Dřívější stravovací mýty: Čemu už není radno věřit?

Jakmile někdo ve vašem okolí prohlásí, že potřebuje zhubnout nebo nějak upravit stravovací režim, hned má každý plno rad. Jeden doporučí vynechat večeři, druhý by vsadil na keto dietu, další na paleo stravu. Celá záležitost je stále zamotanější a už vůbec nevíte, co je vlastně pravda. Kterým mýtům ohledně zdravé stravy už dnes opravdu nemusíte věřit?

Čím méně, tím lépe

Rozhodně neplatí, že čím méně budete jíst, tím bude vaše tělo štíhlejší a zdravější. Je nutné dodat mu veškeré potřebné živiny v dostatečném množství a teprve pak je možné čekat, že se dostane do spokojeného harmonického stavu. Rozhodně tedy není dobrou cestou trpět hlady a myslet si, jak si prospíváte. I obézní lidé dnes mohou být v podstatě podvyživení, protože svému tělu nedodávají veškeré živiny.

Pokud byste se rozhodli pro totální hladovku, je pravdou, že po pár dnech zhubnete. Tělo začne postupně brát ze zásob, protože na své fungování prostě energii potřebuje. Pak nastoupí mechanismy, jejichž cílem je snížit spotřebu energie. Mohou se začít projevovat příznaky nedostatku živin. Po návratu k běžné stravě pak tělo není nějakou dobu schopné přijímaná jídla dobře trávit, objevují se různé zdravotní obtíže. Dojde také k rychlému návratu na původní váhu, častěji se přidají i kila navíc.

Doporučení jednoho výživového směru

Jak už bylo zmíněno na začátku článku, najdete dnes mnoho příznivců různých stravovacích proudů. Jedni budou obhajovat paleo stravování, druzí veganství nebo keto dietu. Pravda je ale taková, že ne všichni čekáme od svého jídelníčku totéž. Každý má trochu jiné potřeby a ty by měl zohlednit i při výběru směru, kterým se ve své stravě vydá. Nejdůležitější je nalézt si to, co vyhovuje právě vám, jste tak spokojeni a rádi se budete takovým jídelníčkem řídit.

Tuky způsobují tloustnutí

Ideálním přístupem není ani kompletní vyřazení tuků z jídelníčku. Nenasycené i nasycené mastné kyseliny naše tělo potřebuje pro správné fungování. Mají totiž řadu důležitých funkcí. Je podstatné zaměřit se na správný poměr tuků vzhledem k ostatním živinám a snažit se dodávat si ty kvalitní z nich. Není tedy ani možné upnout své snahy na příjem light výrobků. Jejich energetická hodnota je totiž obvykle zhruba stejná jako u klasických výrobků, tuky jsou pouze nahrazeny jinými látkami.

Zdroje:

  • GAJDOŠOVÁ, Markéta. Největší mýty a omyly: zdravá strava. Magazín plný života [online]. 2018 [cit. 30.8.2019]. Dostupné z: https://www.balicekzdravi.cz/magazin/nejvetsi-myty-a-omyly-zdrava-strava
  • HOUSOVÁ, Jitka. Mýty a realita. Žij zdravě [online]. 2018 [cit. 30.8.2019]. Dostupné z: http://www.zijzdrave.cz/jidlo/zdrava-strava-a-redukcni-jidelnicek/myty-a-realita/

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Vyzkoušejte Velikonoce plné chutí, ale zdravě Stejně jako s jinými svátky v průběhu roku, i s Velikonocemi se nám mnohdy pojí představa připravených dobrot. Stoly máme plné pochoutek, po kterých naše chuťové buňky prahnou, nikam nespěcháme, odpočíváme a příchod jara si užíváme s přáteli, plnými talíři i sklenicemi. Pokud to chcete letos pojmout...
11 způsobů, s jejichž pomocí zaženete chuť na nezdravé jídlo Chuť na jídlo je nejhorším nepřítelem každé diety. Velmi často se jedná o chuť na nezdravé potraviny s vysokým obsahem cukru. Chutě jsou jedním z největších důvodů, proč lidé mají problémy snižovat tělesnou hmotnost a udržet si ji. Proto níže uvádíme, jak se takových chutí na nezdravé jídlo zbavit. ...
Jak se projevují nejčastější potravinové alergie Když zcela neodborně řekneme „alergie na potraviny“, může se za tím skrývat široká paleta potíží. Často se totiž tímto slovem popisují jakékoliv potíže, které nastanou po příjmu dané potraviny. Z medicínského hlediska jde ale o přecitlivělosti imunitního systému, který v těle vyvolá neadekvátní reak...