Banánová mouka a její přínosy pro naše zdraví

Ano, i mouka vyrobená z banánů existuje. Obvykle je tedy řeč o namletých usušených zeleninových banánech neboli plantainech. Mouku z nich můžete využít do sladkých i slaných jídel. Můžete s ní nahradit část běžné pšeničné mouky nebo v ní třeba obalit maso. Výhodou je, že vás dokáže na dlouhou dobu zasytit a může tedy pomoci při držení diety.

Jak se mouka vyrábí?

Banánová mouka je vyrobená z usušených a namletých oloupaných plodů banánovníku. Udává se, že z 8 – 10 kg banánů se vyrobí 1 kg mouky. Častěji se k výrobě mouky používají plantainy, protože mají pro toto zpracování vhodnější vlastnosti. Klasické banány jsou sladší, lepivější.

Co našemu tělu přinese?

Mouku mohou s klidem využít i lidé, co potřebují čistě bezlepkovou stravu. S oblibou ji do jídelníčku zařazují příznivci veganství nebo paleo stravování. Našemu tělu dodá zejména draslík, hořčík, zinek, vitamín E a vlákninu. Obsahuje prebiotickou vlákninu, která zajišťuje potravu pro mikroflóru ve střevech.

Hodí se pro zlepšení metabolismu, při dietním stravování. Výhodou je, že nás dokáže na dlouhou dobu zasytit. Pokud se tedy snažíte zhubnout, může být velmi dobrým spojencem. Mouka je vhodná pro diabetiky. Banány zpomalují průchod jídla střevem, zabraňují kolísání hladiny cukru v krvi. Podporují též zdraví srdce a cév, snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Jak ji využít?

I když tomu zřejmě prvotní představa neodpovídá, mouka nemá nijak výraznou vůni ani chuť. Využijete ji při pečení moučníků, ale klidně i do slaného pečiva. Můžete s ní nahradit část mouky v běžných receptech. Obsahuje hodně škrobu, můžete jí tedy použít menší množství než klasické pšeničné mouky. Obvykle se doporučuje nahradit s ní maximálně 1/3 celkového obsahu mouky. Hodí se k zahuštění kaší, polévek, omáček nebo na obalování masa.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Rakytník poslouží pro posílení imunity Znáte rakytník? Ne? Tak to byste určitě měli! Rakytník je dlouholetý keř, který si pro své nenáročné podmínky dokáže najít své čestné místečko úplně všude. Celým jménem rakytník řešetlákový poznáte podle výrazně oranžových bobulí, které mají lehce oválný tvar a jsou známé svým zdraví prospěšným obsa...
Jsou bio potraviny opravdu vždy zdravé? Pokud se začnete zajímat o zdravou stravu a začnete si více všímat toho, co jíte a co je obsahem vašeho jídelníčku, mnohdy dospějete k názoru, že jedinou možnou a zároveň i správnou cestou jsou biopotraviny. Ty jsou prezentovány jako to nejlepší pro naše zdraví a většina lidí se tohoto názoru slepě ...
Kakao má pozitivní účinky prospívající našemu zdraví Když je řeč o kakau, každému se jistě v této souvislosti hned vybaví čokoláda. Tato sladká pochoutka patří mezi hojně diskutované a můžete zaslechnout přesvědčení o tom, jak je lepší si ji odpustit, na straně druhé i tvrzení, jak nám při péči o zdraví pomůže. Bezesporu však má kakao pozitivní vliv n...