Vláknina – nestravitelná, ale prospěšná

O vláknině můžeme slyšet z mnoha stran, jak je důležitá, jak je třeba přijímat jí dostatek. Jaké potraviny nám ji ale skutečně dodají? Co tak zásadního se s ní v našem těle děje?

Nejen výživa pro prospěšné bakterie

Přestože vláknina je v našem těle jen minimálně stravitelná, má pro nás velký přínos. Vlákninu můžeme odlišit rozpustnou a nerozpustnou. Ta rozpustná absorbuje vodu a v trávicím traktu se přemění na jakýsi gel. Funguje zde jako živná půda pro zdraví prospěšné bakterie, které ve střevech žijí. Označuje se proto také jako prebiotikum. Má pozitivní vliv na trávení tuků a sacharidů. Tím, že po absorbování vody zvětšuje svůj objem, u nás vyvolává pocity sytosti a mírní tendenci ke konzumaci dalšího jídla.

Nerozpustná vláknina již do sebe vodu nenabere, avšak zvětšuje objem obsahu střeva, a tím urychluje posun potravy směrem ke konečníku. Veškeré odpadní látky tedy opouští tělo dříve, což má příznivý vliv zejména na stav tlustého střeva.

Kromě podpory činnosti střev a urychlení průchodu tráveniny střevním traktem lze mezi funkce vlákniny v těle ještě uvést omezení pocitu hladu, tím pádem i snížení množství přijímané energie. Postará se též o vyvázání toxických složek tráveniny, zajišťuje prevenci kardiovaskulárních onemocnění i vzniku zubního kazu.

Množství vlákniny v jídelníčku

V dospělosti bychom měli ideálně přijímat každý den asi 30 g vlákniny. Většina populace ji však má ve stravě mnohem méně. V jakých potravinách ji tedy nalezneme?

Do základního výčtu lze zahrnout:

  • luštěniny,
  • ovoce (zejména jablka, banány),
  • sušené ovoce,
  • zeleninu (brokolici, zelí, rajčata),
  • celozrnné pečivo,
  • ovesné vločky,
  • otruby,
  • cizrnu,
  • pohanku,
  • ořechy,
  • semínka.

Pokud se vám i přes veškerou snahu nedaří zahrnout do jídelníčku dostatek potravin s vlákninou, můžete si nalézt pomocníka v podobě psyllia. Jedná se o prášek vytvořený ze semen jitrocele vejčitého. Zakoupíte jej v prodejnách zdravé výživy či v lékárně. Můžete jej rozmíchat ve vodě a vypít, nebo přidat do jogurtu či kaše.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Jak svému tělu zajistit dostatek kyseliny listové O kyselině listové toho většina z nás ví jen málo. Přitom se jedná o důležitý ve vodě rozpustný vitamín spadající do skupiny B-komplex. Mnoho lidí si jej správně spojuje s těhotenstvím, kdy je jeho příjem důležitý pro zajištění správného vývoje miminka. Skutečnost je ale taková, že dostatek kyseliny...
Oslavy nemusí být pohromou pro vaši postavu Rozhodli jste se před létem shodit pár kilogramů nebo již delší dobu vyznáváte zdravé stravování, avšak váš nastavený režim vám vždy rozhodí nějaká oslava? Může se to stát – ať již v momentě, kdy oslavu sami připravujete, tak v případě, kdy jste na ni pozvaní jako hosté. Jak si s takovou situací por...
Vyzkoušejte naše tipy na rychlé a zdravé snídaně Ne každý má to privilegium, že by ráno nikam nechvátal a měl plno času jen pro sebe. Mnohdy se pak právě u snídaně jen rychle odbudeme něčím k jídlu, aby nám nekručelo v břiše, a nestíháme řešit, jak moc našemu zdraví prospějeme. Existují však i možnosti, jak si snídani připravit rychle - a přitom z...