Čaj Rooibos a jeho účinky

Pod tímto názvem si zřejmě většina lidí vybaví druh čaje. Skutečnost je však zcela jiná. S čajem nemá Rooibos nic společného. Pro přípravu se totiž užívají lístky čajovníkovce kapského, a tak někdy bývá Rooibos označován jako „čaj nečaj“. Při jeho konzumaci však kromě podpory pitného režimu také zlepšíme své zdraví v mnoha ohledech.

Čaj Rooibos se k nám dostal z Afriky. Přezdívá se mu též „červený čaj“, dříve se označoval jako „horský čaj“. Má zvláštní nasládlé aroma, krásně sytou barvu a specifickou vůni. Rooibos zakoupíte sypaný nebo v klasických čajových sáčcích. Lze sehnat i různé příchutě, např. ovocnou, vanilkovou.

Dodá mnoho potřebných látek

Našemu tělu prospěje zásobováním minerálními látkami (železem, mědí, sodíkem, zinkem, draslíkem) a vitamíny (C, E). Obsahuje antioxidanty, které v organizmu ničí volné kyslíkové radikály. Na rozdíl od jiných čajů neobsahuje kofein. Může být tedy podáván
i malým dětem, těhotným a kojícím ženám.

Zlepšení spánku i kožních obtíží

Rooibos pomáhá v případech, kdy trpíte bolestí hlavy, nespavostí, depresí, vyšší hladinou cukru v krvi nebo zvýšeným krevním tlakem. Zlepšuje stav různých kožních obtíží a alergií. Podporuje psychickou stabilitu a hodí se jej užívat v době, kdy cítíte, že jste
pod velkým stresem. Podpoří detoxikaci těla, příznivě působí na celkovou obranyschopnost.

Pravidelná konzumace snižuje riziko propuknutí různých civilizačních chorob, např. cukrovky a revmatických onemocnění. Dle některých studií působí velmi příznivě i proti vzniku rakovinného bujení v těle.

Vychutnejte si jej v mnoha podobách

Do Rooibosu si můžete přidat mléko nebo smetanu. Dochutit jej lze medem nebo citronem. Můžete si jej dát teplý, ale i ledově vychlazený. V kuchyni jej můžete přidat i do pokrmů, ozvláštní jejich chuť, ale i vůni a barvu. Lze jej však využít i zcela jinak. Usušené lístky můžete vyluhovat a následně jejich odvarem potřít místo, kde máte zánět, trpíte zde ekzémem či jiným kožním problémem. Rooibos potlačí zánět a urychlí hojení.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Už jste někdy ochutnali mrazem sušené ovoce? Ovoce můžeme konzumovat čerstvé nebo třeba sušené. Jaké kvality a přednosti mají ale mrazem sušené plody a kdy je můžeme využít? Cílem této úpravy (odborně nazývané lyofilizace) je zachování látek, které se v ovoci běžně nachází, a zároveň zajištění vzhledu i charakteristického aroma. Průběh sušení...
Granátové jablko – blahodárné ovoce z Asie Granátové jablko pochází z Asie, odkud se postupem času dostalo do celého světa. Dnes jsou jeho domovem především středomořské země, ale znají jej lidé snad úplně všude. Říká se, že si na granátovém jablíčku pochutnávali již naši předci žijící ve starověku. Roste na granátovníku, což jsou menší s...
Využijte na podzim jedlé kaštany pro své zdraví Jedlé kaštany můžete ocenit s právě se blížícím podzimem. Mohou se stát milým zpestřením jídelníčku, ale zároveň i velmi zdravou pochoutkou. Znali je již staří Řekové a Římané. Kdysi byly tak ceněné, že byly využívány jako platidlo. Tyto plody musí pocházet z kaštanovníku jedlého. Rozhodně si je ne...