Bylinky proti chřipce a nachlazení

Řada bylinek svými účinky pomáhá při chřipce a nachlazení a mnoho z nás se k nim s důvěrou obrací. Užívání bylinek je příjemné, mají dobrou chuť a ve většině případů jsou bez vedlejších účinků. Proto tedy opravdu stojí za zkoušku nejprve vyzkoušet bylinky, nežli umělé preparáty.

Šalvěj lékařská

Na bolavý krk bývá první volbou právě šalvěj. Jsou u ní prokázány antibakteriální účinky, a proto bývá jako kloktadlo užívaná především při angíně a bolestech v krku. Její zklidňující účinky jsou mimo jiné užívány i při bolestech zubů. Ze šalvěje se připravuje silný nálev, který se používá ke kloktání několikrát denně.

Řebříček obecný

Řebříček se často užívá v počátečních fázích nachlazení a chřipky a je užíván jako lék na zimnici. Původní obyvatelé Ameriky jej používali jako prostředek ke snižování horečky a tyto jeho účinky jsou užívány i dnes. K přípravě řebříčkového čaje se zpracovává jeho sušená nať a květy a jsou doporučeny pít 3 šálky denně.

Bez černý

V kombinaci s výše zmíněným řebříčkem se doporučuje užívání černého bezu. Napomáhá také ke snižování horečky a je tedy dobrým pomocníkem při chřipkových onemocněních. Krom chřipky pomáhá při léčbě zánětů horních cest dýchacích či při ucpání nosních dutin.

Dle některých odborníků hlavní působení bezu tkví v tom, že výtažek z těchto bobulí mění povrch viru chřipky a tím brání jeho uchycení v lidském těle. K přípravě léčivého čaje se používají sušené bezové květy a doporučují se pít 3 šálky denně.

Tymián

Esenciální olej z této aromatické byliny se považuje za jednu z nejúčinnějších přírodních antibakteriálních látek. Bylináři a léčitelé tuto bylinku často doporučují k léčbě zánětů dýchacích cest, při chřipce, nachlazení, při angíně i zánětu hrtanu.

Má velký vliv při tlumení a zmírnění kašle, protože jeho složení má výborné spasmolytické účinky. Z tymiánu se nejčastěji připravuje čaj, ale připravit si doma můžete i tymiánový sirup.

Proskurník lékařský

Kašel je poměrně nepříjemný a bohužel neodmyslitelně patří především k zimnímu období. Právě s léčbou kašle pomáhá proskurník lékařský, kdy bývají využívány jeho kořeny a listy. Více léčivých slizovitých látek obsahuje kořen a právě sliz působí blahodárně na zahleněné sliznice dýchacích cest.

Dále je proskurník doporučován a užíván při léčbě zaníceného a podrážděného hrtanu, při zánětu horních dýchacích cest a pomáhá k vykašlávání hlenu u zahleněných plic. Příprava léčivého přípravku je zde jiná, než u většiny jiných bylin.

Sušený kořen proskurníku se zalévá studenou vodou a nechává se 8 hodin macerovat, aby se uvolnil potřebný sliz z tohoto kořene. Doporučuje se konzumace tří šálků denně.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Jaké bylinky si můžete nasbírat v září? Přestože se může zdát, že jakmile skončilo léto, kdy většina bylinek odkvetla, není již co sbírat, není tomu zdaleka tak. I září je vhodný měsíc pro sbírání bylinek. Navíc nebývají vždy k využití čistě jen květy, ale třeba i listy nebo kořeny, které můžete právě během září nasbírat a v zimě oceníte ...
Rozrazil rezekvítek – nenápadný, ale účinný pomocník Drobné modré kvítky si možná vybavíte pod pojmem bouřka nebo hromničník. Původní označení květinky bylo bezekvítek, protože se s ní můžeme často setkat po opadání okvětních lístků. Pokud chcete využít její léčebné účinky, nemusíte nic složitého připravovat nebo rostlinu sušit. Dá se totiž pohodlně k...
Bylinky na podporu trávení Bylinky nám pomáhají při mnoha příležitostech a nemocech. Velmi často jsou užívané při žaludečních problémech a celkově při potížích s trávením. Užívání bylinek si neseme jako dědictví od našich předků, kteří přírodní medicínu znali velmi dobře. Mezi trávicí potíže patří nadýmaní a plynatost, žalude...