Připravte si doma sushi, je to jednoduché a zdravé

Sushi je tradičním japonským pokrmem, ale stále víc si nachází cestu i na náš jídelní stůl. Někdy je zcela zbytečně vnímáno jako jídlo, které nutně obsahuje syrové ryby a mnoho lidí se právě nad tím ušklíbne. Základem je však dobře připravená rýže doplněná třeba zeleninou a velmi chutně okořeněná.

Když už se rozhodnete připravit si sushi doma, budete k tomu potřebovat základní věci. Můžete si zakoupit startovací balíček, kde najdete vše potřebné pro přípravu sushi, nebo navštivte nějaký specializovaný japonský obchůdek a nechte se opravdu oslovit japonskou kuchyní.

Jak uvařit rýži na sushi?

Doslovný překlad pro sushi je kyselá rýže. Co je tak zvláštního na její přípravě? Využívá se japonská kulatozrnná rýže. Její příprava však má svá specifika. Rýži nejprve důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Pro vaření rýže dejte na její jeden díl 1,2 dílu vody. Rýži nechte pár minut ve studené vodě, pak ji asi 13 minut vařte. Po celou dobu vaření nechte rýži přiklopenou. Jakmile uplyne potřebná doba, ponechte ji ještě 20 minut zaklopenou stát.

Když ji vyklopíte z hrnce, postupně ji míchejte, aby vychladla. Po uvaření by měla být rýže lepivá. K ochucení se používá japonský rýžový ocet, cukr a sůl. Nejprve je třeba 500 ml octa zahřát, pak můžete přidat 200 g cukru a 50 g soli. Část takto připraveného nálevu vmíchejte do rýže.

Co může být další součástí sushi?

Jak již bylo řečeno, základem sushi je rýže. Nejoblíbenějším druhem je maki sushi složené z rýže a ryby (případně zeleniny) obalené v mořské řase nori. Využívají se různé syrové ryby (např. tuňák, losos, krevety, chobotnice), ale i sýr, avokádo nebo na proužky nakrájená zelenina. Veškeré použité suroviny by měly být kvalitní a čerstvé, jinak dobré sushi určitě nepřipravíte.

Sushi se obvykle podává se sójovou omáčkou a wasabi pastou. Mezi jednotlivými druhy sushi se podává kandovaný zázvor. Připraví chuťové buňky na vnímání následujícího pokrmu.

Jak vytvořit výsledný tvar?

Na začátku zkuste už zmiňované maki sushi. Řasu položíte na bambusovou podložku. Rozprostřete po ní v tenké vrstvě rýži a dáte proužky připravené náplně. Před stočením můžete ještě rýži ochutit. Horní konec řasy ponechejte bez rýže a potřete ho nálevem z octa nebo vodou. Tím zajistíte, aby vše náležitě drželo pohromadě.

Rolku pak umotáte tak, aby držela, jak má. Požadovaná náplň by se měla ve výsledku ocitnout uprostřed rolky. Sushi podáváme nakrájené na silnější plátky. Zprvu se nenechte odradit, při motání musíte získat trochu cviku. Klidně se vycvičte – i méně povedené kousky se u vás doma jistě zkonzumují.

Zdroje:

  • ČERNÁ, Michaela. Sushi, to je rýže. Naučte se ji připravit jako profík. Lidovky [online]. 2013 [cit. 12.5.2019]. Dostupné z: https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/sushi-to-je-ryze-naucte-se-ji-pripravit-jako-profik.A130722_145505_dobra-chut_mc
  • Dejte si sushi – nejen, že skvěle chutná, ale je i zdravé. Jak být fit [online]. 2016 [cit. 12.5.2019]. Dostupné z: https://www.jakbytfit.cz/zdrave-tipy/dejte-si-sushi-nejen-ze-skvele-chutna-i-zdrave/

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

I Velikonoce můžete prožít zdravě Při představě Velikonoc si mnoho lidí vybaví stůl plný nejrůznějších dobrot, dny volna, kdy není třeba nikam spěchat a je možné jen lenošit doma – se stálým přísunem jídla a pití. Co však přichází po Velikonocích? Často jen výčitky svědomí z promarněného času, množství zkonzumovaného jídla a celkově...
Víte, co jsou postbiotika? Jak našemu tělu pomáhají? Často můžeme slyšet o probiotikách, někdy o prebiotikách. Už jste ale slyšeli, že existují i postbiotika? Našemu tělu samozřejmě také prospívají, i když princip je tu odlišný. Jejich objev může mnoho změnit, třeba i zkvalitnit výživu nejmenších dětí, které nemohou dostávat mateřské mléko. Jedná s...
Máme dnes Vánoce zdravější než dřív? Leckdy máme chuť poměřovat, jak jedli naši předkové, a jak jíme my. Jak by toto dopadlo v případě srovnání staročeských Vánoc a těch dnešních? Možná bychom se mohli v přípravě jídla trochu inspirovat a prostřít štědrovečerní stůl o něco zdravěji. Tradiční dřívější menu K běžně dodržovaným zvykům p...