Už jste někdy ochutnali mrazem sušené ovoce?

Ovoce můžeme konzumovat čerstvé nebo třeba sušené. Jaké kvality a přednosti mají ale mrazem sušené plody a kdy je můžeme využít? Cílem této úpravy (odborně nazývané lyofilizace) je zachování látek, které se v ovoci běžně nachází, a zároveň zajištění vzhledu i charakteristického aroma.

Průběh sušení

Při klasickém sušení je ovoce umístěno do pece nebo sušičky, kde se z něj odpaří voda. Výsledné plody chutnají velmi sladce, mohou vypadat trochu odlišně než čerstvé ovoce, což je právě způsobeno ztrátou obsažené vody.

U sušení mrazem je postup odlišný. Plody se nejprve velmi rychle zmrazí, poté se přesouvají do vakuové sušárny, kde je nižší tlak. Obsažená voda zde přechází rovnou ve vodní páru a dostává se tak ze zamraženého ovoce. Při úvodním procesu zmražení je velmi podstatné zvolit správnou teplotu tak, aby v plodech nevznikly ledové krystaly. Lyofilizace nenachází uplatnění jen v potravinářství, ale také třeba v květinářství, biochemii či při uchovávání různých důležitých písemností.

Zachování vitamínů a minerálů

Lyofilizované ovoce působí stejným dojmem jako to čerstvé. Avšak nejen, že tak vypadá, ale také voní, chutná a dopřeje nám téměř shodné množství vitamínů a minerálů, jaké bychom nalezli v čerstvém ovoci.

Když vložíte do úst mrazem sušené ovoce, tak trochu příjemně zašumí na jazyku. Do ovoce se během sušení nic nepřidává (cukr ani konzervační látky). Nespornou výhodou je vysoká trvanlivost takto upravených plodů. Stačí je nechat uzavřené v sáčku nebo vhodné nádobě.

Pro chuť i při vaření

Pokud vám toto ovoce zachutná, můžete jej samozřejmě konzumovat samotné bez dalších úprav. Výborně se ale hodí i pro přidání do jogurtů, kaší nebo třeba koktejlů. Pro tyto účely jej můžete nadrtit na jemný prášek. Když jej na chvíli namočíte, můžete jej využít při pečení stejně jako čerstvé ovoce. Takto upravené plody se hodí též pro milovníky raw stravy, jelikož při jejich úpravě není využito vysokých teplot.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Proč zařadit do jídelníčku řapíkatý celer? Řapíkatý celer stále není vnímán jako součást každodenní kuchyně. Jeho příbuzný, který má podobu bulvy, se přece jen na našem stole objevuje podstatně častěji. Když se ale podíváte na možnosti jeho využití a vliv na naše zdraví, nebylo by to tak úplně od věci zařadit ho pravidelně do jídelníčku. Nej...
Indický angrešt – nebeské ovoce plné vitamínů Kromě označení amla můžeme zaslechnout také indický angrešt, nebeské ovoce nebo botanicky Phyllanthus emblica. Zelené bobulky, které jsou na první pohled opravdu podobné angreštu, rostou na stromě amalaki. Výskyt je omezen na určité hornaté oblasti v Indii. Ovoce nám může přinést mnoho užitku, mnohd...
Banánová mouka a její přínosy pro naše zdraví Ano, i mouka vyrobená z banánů existuje. Obvykle je tedy řeč o namletých usušených zeleninových banánech neboli plantainech. Mouku z nich můžete využít do sladkých i slaných jídel. Můžete s ní nahradit část běžné pšeničné mouky nebo v ní třeba obalit maso. Výhodou je, že vás dokáže na dlouhou dobu z...