Čaga – houba ze Sibiře pro posílení imunity

Čaga je druh houby, kterou najdeme růst zejména na Sibiři. Někdy se o ní hovoří jako o houbě nesmrtelnosti. Botanicky se jedná o rezavec šikmý (latinsky Inonotus Obliquus). Může pomoci ke zklidnění trávení, posílení imunity i k probrání po prohýřené noci. Na Sibiři se po dlouhá léta jedná o součást tradičního léčitelství.

Čaga (někdy se uvádí též chaga) roste zejména na bříze. Je k nalezení i na jiných stromech, ale nemá pak tak výrazné léčivé účinky. Na povrchu má černou barvu. Žije jako parazit a živí se šťávou hostitelského stromu. Pyšní se obsahem vitamínů skupiny B, minerálů a enzymů. Je zde zastoupena kyselina pantotenová a přírodní antioxidant melanin.

Nejen podpora imunity

Tradiční léčitelství užívalo čagu k léčbě potíží s trávením a onemocnění jater. I dnes se nejvíc využívá pro posílení celkové obranyschopnosti těla. Díky ní tělo dokáže harmonicky fungovat a bránit se případným škodlivým látkám. Preventivně působí proti chřipkám, angínám nebo drobnému nachlazení.

Zároveň se osvědčuje jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, astmatu, artritidy. S její pomocí dochází ke zmírnění kožních potíží. Výzkumy dokládají, že omezuje nádorové bujení, zlepšuje úspěšnost léčby rakoviny. Konzumace houby efektivně upravuje výši krevního tlaku. Dochází ke snížení hladiny cukru i cholesterolu v krvi. Zároveň podpoří naše zdraví v psychické rovině – zmírňuje negativní působení stresu, podporuje psychickou stabilitu.

Využití houby

K zakoupení bývá obvykle usušená mletá houba. Z té stačí připravit odvar zalitím jedné čajové lžičky 250 ml vroucí vody. Je třeba nechat hodinu louhovat a poté přecedit. Užívá se šálek maximálně třikrát denně. Vždy po čtyřech týdnech užívání by měla následovat dvoutýdenní pauza. Pozor na její konzumaci si dejte v případě, kdy užíváte léky na ředění krve nebo na stabilizaci hladiny cukru v krvi. Tady je vhodná konzultace s lékařem předtím, než začnete čagu používat.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Čaje, které podporují redukci hmotnosti Když se snažíme zhubnout, často se spoléháme na pomoc celé řady přípravků: někteří sází na pálivá jídla, která podporují spalování a funkci metabolismu. Jiní sáhnou po zázračných pilulkách, které v reklamách slibují viditelné a brzké výsledky. Obrátit se při hubnutí na čaj ale napadne skutečně jen m...
Čím našemu zdraví prospějí zelené potraviny? V dnešním článku bude řeč o nejčastěji používaných zelených potravinách - chlorelle, mladém ječmeni a spirulině. Mnohdy jsou jim připisovány doslova zázračné účinky a jsou prezentovány jako lék na každé onemocnění. Jak moc se tedy můžete spolehnout na jejich působení? Zásobárna cenných látek Mnohd...
Jak si vybrat kvalitní čaj a jak jej připravit Čaj pro nás může být jen nápoj pro dobu, kdy jsme nemocní, ale také může představovat důležitý ranní nebo večerní rituál. Možná máte i vy svůj oblíbený čaj, na který nedáte dopustit. Pro vychutnání čaje je zapotřebí vybrat si kvalitní produkt a připravit ho tak, abyste mohli ocenit jeho chuť i vůni....