Dopřejte svému zdraví kaki – pokrm bohů

Tohle ovoce vás může velmi snadno nalákat už svým vzhledem – sytě oranžová barva vám na první pohled učaruje. Jakmile ho pak ochutnáte, osloví vás sladkou chutí, příjemnou konzistencí i lahodnou vůní. Navíc v mnoha ohledech podpoří vaše zdraví.

Název kaki lze přeložit jako „pokrm bohů“ nebo také „Diovo ovoce“. Pochází z Asie – konkrétně z Číny a Japonska, odkud se později rozšířilo do Evropy. U nás se k němu nejčastěji dostanete na podzim, kdy je běžnou součástí nabídky mnoha obchodních řetězců. Vaši pozornost si opravdu zaslouží.

Tělo ocení nejen vitamíny

Našemu tělu dodá esenciální aminokyseliny, vitamíny, fosfor, mangan, železo, draslík a lykopen. Ten má na naše tělo výrazné antioxidační účinky, zabraňuje předčasnému stárnutí a je vhodnou prevencí mnoha vážných onemocnění.

Při pravidelné konzumaci kaki dochází k posílení imunitního systému. Obsažená vláknina se pozitivně odrazí na našem trávení. Dochází k jejímu nabobtnání uvnitř střeva, zvětšení objemu stolice a urychlení její pasáže trávicím traktem. Zmírňuje zánětlivé procesy ve střevech. Zároveň snižuje v těle hladinu cholesterolu. Efektivně však kaki podpoří i vaši psychickou pohodu. Pomáhá tělu vyrovnat se se stresovými situacemi, zmírňuje nervozitu.

I diabetici si pochutnají

I když se na první ochutnání kaki může zdát velmi sladké, ve skutečnosti prospívá jeho konzumace i diabetikům. Většinu obsažených sacharidů totiž tvoří fruktóza, která je snadněji vstřebávána. Zároveň díky rozpustné vláknině v ovoci nedojde naráz k prudké výchylce tohoto cukru v těle.

Využijte ho na více způsobů

Kaki se velmi snadno konzumuje – stačí ho oloupat a nakrájet na kousky. To však zdaleka není jediná možnost. V kuchyni ho lze použít do salátů, omáček a různých dezertů. Hodí se i jako přídavek do jogurtu nebo kaše. Můžete z něj vytvořit pyré nebo džem.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Podpořte své zdraví pomocí zeleného ječmene O mladém ječmenu se hovoří jako o jedné z tzv. zelených potravin. Lze sem přidat ještě např. chlorellu nebo spirulinu. Pro náš organizmus mají všechny mnoho blahodárných účinků. Zelený ječmen podpoří detoxikaci těla, nastolí v něm harmonii a zlepší fungování veškerých orgánových soustav. Pokud chcet...
Jaké má zelený čaj účinky na zdraví? Pití čaje je pro naše zdraví jedině přínosem. Pakliže i vy raději sáhnete po šálku čaje nežli kávy, děláte dobře a máte od nás palec nahoru. Možná to nevíte, ale o pozitivním dopadu čajů na naše zdraví a o jejich léčivých účincích věděli již naši předci před více jak 2000. lety. My se dnes společ...
Jedl ho i Pepek Námořník: špenát není jen pro svaly, ale i pro zdraví! Určitě si vybavíte legendárního Pepka Námořníka, pro kterého byla typická nejen kouřící dýmka v ústech, ale i plechovka špenátu v ruce. A právě o špenátu, na který Pepek nikdy nedal dopustit, bude náš dnešní článek. Zelená barva a zkřivené obličeje dětí ve školkách - to jsou dvě věci, které si mo...