Dopřejte svému zdraví kaki – pokrm bohů

Tohle ovoce vás může velmi snadno nalákat už svým vzhledem – sytě oranžová barva vám na první pohled učaruje. Jakmile ho pak ochutnáte, osloví vás sladkou chutí, příjemnou konzistencí i lahodnou vůní. Navíc v mnoha ohledech podpoří vaše zdraví.

Název kaki lze přeložit jako „pokrm bohů“ nebo také „Diovo ovoce“. Pochází z Asie – konkrétně z Číny a Japonska, odkud se později rozšířilo do Evropy. U nás se k němu nejčastěji dostanete na podzim, kdy je běžnou součástí nabídky mnoha obchodních řetězců. Vaši pozornost si opravdu zaslouží.

Tělo ocení nejen vitamíny

Našemu tělu dodá esenciální aminokyseliny, vitamíny, fosfor, mangan, železo, draslík a lykopen. Ten má na naše tělo výrazné antioxidační účinky, zabraňuje předčasnému stárnutí a je vhodnou prevencí mnoha vážných onemocnění.

Při pravidelné konzumaci kaki dochází k posílení imunitního systému. Obsažená vláknina se pozitivně odrazí na našem trávení. Dochází k jejímu nabobtnání uvnitř střeva, zvětšení objemu stolice a urychlení její pasáže trávicím traktem. Zmírňuje zánětlivé procesy ve střevech. Zároveň snižuje v těle hladinu cholesterolu. Efektivně však kaki podpoří i vaši psychickou pohodu. Pomáhá tělu vyrovnat se se stresovými situacemi, zmírňuje nervozitu.

I diabetici si pochutnají

I když se na první ochutnání kaki může zdát velmi sladké, ve skutečnosti prospívá jeho konzumace i diabetikům. Většinu obsažených sacharidů totiž tvoří fruktóza, která je snadněji vstřebávána. Zároveň díky rozpustné vláknině v ovoci nedojde naráz k prudké výchylce tohoto cukru v těle.

Využijte ho na více způsobů

Kaki se velmi snadno konzumuje – stačí ho oloupat a nakrájet na kousky. To však zdaleka není jediná možnost. V kuchyni ho lze použít do salátů, omáček a různých dezertů. Hodí se i jako přídavek do jogurtu nebo kaše. Můžete z něj vytvořit pyré nebo džem.

Přečtěte si také

Proč si dopřávat ryby a mořské plody? Je obecně známou pravdou, že rybí maso bychom měly pravidelně zařadit do svého jídelníčku. Již méně rozšířené je ale povědomí o tom, co že nám vlastně ryby přináší tak pozitivního, a jak mohou naše zdraví ovlivnit. Nedoporučovanější bývají tučné ryby – losos, pstruh, tuňák nebo makrela. Neuděláme...
Objevte kouzelnou moc zázvoru Zázvor je velmi blahodárná a účinná rostlina. V mnoha domácnostech se doslova zabydluje a jeho používání začíná patřit především k zimnímu období. Pomáhá a léčí mnoho neduhů a onemocnění, čímž je jeho využití velmi široké. Opominout nemůžeme ani jeho velmi zajímavou chuť, díky čemuž je hojně využíva...
Granátové jablko – blahodárné ovoce z Asie Granátové jablko pochází z Asie, odkud se postupem času dostalo do celého světa. Dnes jsou jeho domovem především středomořské země, ale znají jej lidé snad úplně všude. Říká se, že si na granátovém jablíčku pochutnávali již naši předci žijící ve starověku. Roste na granátovníku, což jsou menší s...