Připravte si doma sushi, je to jednoduché a zdravé

Sushi je tradičním japonským pokrmem, ale stále víc si nachází cestu i na náš jídelní stůl. Někdy je zcela zbytečně vnímáno jako jídlo, které nutně obsahuje syrové ryby a mnoho lidí se právě nad tím ušklíbne. Základem je však dobře připravená rýže doplněná třeba zeleninou a velmi chutně okořeněná.

Když už se rozhodnete připravit si sushi doma, budete k tomu potřebovat základní věci. Můžete si zakoupit startovací balíček, kde najdete vše potřebné pro přípravu sushi, nebo navštivte nějaký specializovaný japonský obchůdek a nechte se opravdu oslovit japonskou kuchyní.

Jak uvařit rýži na sushi?

Doslovný překlad pro sushi je kyselá rýže. Co je tak zvláštního na její přípravě? Využívá se japonská kulatozrnná rýže. Její příprava však má svá specifika. Rýži nejprve důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Pro vaření rýže dejte na její jeden díl 1,2 dílu vody. Rýži nechte pár minut ve studené vodě, pak ji asi 13 minut vařte. Po celou dobu vaření nechte rýži přiklopenou. Jakmile uplyne potřebná doba, ponechte ji ještě 20 minut zaklopenou stát.

Když ji vyklopíte z hrnce, postupně ji míchejte, aby vychladla. Po uvaření by měla být rýže lepivá. K ochucení se používá japonský rýžový ocet, cukr a sůl. Nejprve je třeba 500 ml octa zahřát, pak můžete přidat 200 g cukru a 50 g soli. Část takto připraveného nálevu vmíchejte do rýže.

Co může být další součástí sushi?

Jak již bylo řečeno, základem sushi je rýže. Nejoblíbenějším druhem je maki sushi složené z rýže a ryby (případně zeleniny) obalené v mořské řase nori. Využívají se různé syrové ryby (např. tuňák, losos, krevety, chobotnice), ale i sýr, avokádo nebo na proužky nakrájená zelenina. Veškeré použité suroviny by měly být kvalitní a čerstvé, jinak dobré sushi určitě nepřipravíte.

Sushi se obvykle podává se sójovou omáčkou a wasabi pastou. Mezi jednotlivými druhy sushi se podává kandovaný zázvor. Připraví chuťové buňky na vnímání následujícího pokrmu.

Jak vytvořit výsledný tvar?

Na začátku zkuste už zmiňované maki sushi. Řasu položíte na bambusovou podložku. Rozprostřete po ní v tenké vrstvě rýži a dáte proužky připravené náplně. Před stočením můžete ještě rýži ochutit. Horní konec řasy ponechejte bez rýže a potřete ho nálevem z octa nebo vodou. Tím zajistíte, aby vše náležitě drželo pohromadě.

Rolku pak umotáte tak, aby držela, jak má. Požadovaná náplň by se měla ve výsledku ocitnout uprostřed rolky. Sushi podáváme nakrájené na silnější plátky. Zprvu se nenechte odradit, při motání musíte získat trochu cviku. Klidně se vycvičte – i méně povedené kousky se u vás doma jistě zkonzumují.

Zdroje:

  • ČERNÁ, Michaela. Sushi, to je rýže. Naučte se ji připravit jako profík. Lidovky [online]. 2013 [cit. 12.5.2019]. Dostupné z: https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/sushi-to-je-ryze-naucte-se-ji-pripravit-jako-profik.A130722_145505_dobra-chut_mc
  • Dejte si sushi – nejen, že skvěle chutná, ale je i zdravé. Jak být fit [online]. 2016 [cit. 12.5.2019]. Dostupné z: https://www.jakbytfit.cz/zdrave-tipy/dejte-si-sushi-nejen-ze-skvele-chutna-i-zdrave/

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Zbavte se cholesterolu s pomocí potravin Stále více lidí má problémy s nadváhou, obezitou a vysokým obsahem cholesterolu v krvi. Právě nadváha a obezita patří mezi časté příčiny vzniku kardiovaskulárních onemocnění, kterými stále častěji trpí i mladší generace - rozhodně tedy neplatí, že by se infarkt nebo mozková mrtvice týkaly pouze star...
Jak na zdravé mlsání? Proč nás vlastně honí mlsná Může se vám to stát kdykoliv v průběhu dne. Jste chvilku v klidu a začne vás něco urputně vybízet, že zrovna teď nutně potřebujete sníst třeba kus čokolády nebo naopak hrstičku solených arašídů. Dají se chutě kočírovat zdravým mlsáním, a proč se u nás vlastně takovéto touhy objevují? Proč nás „honí...
Jak ovlivní pálivá jídla naše zdraví? Jeden ostrá jídla zbožňuje, druhý už při prvním soustu nechápe, jak to někdo vůbec může sníst. Jen stěží lze někoho přesvědčovat ke konzumaci pálivých pokrmů - ať by byly sebezdravější, ale když už si je čas od času dopřejete, může vás potěšit, že vaše zdraví to jedině podpoří. Některé národy kon...