příznivé vlivy na stav lidského těla.

Podpora kardiovaskulárního systému

Z výzkumů je zřejmé, že dostatečný příjem vitamínu C snižuje riziko infarktu myokardu i mozkové mrtvice. Tělu prospěje také konzumace vlákniny. Ta spolu s dalšími obsaženými látkami pomůže ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Obsažené flavonoidy ochraňují kapiláry, posilují jejich stěny a celkově zlepšují pružnost cév. Ředí krev, a je tedy díky nim menší riziko vzniku trombózy. Citróny se doporučují při arterioskleróze a edémech.

Jakmile svému tělu dodáte citróny, zvýšíte tím jeho schopnost vstřebat ze stravy železo. To je výhodné použít především u lidí, kteří trpí chudokrevností. Citróny jsou dokonce označovány jako antianemika.

Usnadnění hubnutí

Citróny obsahují pektin, který nám zajistí dlouhodobější pocit sytosti. Pozor si však dejte na to, že pektin se nachází pod slupkou plodu. Pomocí citrónové šťávy ho svému tělu opravdu nedodáte. Při hubnutí pomáhají i další obsažené přírodní látky.

Prevence ledvinových kamenů a podpora trávení

Kyselina citrónová zvyšuje objem moči a její pH. Citróny působí blahodárně zejména proti ledvinovým kamenům vytvořeným ze solí kyseliny močové. Ta se může také ukládat v kloubech a způsobovat dnu.

Naše trávení ovlivní především obsažený pektin. Harmonizuje fungování trávicího systému, napomůže snížení hladiny cukru v krvi.

Zlepšení obranyschopnosti

Konzumace citrónů podpoří dobré fungování imunitního systému, za což je zodpovědný především vitamín C, ale také další přírodní látky. Uvádí se, že D-limonen, který se nachází především citrónové slupce, umí z těla odbourat i některé rakovinotvorné látky.

Zdroje:

  • PAMPLONA-ROGER, George D., 2005. Encyklopedie léčivých potravin. Advent-Orion. 386 s. ISBN 80-7172-542-0.
  • VILÍMOVSKÝ, Michal. 6 vědecky ověřených léčivých účinků citronu, o kterých se moc nemluví. Medlicker [online]. 2019 [cit. 20.8.2019]. Dostupné z: https://cs.medlicker.com/1128-citron-a-zdravi

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Čím nám může prospět jablečný ocet? Jablka jsou oblíbena sama o sobě a našemu tělu přináší mnoho potřebných látek. Některé léčivé účinky však získávají navíc svou další úpravou. Pro své zdraví můžete využít i jablečný ocet, jen je nutné užívat jej s rozumem tak, aby nám byl opravdu ku prospěchu. Staletími prověřené účinky V léčitels...
Jaké jsou přínosy brokolice pro naše zdraví? Tahle košťálová zelenina je stále málo oblíbená ve srovnání s tím, kolik užitku nám může přinést. Když ji budete jíst pravidelně (a máte na výběr z mnoha jejích úprav), můžete se vyhnout vážným nemocem, posílit obranyschopnost svého těla i podpořit srdeční činnost. Stačí jediné – pochutnat si na ní....
Mořské řasy mají mnoho pozitivních účinků. Využijte je! Mořské řasy jsou zdomácnělé především v asijské kuchyni, ale i v jiných zemí se postupně těší stále větší popularitě. Nejznámější je dnes nejspíš řasa Nori, která se uplatňuje při výrobě sushi. Když se je naučíte v kuchyni používat, mohou vaše tělo zásobit mnoha blahodárnými látkami. Co obsahují? ...