Pálení žáhy: příčiny, babské rady a osvědčené tipy, jak se jej zbavit

Pálení žáhy vás může provázet dočasně (třeba v těhotenství), ale může se stát i dlouhodobou nepříjemnou záležitostí. Co si budeme povídat, nejedná se o nic, co by si člověk užíval. Jak můžete svému tělu v těchto chvílích ulevit?

Co je to pálení žáhy a jak vzniká?

Pálení žáhy pociťujeme jako svíravou bolest za hrudní kostí. Někdy začíná už v nadbřišku a postupuje až do oblasti krku. Může se přidat i bolest žaludku. Odborně se hovoří o pyróze. Je to stav, kdy dojde k návratu kyselých žaludečních šťáv do jícnu. Kyselina chlorovodíková, která v žaludku umožňuje trávení, pak poškozuje povrch jícnu. Když se situace opakuje, sliznice se může stát náchylnější ke tvorbě vředů.

Jaké jsou hlavní spouštěče pálení žáhy?

Důvodem může být chybné fungování svěrače umístěného právě mezi jícnem a žaludkem. K přestupu šťáv do jícnu dochází často v situacích, kdy je zvýšený tlak na žaludek. Ten se objevuje právě v období těhotenství, ale běžně způsobuje potíže též u lidí s nadváhou.

pálení žáhy dochází častěji, pokud kouříte nebo pijete alkohol. Z dalších prohřešků proti zdravému životnímu stylu lze zmínit konzumaci tučných, smažených nebo výrazně kořeněných jídel. Může být i po těžších jídlech – třeba po zelí nebo luštěninách. Pálení žáhy může být způsobeno i nepravidelným stravováním, kdy nárazově do těla vpravíte velkou porci jídla a žaludek má potíže s jeho trávením. Nemalou roli sehrává také dlouhodobý stres.

Základem je vhodné stravování

Mezi doporučená opatření, která se hodí jak v prevenci, tak i po vzniku těchto obtíží, patří především úprava stravovacích návyků. Je nutné omezit jídla, která by mohla potíže způsobovat, vyvarovat se přejídání. Je třeba vynechat kávu, alkohol, vzdát se cigaret. Součástí léčby i prevence by měla být též vlastní důsledná psychohygiena, kdy zvládneme naše tělo ochránit před negativním působením stresu.

Babské rady – pomáhá jedlá soda, či zázvor

Když už vás začne pálit žáha, zkuste vypít sklenici čisté vody se lžičkou jedlé sody. Zabírá i konzumace zázvoru. Nejrychlejším řešením je zřejmě udělat si zázvorový čaj. Kořen zázvoru nastrouháte a zalijete vroucí vodou. Při pálení žáhy může pomoct také žvýkání žvýkačky. Bolest zmírní i med. Ten obalí sliznici jícnu a zamezí jejímu poškození. Do jídelníčku zařaďte ovesné vločky. Nejenže zmírní už probíhající pálení, ale dokážou mu také účinně předejít. Klidně si je tedy dopřejte třeba ke snídani.

Při opakovaných obtížích vyhledejte lékaře

Jakmile vás jednou začne pálit žáha, nemusíte hned panikařit. Tato situace je celkem běžná. Pokud se jedná jen o krátkou epizodu nebo vás tyto potíže provází z těhotenství, není třeba to urgentně konzultovat s lékařem. Jestli se ale pálení žáhy stává opakovanou částí vašeho života, neváhejte se na lékaře obrátit.

V krajních případech může být příčinou i brániční (hiátová) kýla, kdy část žaludku vyhřezne a umožní průchod jeho obsahu do jícnu. Lékař může doporučit gastroskopii nebo RTG vyšetření. Nejprve se obvykle využije působení předepsaných léků, pacient by měl dodržovat potřebná režimová opatření.

Zdroje:

  • Pálení žáhy. Vitalion [online]. 2012 [cit. 15.6.2019]. Dostupné z: https://nemoci.vitalion.cz/paleni-zahy/
  • VILÍMOVSKÝ, Michal. 20 potravin, které vám okamžitě uleví od pálení žáhy. Medlicker [online]. 2014 [cit. 15.6.2019]. Dostupné z: https://cs.medlicker.com/349-20-potravin-ktere-vam-okamzite-ulevi-od-paleni-zahy

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Vláknina – nestravitelná, ale prospěšná O vláknině můžeme slyšet z mnoha stran, jak je důležitá, jak je třeba přijímat jí dostatek. Jaké potraviny nám ji ale skutečně dodají? Co tak zásadního se s ní v našem těle děje? Nejen výživa pro prospěšné bakterie Přestože vláknina je v našem těle jen minimálně stravitelná, má pro nás velký příno...
Máme dnes Vánoce zdravější než dřív? Leckdy máme chuť poměřovat, jak jedli naši předkové, a jak jíme my. Jak by toto dopadlo v případě srovnání staročeských Vánoc a těch dnešních? Možná bychom se mohli v přípravě jídla trochu inspirovat a prostřít štědrovečerní stůl o něco zdravěji. Tradiční dřívější menu K běžně dodržovaným zvykům p...
Jak si zajistit dostatečný příjem železa? Železo si naše tělo samo vyrobit neumí, a proto je nutné přijímat jej ve stravě v dostatečném množství. V organizmu je potřebné na tvorbu hemoglobinu, myoglobinu a některých enzymů. Při jeho nedostatku nefunguje adekvátně zejména roznos kyslíku do orgánů a svalů. Které potraviny tedy přijímat, abych...